06. srpnja 2016.

Mirisi Libanona u centru Zagreba

radionica kuhanja
1/8
foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Centar za kulturu prehrane održao je u utorak, 6. srpnja radionicu Put oko svijeta kroz kuhinju: Libanon u svojim prostorima na adresi Nazorova 18.

Ugodna atmosfera i divni mirisi – tako bismo opisali radionicu libanonske kuhinje pod vodstvom Rime Šemsidini, uz malu pomoć njezine kćeri Rube. Polaznici radionice Put oko svijeta kroz kuhinju: Libanon u organizaciji Centra za kulturu prehrane okušali su se u pripremi čak četiri slijeda jela; juhe, predjela, glavnog jela i deserta.

Prva je na redu bila gusta juha od leće, shorabet adas, koja je sve samo ne obična juha od leće. Uz prstohvat cimeta i puno miješanja, shorabet adas postaje čisto savršenstvo i jedina juha koju ćete zavoljeti istog onog trenutka kada osjetite njezin divan miris.

juha od leće | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Namaz od slanutka poznatiji kao humus zadivio je polaznike jednostavnom pripremom i bogatim okusom s tek nekoliko sastojaka.

Falafel, popečci od slanutka zadali su polaznicima pravu muku, raspadali se pod rukom, ali na kraju ispali kuglice čistog užitka. Uz fine libanonske krušćiće, rajčicu i humus čine najljepši fast food koji osvaja na prvi zalogaj.

Radila se još i salata s bulgurom i malim brdom peršina koja nije u potpunosti pridobila polaznike, dok je babaganush, namaz od patlidžana izazvao divljenje pri samoj pripremi. Patlidžan se pekao na otvorenom plamenu štednjaka i instantno zamirisao cijelu kuhinju.

Glavno jelo, fata dajaj, piletina s prženim krušćićima, rižom, bademima i finim dressingom od jogurta, limuna, vode i tahinija izazvala je ovacije pri serviranju. Iako već puni od juhe, humusa i falafel predjela, polaznici su na kraju radionice uz osmijeh na licu navalili na odličnu kuhanu kremastu piletinu s dozom hrskavosti.

Za desert se spremala sambusa, trokutići nalik na američke palačinke punjene kremom od mascaroponea prelijani finim sirupom. Lagani završetak divnog niza obroka.

desert | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Mnoštvo novih kombinacija, začini i namirnice koje nikada ne bismo spajali, a ipak toliko dobro funkcioniraju i na kraju, široki osmijesi kao znak zadovoljnog nepca dovoljan su razlog da pokušamo ponoviti sva pripremljena jela i prizvati dašak Libanona i u vlastite kuhinje.

Ova je radionica jedan od onih trenutaka kada je vani ljetno vruće, a vama baš nekako godi toplina kuhinje i ljudi oko vas. Kada vam se zamamni mirisi svakog pojedinog jela spajaju u nosnicama, a sline skupljaju u kutevima usana i samo čekate trenutak kada ćete isprobati delicije pripremljene rukama totalnih amatera uvjereni da će biti bolje od bilo kojeg restorana jer ih je vodila divna ruka zaljubljena u kuhinju svoje daleke zemlje.

Uživati u okusima nekog dalekog svijeta u centru Zagreba. Upustiti se u takvu avanturu i okušati se u pripremi svakog pojedinog segmenta – u tome je čar. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.