Špajza 29. studenoga 2017.

Siniša Lasan najbolji je sommelier u zemlji

foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Da se Dubrovnik zbilja ima čime ponositi, dokaz su čak dvojica dubrovačkih sommeliera koji su zauzeli prvo i treće mjesto na 21. Nacionalnom prvenstvu sommeliera

Ovaj ponedjeljak i utorak, 27. i 28. studenog u Opatiji se održalo 21. Nacionalno prvenstvo sommeliera. Od ukupno 24 kandidata, čak dvojica s radnim adresama u Dubrovniku zauzela su svoja mjesta u finalu.

 

 | Author: Promo foto: Promo

 

Sommelier restorana Proto Siniša Lasan postao je tako prvak Hrvatske, dok je treće mjesto osvojio sommelier restorana Nautika Marko Šram.

Sommelierska natjecanja duga su i iscrpna testiranja znanja i vještina koja uključuju pismene ispite, pitanja iz struke, praktični dio s posluživanjem, dekantiranjem, slijepa kušanja vina i destilata, ispravljanje vinske karte, sljubljivanje jela i vina, ophođenja s gostima, te rastakanja magnuma.

Siniši Lasanu ovo je drugi put da osvaja prvenstvo Hrvatske, nakon 2015. godine. Aktualni je prvak Dalmacije, a nekoliko puta osvojio je i kontinentalno prvenstvo. U restoranu Proto zaposlen je već tri godine, a dvije godine sudjeluje kao jedini hrvatski sudac na najvećem svjetskom ocjenjivanju vina Decanter World Wine Awards.

 

 | Author: Promo foto: Promo


Uz svakodnevno učenje i pripreme za Advanced Sommelier diplomu, korak do prestižne titule Master Sommelier, Siniša se intenzivno bavi promicanjem hrvatskih vina u svijetu, organizacijom degustacija, master classa, praktičnih radionica.

Kao ovogodišnjeg pobjednika očekuje ga studijsko putovanje u regiju Champagne, a idućih godinu dana predstavljat će Hrvatsku na međunarodnim natjecanjima, među kojima je i sljedeće Svjetsko prvenstvo.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.