Mala vinska škola Srđana Lisca u Centru za kulturu prehrane održava se svakih nekoliko tjedana (sljedeća je na redu 18. prosinca), a u sklopu iste, polaznici u dva i pol sata mogu naučiti osnove o vinu i konzumaciji istog.
Radionicu smo započeli razgovorom o dosadašnjem vinskom znanju pojedinog polaznika, a zatim smo se prebacili na dekonstrukciju vina. Dr. sc. Srđan Lisac, prije svega ugodan sugovornik, a zatim i veliki stručnjak i predavač s prestižne londonske škole Wine and Spirits Education Trust, tako nas je uputio u vrste vina te karakteristike po kojima ih razlikujemo.
Saznala sam kako vino dijelimo po boji, stanju, slatkoći, tijelu, okusu, a zatim dolaze i ostale karakteristike. Arome vina pak dijelimo na primarne, sekundarne i tercijarne, dok ona slatka toplina u grlu opisuje alkohol u vinu.
Kada sam se na radionicu prijavila, odmah sam znala kako grgljanje i pljuvanje skupih vina ne dolazi u obzir. No, uz jednostavno obrazloženje profesora Lisca, vrlo brzo sam shvatila kako i grgljanje i pljuvanje imaju svoju svrhu. Iako sam većinu vina stvarno popila, kušanje vina tako da se najprije kratko zadrži u ustima, a onda ispljune, svakako mi je proširilo vidike. Sasvim nove arome, osjećaji na jeziku i ostatku usta, a onda i aftertaste vina posve je drugačiji. Nazovite me blesavom, no ja ovo zbilja nisam znala.
Na ovoj brzinskoj školici isprobali smo sedam vrsta vina, sada, svako još trunku zanimljivije od onog prethodnog. Našao se tu talijanski slatki Prosecco, koji se najčešće konzumira prije ili na kraju jela jer pomoću sitnih mjehurića briše prljavštinu s jezika i priprema ga na nove arome, novozelandski Sauvignon Blanc i kalifornijski Chardonnay.
Arome zelenkastog voća i bilja, vanilija i kokos, pršut, dim, tanini, kiselina i ona slatka toplina u grlu, svatko od nas osjetio je nešto drugo. Onda je uslijedio jedan stvarno robustan Rose, pa Pinot Noir, bobičasti Cabernet Sauvignon, a na kraju smo nepce i tijelo zasladili medenim mađarskim Tokaji vinom.
Nakon ispisane četiri stranice, sedam vrsta vina, ogromne količine novih informacija i, prije svega, ugodnog druženja u prostorijama Centra za kulturu prehrane, smijući se ustima i očima, svatko od polaznika Male vinske škole zadovoljno je krenuo svojim putem. Neki u obližnje wine barove testirati novostečeno znanje, a neki u toplini svog doma dovršiti ostatak boce onog finog vina koje još do jučer gotovo da i nisu razmijeli. Onako, prije spavanja, za ljepše snove.