Najave 02. veljače 2024.

Znamo kako nastaje Santa Elisabetta vinarije Benvenuti

benvenuti, santa elisabetta, teran
Albert i Nikola Benvenuti foto: Vinart
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj vrhunski teran - Benvenuti Santa Elisabetta, prolazi kroz složen proces definiranja konačnog blenda, u kojem, što je zbilja jedinstvena pojava u nas, sudjeluje velik broj vinskih stručnjaka

Po dobrom starom običaju, vinarija Benvenuti i ove je zime okupila neke od najvećih hrvatskih vinskih stručnjaka kako bi im pomogli u kreiranju finalnog blenda njihova fenomenalnog terana Santa Elisabetta. U četvrtak 1. veljače, u restoranu Plavi Podrum u Voloskom uz pomoć vinskih stručnjaka formiran je konačan blend Santa Elisabette iz 2020. godine.

benvenuti, santa elisabetta, teran | Author: Vinart Selektori u Plavom podrumu foto: Vinart benvenuti, santa elisabetta, teran | Author: Vinart Kristijan Harjač, najbolji sommelier Hrvatske foto: Vinart

Vrijedna braća Benvenuti

Kompleksan proces rađanja najtraženijeg terana u Hrvatskoj tako je priveden kraju 6. put zaredom. Braća Albert i Nikola Benvenuti, vlasnici nagrađivane istarske vinarije, ponovno su okupili odabrani tim sommeliera i vinskih stručnjaka koji su im kroz slijepo kušanje pomogli odabrati finalnu kupažu za njihovo proslavljeno vino.

Veliko vino Santa Elisabetta teran 2020.

"Berba 2020. je veliko vino, dok će 2021. biti upravo spektakularna. Za one koji źele znati više: položaj Santa Elisabetta ima 2,5 hektara - 2 hektara pod teranom, dok pola hektara otpada na merlot, nebbiolo i tempranillo.

 

Santa Elisabetta 2019. Možda vas zanima... Teran Santa Elisabetta vrhunsko je, kolekcionarsko vino. Evo kako nastaje njegov konačni blend Najave Santa Elisabetta Benvenuti 2019. Možda vas zanima... Benvenuti Santa Elisabetta 2019. uistinu je veliko vino Špajza

 

Podloga je bijela zemlja, duboki fliš terasaste konfiguracije, te se nalazi na 280-330 metara nadmorske visine .Vinograd je u punoj snazi, 14-16 godina star. Divotica! Vinogradi iznad razine magle jednostavno su top. Kako to romantično zvuči!", poručila je selektorica Daniela Kramarić, jedna od hrvatskih najboljih sommelierki, i vlasnica restorana Plavi podrum te otkrila i malu ekskluzivu - kako je počela klonska selekcije terana.

benvenuti, santa elisabetta, teran | Author: Vinart Benvenuti Santa Elisabetta - biranje finalnog blenda za vino iz 2020. foto: Vinart benvenuti, santa elisabetta, teran | Author: Vinart Saša Špiranec, Sandi Paris i Emil Perdec foto: Vinart benvenuti, santa elisabetta, teran | Author: Vinart Benvenuti Santa Elisabetta - biranje finalnog blenda za vino iz 2020. foto: Vinart

Biranje najboljeg blenda

Proces konačnog odabira ponavlja se od 2015. godine, kada je pripremljena prva berba Santa Elisabette. Od tada nadalje, početkom svake godine, u Voloskom se okuplja grupa selektora koja bira najbolji blend koji se potom puni u boce i ide na daljnje odležavanje, sve do jeseni, kada se pušta u prodaju.

 

Predstavljena nova linija vina Livio Benvenuti Možda vas zanima... Braća Benvenuti novu liniju vina posvetila ocu Liviju Najave

 

Ove su godine, u odabiru konačnog blenda Santa Elisabette iz 2020., sudjelovali: Rene Bakalović, Daniela Kramarić, Sandi Paris, Emil Perdec, Saša Špiranec, Marko Rundek, Tomislav Mikinac, Kristijan Harjač, Filip Veselovac, Siniša Lasan, Goran Petrić, Zoran Gregorović i drugi. 

S nestrpljenjem iščekujemo jesen i svečano predstavljanje nove Santa Elisabette.

benvenuti, santa elisabetta, teran | Author: Vinart Benvenuti Santa Elisabetta - biranje finalnog blenda za vino iz 2020. foto: Vinart benvenuti, santa elisabetta, teran | Author: Vinart Albert Benvenuti foto: Vinart

 

Benvenuti Sal Salvatore muškat Možda vas zanima... Benvenuti treći put među najboljih 15 slatkih vina na svijetu Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.