Špajza 02. veljače 2018.

Veliki uspjeh aktualnog sommelierskog prvaka Hrvatske

foto: Siniša Lasan
gastro postao gastro.24sata.hr
Niti 2 mjeseca nakon što je ponovno postao sommelierski prvak Hrvatske, Siniša Lasan nastavlja nizati akademske uspjehe u svojoj karijeri i to na internacionalnoj razini. U četvrtak, 25. siječnja u Londonu je uspješno položio ispite za Advanced Certifikat na Court of Master Sommeliers koja je najutjecajnija svjetska institucija za certificiranje sommeliera

Laičkim jezikom rečeno, to je zadnji korak do titule Master Sommeliera koja je najviša i kojih trenutno ima samo 249 na svijetu.

Izvrsni rezultati dolaze nakon višegodišnjih intenzivnih priprema, budući da je i preporuka samog Court of Master Sommeliers da se sommelieri za ispite za Advanced Sommeliera pripremaju godinu do dvije. Testiranja traju tri dana, a sastoje se od teorijskih testova, praktičnih testova i slijepog kušanja šest vina zadnjega dana.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

“Ovo je jedan od ciljeva koji sam si zacrtao u karijeri i iznimno sam sretan da mogu reći da sam ga ostvario. Put je bio trnovit, dug i naporan, ali kad nešto voliš i istinski živiš, kao ja vino u ovom slučaju, ništa ti nije teško, pogotovo kad imaš neizmjernu potporu obitelji, prijatelja, poslovnih partnera koji uvijek pozitivno reagiraju na sve moje pothvate.

Pripreme su trajale dugo, a svakako su najintenzivnije bile u posljednjih godinu dana. Problematika s kojom se mi sommelieri u Hrvatskoj susrećemo, a kada se spremamo za ovakve teške ispite, je nedostupnost vina. Naime, u Hrvatskoj nema dovoljno uzoraka stranih vina, pa se morate snalaziti kako doći do vina da biste ih kušali. Zbog toga smo na početku ljeta organizirali uspješan crowdfunding vina za treninge. Inače, moja učionica u Dubrovniku je bila stari magazin koji smo prilagodili u učionicu, u kojoj sam boravio par sati dnevno, a prije svog redovnog posla u restoranu Proto. Bilo je dana kad nisam mogao misliti koliko je u tom prostoru bilo vruće, pa hladno, a uslijed kiše par puta nam je prostor i poplavio, ali kada se osvrnem, ne bih ništa mijenjao. Dapače, radi svega toga još mi je i draža ova titula.”

 

Možda vas zanima... Siniša Lasan najbolji je sommelier u zemlji Špajza


Ovaj ispit, odnosno 3 ispita koja se sastoje od teorije, servisa i kušanja vina zahtijevaju gotovo enciklopedijsko znanje o stilovima vina i regijama. Potreban je veliki napredak u znanju i vještini u odnosu na prve dvije razine. Koliko su ovi ispiti teški najbolje govori prolaznost kandidata koja se vrti oko sramežljivih 30 posto, a kandidati u pravilu izlaze na ispit više od jednog puta. Inače, titula Advanced Sommelier se naziva i “Little Master Sommelier”, budući da je to jedna od posljednjih stepenica ka prestižnoj tituli Master Sommelier, za koju i sam Forbes tvrdi da je jedan od najtežih ispita na svijetu. Na ove ispite u pravilu izlaze sommelieri s dugogodišnjim iskustvom, a nerijetko rade u nekim od vodećih svjetskih restorana pa imaju mogućnosti kušati mnoga vina i uložiti značajna sredstva u svoje pripreme.

 

Možda vas zanima... Siniša Lasan: Imamo ponajbolja svjetska vina! Kolumne



Siniša Lasan, osim što uspješno gradi svoju sommeliersku karijeru, živi i radi u Hrvatskoj, te svojim znanjem, iskustvom i entuzijazmom pridonosi razvoju hrvatske eno scene, te je samim time njegov uspjeh još vrjedniji.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.