Franko’s Street Bar - restoran s vrhunskim sushijem u kojem možeš ostati partijati!

Davor Puklavec/PIXSELL
Nakon što je Frankos pizza & bar u zagrebačkoj Branimirovoj ulici postao nezaobilazna zagrebačka gastro destinacija, a pizzu su doveli na jednu potpuno novu dimenziju, odlučili su se proširiti na istočnu kuhinju i otvorili Franko’s Street Bar – oazu za sve ljubitelje japanske kuhinje i vrhunskog sushija.
Vidi originalni članak

Spoj restorana i bara za vrhunsko uživanje

Franko’s Street Bar smjestio se u samom srcu grada, na Europskom trgu, u prolazu Ban centra. Prostor se dijeli na dva dijela: restoran modernog dizajna i bar s visokokvalitetnim vinima, pjenušcima i koktelima koji je smješten na katu. Od ponedjeljka do četvrtka kuhinja radi do 11 sati, a bar do ponoći. Petkom i subotom u japanskim specijalitetima moći ćeš uživati do ponoći, a kasnije se preseliti u bar s DJ-em koji je otvoren do dva ujutro. Nedjeljom kuhinja radi do 10, a bar do 11 sati. Tijekom jutra Franko’s Street Bar radi kao kafić koji ima i prekrasnu terasu na kojoj možeš popiti svoju prvu jutarnju kavu.

Koriste samo Kali tunu vrhunske kvalitete

Za meni je zaslužan chef kuhinje Goran Kunce koji je u Franko’s Street Bar došao iz lošinjskog Matsunokija, jednog od dva najbolja hrvatska japanska restorana.

Ugostio nas je na ručku i pripremio zanimljivu selekciju sushija i sashimija, osvježavajući tuna poke ( izvorno havajsko jelo od sirove ribe, algi, riže i povrća)  te savršeno začinjen i izbalansiran tatarski biftek koji su poslužili uz prefine domaće krekere s kravljom skutom s kojima su zamijenili kupovne čipseve i krekere. Bitno je napomenuti kako u Frankosu koriste isključivo Kali tunu porijeklom s otoka Ugljana koja je vrhunske kvalitete o čemu govori i činjenica da se 80 posto ove tune izvozi u Japan. Uz jelo smo pili lagani bijeli Diel Dorsheim Riesling.

Razgovarali smo sa chefom koji je odgovoran za meni Franko’s Street Bar

Nakon ručka uhvatili smo priliku i sa chefom Kunce popričali o novostima na jelovniku, kombiniranju hrane i pića i nabavljanju namirnica.

Trenutni jelovnik Franko’s Street Bar nudi 6 do 7 vrsta nigirija, 6 vrsta uramakija, 4 vrste hosomakija, 3 vrste sashimija i 3 hladna jela.

"Što se tiče sushija, gosti jako cijene našu tunu i prepoznali su kvalitetu koju imamo. Kali tuna je zaista jedna od najkvalitetnijih tuna i oko 80 posto Kali tune s otoka Ugljana izvozi se u Japan. Gosti koji ne vole ribu, najčešće uživaju u tatarskom bifteku, a poke je također jako popularno jelo. Osobno, najviše volim pojesti dobar sushi, ali doma ne radim japansku kuhinju jer je moji ne vole", otkrio nam je Kunce.

Namirnice uglavnom nabavljaju iz Hrvatske, povrće iz domaćeg OPG-a, koristimo isključivo Kali tunu, brancin je jadranski, jedino losos je iz uvoza. U Frankosu će vam rado preporučiti koje vino kombinirati uz hranu, a chef Kunce nam je otkrio kako sushi odlično ide uz japanska piva, a pogotovo ako je tvoj odabir malo teža namirnica poput tune, dok uz bijelu ribu preporučuje vino.

"Upravo pripremamo novu kartu, a planiramo se i proširiti na topliju kuhinju, što me jako veseli. Uskoro ćete moći doći kod nas i isprobati nove autohtone japanske specijalitete, već negdje sredinom veljače. Bitno mi je da stalno radimo na novitetima u restoranu i idemo prema naprijed".

Egzotični zalogaji Sushi - osnovni sastojci za pripremu najpoznatijeg japanskog jela

Posjeti Gastro.hr