Kako se jede na Sri Lanci: Otvarali smo kokos, radili rižine rezance, a donosimo i recept

Lidija Lončarić
Centar za kulturu prehrane sada već tradicionalno održava kulinarske radionice kako bi u sam centar Zagreba, točnije u Nazorovu 18, donio dozu okusa iz cijelog svijeta. Prošlog je petka u na redu bila Sri Lanka, a kuhali smo i degustirali delicije po receptima Darka s bloga Samo jedan griz.
Vidi originalni članak

Pustolov, veliki gurman, poznavatelj istočnjačkog načina života i autor bloga Samo jedan griz, Darko Debić prošlog nas je petka mirisima i okusima iz zagrebačkog Centra za kulturu prehrane teleportirao na daleku Sri Lanku.

 

I zašto želim još! Što sam naučila na svojoj prvoj vinskoj školi

 

Polaznici radionice, a među njima i mi, tako su pripremali pomalo egzotična jela poput string hoppersa, staklenih rižinih rezanaca, pol sambol salate s kokosom i lukom, đavolje piletine i curryja od leće. Za kraj, pripremili smo i šrilankansku rožatu s kokosovim mlijekom i kardamomom. 

Darko nam je podijelio savjete za pripremu pojedinog jela, a zatim nas, korak po korak, vodio kroz baratanje namirnicama, sjeckanje, istiskivanje i miješanje. Najzanimljiviji dio radionice svakako je bila izrada rižinih rezanaca koji se protiskuju kroz posebnu prešu, a zatim se kuhaju na pari. Otvaranje kokosa također nije prošlo nezapaženo, pa smo se tako kod tuckanja oraha kokosa čekićem okupili oko Darka te pozorno pratili njegove pokrete i riječi.

 

Mirisi Libanona u centru Zagreba

Kada su u pitanju jela, posebnu pažnju ukrala je salata pol sambol koja se, objasnio nam je Darko, na Sri Lanci jede uz svaki obrok. Još je ukusnija kada se jede rukama, no taj smo dio ovog puta preskočili. Spoj kokosa, ljubičastog luka, slatka paprika i sok limuna ili limete na prvu se možda i ne čine kao dobitna kombinacija, no jednom kad isprobate ovaj osvježavajući spoj, vjerujte, zaljubit ćete se u fine, nježne i osvježavajuće arome.

Curry s lećom zamirisao je čitavu kuhinju te smo čak i prije kušanja odlučili kako ovu deliciju pripremamo kod kuće, dok nas je đavolja piletina divno zasitila na kraju radnog dana. Šrilankanskom rožatom završili smo niz egzotičnih specijaliteta, primili diplome i s novim iskustvom napustili Centar za kulturu prehrane.

 

CENTAR ZA KULTURU PREHRANE Naš omiljeni recept s radionice "Ispeci i ponesi"

 

U nastavku vam donosimo recept za salatu od kokosa i luka. Iako vas spoj glavnih sastojaka možda i neće privući na prvu, ovo je jedno od onih jela koje ne izgleda najljepše, ali mu se ipak svaki put vraćate.

Pol sambol
Sambal s kokosom

Potrebno vam je:

  • 1 svježi kokos
  • 1 ljubičasti luk
  • 1 limun ili limeta
  • sol
  • šećer
  • 1 žličica slatke paprike u prahu
  • čili papričica

Postupak pripreme:

  1. Kokos otvoriti, naribati ili usitniti u multipraktiku.
  2. Luk nasjeckati.
  3. Limun ocijediti.
  4. Čili, sol i šećer usitniti u prah u mužaru ili multipraktiku.
  5. Dodati ostatak namirnica i ostaviti da se sve prožme.

Dobar tek!

 

P.S. Želite li doživjeti te otkrivati nove okuse, mirise, običaje i tradiciju s različitih krajeva svijeta, svakako zavirite na raspored radionica Centra za kulturu prehrane i, između vina, piva, gina, meksičkih i slatkih delicija, pronađite nešto za sebe. Posebno nam se sviđa kuhanje u paru!

 

 

Posjeti Gastro.hr