Spoj restorana i bara za vrhunsko uživanje
Franko’s Street Bar smjestio se u samom srcu grada, na Europskom trgu, u prolazu Ban centra. Prostor se dijeli na dva dijela: restoran modernog dizajna i bar s visokokvalitetnim vinima, pjenušcima i koktelima koji je smješten na katu. Od ponedjeljka do četvrtka kuhinja radi do 11 sati, a bar do ponoći. Petkom i subotom u japanskim specijalitetima moći ćeš uživati do ponoći, a kasnije se preseliti u bar s DJ-em koji je otvoren do dva ujutro. Nedjeljom kuhinja radi do 10, a bar do 11 sati. Tijekom jutra Franko’s Street Bar radi kao kafić koji ima i prekrasnu terasu na kojoj možeš popiti svoju prvu jutarnju kavu.
Davor Puklavec/PIXSELL
Davor Puklavec/PIXSELL
Koriste samo Kali tunu vrhunske kvalitete
Za meni je zaslužan chef kuhinje Goran Kunce koji je u Franko’s Street Bar došao iz lošinjskog Matsunokija, jednog od dva najbolja hrvatska japanska restorana.
Davor Puklavec/PIXSELL
Davor Puklavec/PIXSELL
Ugostio nas je na ručku i pripremio zanimljivu selekciju sushija i sashimija, osvježavajući tuna poke ( izvorno havajsko jelo od sirove ribe, algi, riže i povrća) te savršeno začinjen i izbalansiran tatarski biftek koji su poslužili uz prefine domaće krekere s kravljom skutom s kojima su zamijenili kupovne čipseve i krekere. Bitno je napomenuti kako u Frankosu koriste isključivo Kali tunu porijeklom s otoka Ugljana koja je vrhunske kvalitete o čemu govori i činjenica da se 80 posto ove tune izvozi u Japan. Uz jelo smo pili lagani bijeli Diel Dorsheim Riesling.
Davor Puklavec/PIXSELL
Davor Puklavec/PIXSELL
Razgovarali smo sa chefom koji je odgovoran za meni Franko’s Street Bar
Nakon ručka uhvatili smo priliku i sa chefom Kunce popričali o novostima na jelovniku, kombiniranju hrane i pića i nabavljanju namirnica.
Trenutni jelovnik Franko’s Street Bar nudi 6 do 7 vrsta nigirija, 6 vrsta uramakija, 4 vrste hosomakija, 3 vrste sashimija i 3 hladna jela.
"Što se tiče sushija, gosti jako cijene našu tunu i prepoznali su kvalitetu koju imamo. Kali tuna je zaista jedna od najkvalitetnijih tuna i oko 80 posto Kali tune s otoka Ugljana izvozi se u Japan. Gosti koji ne vole ribu, najčešće uživaju u tatarskom bifteku, a poke je također jako popularno jelo. Osobno, najviše volim pojesti dobar sushi, ali doma ne radim japansku kuhinju jer je moji ne vole", otkrio nam je Kunce.
Davor Puklavec/PIXSELL
Davor Puklavec/PIXSELL
Namirnice uglavnom nabavljaju iz Hrvatske, povrće iz domaćeg OPG-a, koristimo isključivo Kali tunu, brancin je jadranski, jedino losos je iz uvoza. U Frankosu će vam rado preporučiti koje vino kombinirati uz hranu, a chef Kunce nam je otkrio kako sushi odlično ide uz japanska piva, a pogotovo ako je tvoj odabir malo teža namirnica poput tune, dok uz bijelu ribu preporučuje vino.
"Upravo pripremamo novu kartu, a planiramo se i proširiti na topliju kuhinju, što me jako veseli. Uskoro ćete moći doći kod nas i isprobati nove autohtone japanske specijalitete, već negdje sredinom veljače. Bitno mi je da stalno radimo na novitetima u restoranu i idemo prema naprijed".