Ovaj ponedjeljak i utorak, 27. i 28. studenog u Opatiji se održalo 21. Nacionalno prvenstvo sommeliera. Od ukupno 24 kandidata, čak dvojica s radnim adresama u Dubrovniku zauzela su svoja mjesta u finalu.
Sommelier restorana Proto Siniša Lasan postao je tako prvak Hrvatske, dok je treće mjesto osvojio sommelier restorana Nautika Marko Šram.
Sommelierska natjecanja duga su i iscrpna testiranja znanja i vještina koja uključuju pismene ispite, pitanja iz struke, praktični dio s posluživanjem, dekantiranjem, slijepa kušanja vina i destilata, ispravljanje vinske karte, sljubljivanje jela i vina, ophođenja s gostima, te rastakanja magnuma.
Siniši Lasanu ovo je drugi put da osvaja prvenstvo Hrvatske, nakon 2015. godine. Aktualni je prvak Dalmacije, a nekoliko puta osvojio je i kontinentalno prvenstvo. U restoranu Proto zaposlen je već tri godine, a dvije godine sudjeluje kao jedini hrvatski sudac na najvećem svjetskom ocjenjivanju vina Decanter World Wine Awards.
Uz svakodnevno učenje i pripreme za Advanced Sommelier diplomu, korak do prestižne titule Master Sommelier, Siniša se intenzivno bavi promicanjem hrvatskih vina u svijetu, organizacijom degustacija, master classa, praktičnih radionica.
Kao ovogodišnjeg pobjednika očekuje ga studijsko putovanje u regiju Champagne, a idućih godinu dana predstavljat će Hrvatsku na međunarodnim natjecanjima, među kojima je i sljedeće Svjetsko prvenstvo.