Rijetki vinari na ovakav način prave svoja najbolja vina – okupe tim stručnjaka i u suradnji s njima biraju najbolju, finalnu verziju. Baš tako svoje najposebnije vino, Santa Elisabettu, prave braća Nikola i Albert Benvenuti. I tako još od 2015. godine.
I ovaj tjedan su tako Benvenutiji u Voloskom, u glasovitom restoranu Plavi podrum okupili vodeće vinske stručnjake – sommeliere Danielu Kramarić, Sandija Parisa, Emila Perdeca, Marka Rundeka, Filipa Savića, Tomislava Mikinca, Marija Meštrovića i Kristijana Harjača te novinare Sanju Simić, Renea Bakalovića, Davora Butkovića, Igora Lukovića i Sašu Špiranca, koji su zajedno s braćom Benvenuti sudjelovali u slijepom kušanju i odabiru konačnog blenda Santa Elisabette iz berbe 2019., koja će se u prodaji naći krajem ove godine.
Time je završen kompleksan proces rađanja Santa Elisabette, najtraženijeg terana u Hrvatskoj, uz pomoć tima iskusnih sommeliera i vinskih novinara i to po jubilarni peti put. Naime već pet godina praska je sljedeća - početkom godine, počevši od 2015., braća Benvenuti uz pomoć grupe dobrih poznavatelja domaće i internacionalne vinske scene provjeravaju u kojim je bačvama vino protekle tri godine najkvalitetnije sazrelo i odabire njihov najbolji međusobni omjer prije punjenja i odlaganja na daljnje dozrijevanje u bocu na osam mjeseci.
Finalni proizvod, teran Santa Elisabetta (nazvan prema vrhunskom položaju vinograda, u Motovunštini, na 330 metara nadmorske visine) iz berbe 2019. moći će se kušati krajem ove godine, a Nikola i Albert Benvenuti tim će povodom zasigurno ponovno prirediti svečano predstavljanje svog najtraženijeg vina, koje spada među ona najbolja u Hrvatskoj, ona kolekcionarska.
“Nakon stroge zelene berbe i selekcije samo najkvalitetnijih, zdravih, idealno dozrelih grozdova u vinogradu, potpuno se predajemo očuvanju autentičnosti tog vina u podrumu, stavljamo ga u što neutralnije drvene bačve različite starosti i veličina i puštamo ga da se kao prazno platno pod razigranom rukom vremena počne pretvarati u umjetničko djelo”, kazao je krajem prošle godine o teranu Santa Elisabetta Nikola Benvenuti za Večernji list, prilikom predstavljanja tog vina iz berbe 2018.
Kako izgleda proces kušanja ovog iznimno traženog terana, pokazao je na svom Facebooku sommelier Mario Meštrović, jedan od sudionika ovotjednog kušanja. "Krećemo radno od jutra…", napisao je Meštrović ispod fotografija koje prikazuju kako izgleda cijeli proces.
Značenje cijelog ovog procesa, koji je uistinu specifičan, ali jako dobar jer svakako je dobro čuti mišljenje stručnjaka prije konačne odluke, a ne samo kada je vino već u prodaji, potvrdila je i Daniela Kramarić, sommelierka i vlasnica restorana Plavi podrum u Voloskom, u kojem je i održano kušanje te konačni odabir finalne verzije nove Santa Elisabette. Ona je značenje ovog događaja potvrdila svojim objavama na društvenim mrežama, a jednim detaljem, fotografijom na kojoj joj braća Benvenuti potpisuju butelju Santa Elisabette, pokazala je koliko i njoj samoj znači biti dio tog procesa.