Špajza 06. studenoga 2023.

Benvenuti Santa Elisabetta 2019. uistinu je veliko vino

Santa Elisabetta Benvenuti 2019.
Santa Elisabetta Benvenuti 2019. foto: Vinart
gastro postao gastro.24sata.hr
U zagrebačkom restoranu ManO2 vinarija Benvenuti proslavila je 20. rođendan i predstavila novu Santa Elisabettu iz berbe 2019.

Albert i Nikola Benvenuti, vlasnici vinarije Benvenuti, predstavili su u restoranu Mano2 u Zagrebu, novo godište single vineyard terana Santa Elisabetta i proslavili 20. rođendan obiteljskog brenda. Prije 20 godina proizvedeno je prvo vino vinarije Benvenuti. Radilo se o malvaziji iz berbe 2003. i taj je događaj u obitelji zabilježen kao početak djelovanja njihove obiteljske vinarije.

 | Author: Vinart Nikola i Albert Benvenuti foto: Vinart  | Author: Vinart Proslava 20. obljetnice vinarije Benvenuti i predstavljanje vina Santa Elisabetta Benvenuti 2019. foto: Vinart

"Večeras slavimo dvije važne obljetnice – jedna je Santa Elisabetta nova berba 2019., odnosno peta obljetnica ovog posebnog vina, a druga je 20 godina da pod imenom Vinarija Benvenuti postojimo na tržištu. Kad razmislim kako je to bilo prije 20 godina kad smo tek krenuli, možemo se sjetiti našeg oca koji je došao razgovarati s nama kada smo završavali naše školske obaveze. On je već tada imao jednu jasnu viziju, prepoznao je potencijal naših položaja i ponudio nam da zajedno krenemo u profesionalnu proizvodnju vina.

Mi smo i do tada radili vino, imali smo pola hektara vinograda koji još i danas imamo. I zajednički smo odlučili da smo spremni na to, imali smo jako puno volje i entuzijazma. Nismo još imali puno znanja, ali želju i volju za samostalnu proizvodnju i da napravimo nešto od naših položaja, to smo imali. Danas imamo puno više znanja, želja i entuzijazam su i dalje prisutni, i zato smo svi skupa večeras ovdje", poručio je na početku Albert Benvenuti.

 | Author: Vinart Proslava 20. obljetnice vinarije Benvenuti i predstavljanje vina Santa Elisabetta Benvenuti 2019. foto: Vinart  | Author: Vinart Proslava 20. obljetnice vinarije Benvenuti i predstavljanje vina Santa Elisabetta Benvenuti 2019. foto: Vinart

Vinarija Benvenuti postojala je i ranije, u njoj se vino proizvodilo od 1946. kada su zasađeni prvi obiteljski vinogradi u okolici rodnog Kaldira, međutim vino se prodavalo samo lokalno, a obitelj se bavila i drugim djelatnostima. Od 2003. braća Albert i Nikola Benvenuti posvećuju se isključivo proizvodnji i prodaji vina i uvode obiteljski brend na tržište.

Opredijelili su se za uzgoj tradicionalnih sorata Motovunštine, malvazije istarske, terana i muškata bijelog, a danas, 20 godina kasnije, smatraju da su dosegli sve tada zacrtane ciljeve. Naime, vina od sve tri sorte kojima su se odlučili baviti, danas su prepoznata kao uzorni primjerci svoje sorte i autentični predstavnici motovunskog terroira. Potvrđuju to najviša priznanja na internacionalnim natjecanjima poput Decantera i IWC-a i na domaćoj Vinistri.

 | Author: Vinart Proslava 20. obljetnice vinarije Benvenuti i predstavljanje vina Santa Elisabetta Benvenuti 2019. foto: Vinart

Santa Elisabetta iz 2019. je jubilarno peto izdanje ovog vina, a tijekom pet godina je osvojila interes brojnih poštovatelja vina i izrasla u jedno od najtraženijih hrvatskih vina uopće. Njena specifičnost je da dolazi s istoimenog položaja s nadmorske visine od 330 metara, okruženog šumama i brdima, na terasastoj padini, izloženog cjelodnevnom suncu, na bijeloj zemlji, ocjeditoj i siromašnoj, zatim smještenog visoko iznad ranih jutarnjih magli i niskih oblaka, s hladnim gorskim noćima i vrućim ljetnim danima.

Uvjeti su to u kojima teran daje najbolje rezultate i zbog čega je upravo taj položaj odabran za single vineyard vino vinarije Benvenuti. Berba iz 2019. nije razočarala i pružila je više nego izvrsnu kvalitetu grožđa koja je dodatnom strogom selekcijom i prethodnim zelenim berbama osigurala najvišu razinu kvalitete.

 | Author: Vinart Proslava 20. obljetnice vinarije Benvenuti i predstavljanje vina Santa Elisabetta Benvenuti 2019. foto: Vinart

 

Santa Elisabetta 2019. Možda vas zanima... Teran Santa Elisabetta vrhunsko je, kolekcionarsko vino. Evo kako nastaje njegov konačni blend Najave

 

"Vino sam kušala prije sat vremena, otraga incognito, i moram reći da sam iznimno zadovoljna. Dobilo se uistinu veliko vino u odnosu na teran kakav je nekada bio.

Prilikom kušanja odmah se može osjetiti taj povratak europskim korijenima. Santa Elisabetta kao izdvojeni položaj, Santa Elisabetta kao stara loza, Santa Elisabetta kao akumulirano znanje i iskustvo.

S ovom berbom teran je dobio dodatno uglađeno lice, svrstao se u red svjetskih velikih vina i dobio gabarite velikih vina, a pritom ostao samo svoj, naš i autohton. Bravo Benvenuti!", rekla je o ovom velikom vino poznata hrvatska sommelierka i vlasnica restorana Plavi podrum u Voloskom Daniela Kramarić.

 | Author: Vinart Daniela Kramarić foto: Vinart  | Author: Vinart Saša Špiranec foto: Vinart

Na predstavljanju novog izdanja Santa Elisabette predstavljena su i druga vina iz portfelja vinarije: Malvazija i Rosé iz 2022., zatim Livio Benvenuti Malvazija iz 2021., pa cuveé Caldierosso 2021., Teran Livio Benvenuti iz 2019., arhivski Teran Anno Domini iz 2012., i na kraju drugo single vineyard vino vinarije, San Salvatore Muškat 2018., koji je ujedno najnagrađivanije desertno vino Hrvatske na relevantnim internacionalnim natjecanjima.

 

Predstavljena nova linija vina Livio Benvenuti Možda vas zanima... Braća Benvenuti novu liniju vina posvetila ocu Liviju Najave

 

Predstavljanje vina su upotpunila jela koja je osmislio chef restorana Mano2 Hrvoje Kroflin, a s vinima ih idealno spojio glavni sommelier Marko Rundek. Kao amuse bouche posluženi su tartelette s jadranskom tunom, usoljena orada s korabicom i vinaigretteom od rižinog octa i ulja od smokvinog lista te domaći maslac s pečenim kvascem.

 | Author: Vinart Chef Hrvoje Kroflin i njegov tim foto: Vinart  | Author: Vinart Proslava 20. obljetnice vinarije Benvenuti i predstavljanje vina Santa Elisabetta Benvenuti 2019. foto: Vinart

Za prvi slijed chef Kroflin poslužio je crudo od jadranskih kozica i Jakobovih kapica, za drugi slijed vrganj s kremom od celerova soka i smeđeg maslaca te toskanski kelj. Treći slijed bilo je signature jelo restorana ManO2 - punjena paprika.

Za četvrti slijed poslužena je lavlja griva, amino paprika, ljutika, usoljeni loj od wagyu govedine i kadulja, a za pet slijed odležani striploin steak u shio koji pasti, uz koštanu srž, lisičarke, vlasac i PX umak. Slatko na kraju bio je desert nazvan vanjkuš uz koji se izvrsnu sljubio Benvenuti San Salvatore 2018.

 | Author: Vinart Proslava 20. obljetnice vinarije Benvenuti i predstavljanje vina Santa Elisabetta Benvenuti 2019. foto: Vinart  | Author: Vinart Proslava 20. obljetnice vinarije Benvenuti i predstavljanje vina Santa Elisabetta Benvenuti 2019. foto: Vinart  | Author: Vinart Proslava 20. obljetnice vinarije Benvenuti i predstavljanje vina Santa Elisabetta Benvenuti 2019. foto: Vinart  | Author: Vinart Tomislav Mikinac foto: Vinart

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.