Znamo kako nastaje Santa Elisabetta vinarije Benvenuti

Vinart Albert i Nikola Benvenuti
Ovaj vrhunski teran - Benvenuti Santa Elisabetta, prolazi kroz složen proces definiranja konačnog blenda, u kojem, što je zbilja jedinstvena pojava u nas, sudjeluje velik broj vinskih stručnjaka
Vidi originalni članak

Po dobrom starom običaju, vinarija Benvenuti i ove je zime okupila neke od najvećih hrvatskih vinskih stručnjaka kako bi im pomogli u kreiranju finalnog blenda njihova fenomenalnog terana Santa Elisabetta. U četvrtak 1. veljače, u restoranu Plavi Podrum u Voloskom uz pomoć vinskih stručnjaka formiran je konačan blend Santa Elisabette iz 2020. godine.

Vrijedna braća Benvenuti

Kompleksan proces rađanja najtraženijeg terana u Hrvatskoj tako je priveden kraju 6. put zaredom. Braća Albert i Nikola Benvenuti, vlasnici nagrađivane istarske vinarije, ponovno su okupili odabrani tim sommeliera i vinskih stručnjaka koji su im kroz slijepo kušanje pomogli odabrati finalnu kupažu za njihovo proslavljeno vino.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Daniela Kramaric (@winewdaniela)

Veliko vino Santa Elisabetta teran 2020.

"Berba 2020. je veliko vino, dok će 2021. biti upravo spektakularna. Za one koji źele znati više: položaj Santa Elisabetta ima 2,5 hektara - 2 hektara pod teranom, dok pola hektara otpada na merlot, nebbiolo i tempranillo.

 

savršenstvo u boci Teran Santa Elisabetta vrhunsko je, kolekcionarsko vino. Evo kako nastaje njegov konačni blend dvostruko slavlje Benvenuti Santa Elisabetta 2019. uistinu je veliko vino

 

Podloga je bijela zemlja, duboki fliš terasaste konfiguracije, te se nalazi na 280-330 metara nadmorske visine .Vinograd je u punoj snazi, 14-16 godina star. Divotica! Vinogradi iznad razine magle jednostavno su top. Kako to romantično zvuči!", poručila je selektorica Daniela Kramarić, jedna od hrvatskih najboljih sommelierki, i vlasnica restorana Plavi podrum te otkrila i malu ekskluzivu - kako je počela klonska selekcije terana.

Biranje najboljeg blenda

Proces konačnog odabira ponavlja se od 2015. godine, kada je pripremljena prva berba Santa Elisabette. Od tada nadalje, početkom svake godine, u Voloskom se okuplja grupa selektora koja bira najbolji blend koji se potom puni u boce i ide na daljnje odležavanje, sve do jeseni, kada se pušta u prodaju.

 

vino s pričom Braća Benvenuti novu liniju vina posvetila ocu Liviju

 

Ove su godine, u odabiru konačnog blenda Santa Elisabette iz 2020., sudjelovali: Rene Bakalović, Daniela Kramarić, Sandi Paris, Emil Perdec, Saša Špiranec, Marko Rundek, Tomislav Mikinac, Kristijan Harjač, Filip Veselovac, Siniša Lasan, Goran Petrić, Zoran Gregorović i drugi. 

S nestrpljenjem iščekujemo jesen i svečano predstavljanje nove Santa Elisabette.

 

veliki uspjeh Benvenuti treći put među najboljih 15 slatkih vina na svijetu

 

Posjeti Gastro.hr