Bili smo u Istanbulu: Čarolija okusa i mirisa na Bosporu

Ana Dasović
Turska je kuhinja, baš kao i Istanbul, duboko isprepletena i satkana od brojnih utjecaja, još od davne osvajačke i trgovačke otomanske prošlosti.
Vidi originalni članak

Dok su za sobom, kao u Bosni, ostavili do danas neizbrisiv trag, u svoju su kuhinju Turci preuzimali ideje, okuse i arome kojima su obogatili i dodatno obojili današnju gastronomsku ponudu. Sadašnji je Istanbul velegrad koji živi baš svake sekunde, u kojemu se sve kreće i teče poput valova u Bosporskom kanalu, a kroz taj promet, melodični jezik, žustre ulice, oblike i boje koji otimaju svu pažnju, probijaju se - mirisi.

 

 

Mirisi Mediterana, Bliskog istoka, ali i Europe, pustinje, mora, kao i snježnih planina. Sve je to Istanbul, a njegova je gastronomska ponuda toliko raznovrsna i spektakularna da uglavnom nećete pogriješiti koje god mjesto za obrok odaberete. Izbor svakako ovisi o vašim afinitetima, no nije loše ni prepustiti se izboru domaćina – kako smo učinili i mi na studijskome putovanju u organizaciji medijske kuće Sabah media group.

Članice njihova PR tima Fecir Alptekin i Asli Cureklibatir čitateljima Auto starta preporučile su sedam delicija koje u Istanbulu svakako treba probati. Istanbulska kuhinja počiva prije svega na kombinacijama sezonskoga povrća, maslinova ulja, jogurta i brojnih začina (garam masale, kumina, papričica, ružmarina), hummusa, mesa pripremanog da bude što mekše i sočnije, uglavnom kvalitetnih komada teletine i janjetine, uz dodatak raznih vrsta salata, sireva i kruha.

 

 

Takav je slijed okusa bio i u restoranu Hamdi Kebap u samome središtu Istanbula, tik do slavne tržnice začinima (Spice Bazzaar). Nakon obilaska tržnice u kojoj se miješaju neodoljivi mirisi stotina vrsta egzotičnih začina i netom pržene turske kave s fantastičnim vizurama građevine iz otomanskog doba, ugodan prostor zatvorene terase s pogledom na okolicu osvaja na prvu. 

Osnovno pravilo obroka u sljedovima – ne prejedaj se na predjelu – u Istanbulu je teško pratiti! Kada na stol počnu stizati tanjuri i zdjelice zamamnih boja i još boljih okusa, uz koje se obavezno serviraju tople pogačice i različite verzije tanko razvučena tijesta, poput malih palačinki i pidea, na koje se potom slažu spomenuti umaci i meso, teško je stati.

Glavni, mesni obrok serviran je uz osvježavajući slani lagani jogurt koji se savršeno nadopunjava s aromama mekane teletine. Ukusni niz završava, a kako drugačije, baklavama, pistacijama, mediteranskim voćem i kunafehom, tradicionalnim palestinskim slatkišem od sira umočena u slatki sirup.

 

 

Restoran Hamdi Kebap ima nekoliko podružnica u gradu, ali domaćini ističu kako ovaj kod Spice Bazaara ima najbolju ponudu.
Ovakav meni često je u istanbulskim restoranima nadopunjen i varijantama ćufti (kofte), sarmica u vinovoj lozi te kebaba, pidea i lahmacuna (pizze na tankome tijestu s mesom). Uz to se često servira pilav od riže ili bulgura.

Ako se uzme u obzir činjenica da Istanbul leži uz ocean, a obale svakodnevno zaposjedaju ribiči, jasno je da je riblji meni dio standardne restoranske ponude. Posebna je prilika ručati u ribljem restoranu Park Fora na obali Bospora, u jednoj od najekskluzivnijih četvrti, gdje se nekretnine cijene u milijunima dolara.

Niz sa sedam jela, baziran na brojnim ribljim mezama (predjelima), uključivao je bijeli umak s kozicama, muzgavce sa žara, lososa mariniranog u soli i papru, a vrhunac je bio file morskog psa. Ukusna bijela riba poslužuje se u restoranu Topaz by Rana, novoj gastronomskoj “poslastici” smještenoj među isprepletenim ulicama nedaleko od Vodafon Arene, u kojoj tradicionalne okuse interpretiraju na moderan način.

Moderna kuhinja koja koristi tradicionalne elemente popularna je u mnogim trendovskim restoranima u Istanbulu, primjerice u noćnome baru Hotela People Hilton koji je veliki hit među istanbulskim millennialsima i poslovnim ljudima.

Naravno, u Istanbulu se dobro jede i u bezbrojnim drugim restorančićima, buregdžinicama ili pubovima kojima obiluju ulice u četvrtima u središtu, čak ćete u glavnim turističkim ulicama vrlo lako pronaći ukusne zalogaje i obroke već za desetak kuna, ovisno o lokaciji.

 

 

A prizori preslatkih, ali neodoljivih turskih slatkiša nezaobilazni su na svakome koraku. Izlozi u Ulici Pera, štandovi Grand Bazaara ili trgovačke oaze oko Taksima nakrcane su piramidama baklava, lokuma s orasima, ružinom vodicom, pistacijama ili šumskim voćem, halvom, slatkim zavijucima u svim duginim bojama. 

 

 

Cijene su prihvatljive, pa je sva prilika da ćete onu prazninu u koferu u povratku nakrcati slatkim kalorijama.

Istanbulske delicije koje morate probati:

  • levrek - file od morskoga psa, u ribljemu restoranu Park Fora
  • Etli ekmek - mesni kruh
  • iskender kebab - Aleksandrov kebab od janjetine
  • lahmacun - pizza s mesom
  • Çig köfte - tartar od govedine
  • künefe - zapečeni sir u slatkome sirupu
  • baklava s pistacijama, iz restorana Hamdi
Posjeti Gastro.hr