Kako smo otkrili pivsko čudo u Srbiji

Privatni album
Prošloga se vikenda u prekrasnom ambijentu novosadske Fabrike održalo četvrto po redu izdanje Novosadskog festivala zanatskog piva. Ne samo da smo bili tamo, nego smo držali predavanja i bili u stručnom žiriju!
Vidi originalni članak

Svijet već nekoliko godina trese groznica zanatskih, odnosno craft piva, pića koja stvaraju ljudi koji sami potpisuju recept i proceduru kojom rade svoje napitke. U Hrvatskoj ta priča postoji tri godine, a slično je i sa Slovenijom, BiH i Srbijom, u kojoj se već godinama organizira i Novosadski festival na koji smo najbolji svjetski administrator na RateBeeru Marko Ožegović i pivski sommelier te autor teksta - bili pozvani po treći put.

Marko je držao predavanje o trendovima u regiji, ja o dvoboju industrije i crafta. a najveću su nam čast domaćini pružili sudjelovanjem u izboru najboljeg piva festivala. Kao treći član, s nama je u žiriju sjedio i jedan od najvećih brewmastera Hrvatske, Bojan Pap iz osječke craft pivovare Becker's.


Smještaj u ogromnoj vili lokalnog narko bossa koji je u zatvoru, ugodni i nasmijani taksisti koji ne kradu, žal što se ne stignemo okupati na dunavskom Štrandu i pogled na prelijepi Petrovaradin zamijenila je u trenutku golema hala s 18 izlagača i barem tri puta toliko vrsta piva. Dvodnevni Festival je započeo toplotnim udarom od 40 stupnjeva, a onda ljetnim pljuskom nakon čega je sve krenulo jednostavno savršeno...

Dogma Brewery se predstavila s pet pivskih stilova – s pale aleom Svetionik, arome naranče, mandarine i grejpa, IPA-om Hoptopod (pobjedničko pivo prošloga festivala), white indian pale aleom Albino (možete ga piti kod nas u Batku na Kajzerici) koje kombinira ječmeni i pšenični slad i stilski je križanac belgijskog WIT-a te IPA-e i kolaboracijom s Crow pivovarom pod imenom Crusty. Zebrew pivovara je prezentirala Apache american pale ale, Ice Cream Stout, mliječni stout s dodatkom raženoga slada, zobenih pahuljica i madagaskarskih štapića vanilije i Lollyhop indian pale ale.

Dillema brewery iz Pančeva se predstavila Hefeweizenom i IPA-om, a Kors pivovara je imala premjeru 5 novih vrsta piva - 2 Berliner Weissea, NEIPA, RIS i Double IPA (kolaboracija sa HopsBrewom). Šabačka Pivovara Kum svoja piva naziva po bojama i ima Crveno, Zlatno i Crno pivo. Legendarni i najjači u zemlji Kabinet se predstavio s čak šest različitih stilova, hoppy pilsnerom, belgium witom, stoutom, pale aleom, i dvije IPA-e.

Runda: Raj za pivopije Jedini lokal u Hrvatskoj gdje se toči samo craft pivo!

 

Black turtle je imao četiri stila, među ostalim i pivo s borovnicom. Južni vepar svoja piva naziva po slavenskim božanstvima, Svarog IPA je "gorak kao puničin komentar, zavodljiv kao njena kćerka i silovit kao Bog po kojem ime nosi!", a tu je i nježniji Perun. 3BIR uz klasike ima i cream ale Dezerter, a pivovara Knez pale ale, porter i pilsner. Sjajna Pivovara Tron se ove godine predstavila s četiri stila, između ostaloga i prvim red IPA-om u Srbiji - Matadorom.

Kompas pivovara se predstavila hibridom alea i lagera kao i extra pale aleom. Pivovara Carstvo piva ima klasične stilove i nazive Car, Mandarin I Despot. Sindikat bilježi najveći napredak, a predstavio se s četiri stila - upamtite njihov wit. Razbeerbriga je i dalje sjajna, pohvalila se s pet stilova, novosadski Brauhaus ima najbolju reklamu, a Crow pivovara najinovativniji nastup i pristup godine. Novajlija Bash pivo ima Gardoš i Gardoš Lager s halentaur hmeljom, a kao specijalni se gost predstavio češki Liberbeer s pale aleom i lagerom.


Stručni je žiri nakon iskušanih 18 piva (po jedno po izboru svake pivovare koja je sudjelovala), prvo malo zapjevao, onda zahvalio svevišnjem na prilici da radi to što radi, ali svađe oko pobjednika - nije bilo. Drugo su mjesto tako podijelili Matador pivovare Tron i Liberbeer IPA jer su odlično odradile stil, imale sjajnu aromu i okus, i zbog kompletnog dojma stvarno zaslužile najveću ocjenu.

Ali zbog inovativnosti, iznenađenja i eksplozije neviđenih okusa, pobjednik Festivala je Paradise, pivo s marelicom pivovare Crow. Mekano, mirisno čudo, poput bakinog pekmeza i maminog pudinga u jednom, koje miriši na voćni šećer i mlijeko, a u grlu se pretvara u moćno kiselo kompaktno gusto piće. Nema gorčine, samo svježina, briljantan uradak, kapa dolje! Treba naglasiti da je svaka pivovara sama birala s kojim će se pivom predstaviti, tako da je po izboru posjetitelja pobjedu odnio Dogmin Albino.

Craft, industrija, sve! Nikad jače: Hrvatsko pivsko ljeto 2017.

 

Na žalost, nema puno Paradisea, možete ga pronaći još samo na par mjesta u susjedstvu, a jedno od njih je i hamburgernica Toster Bar, mjesto gdje se tradicionalno održava pivarski doručak.

Chill&Grill craft Zmajska pivovara: U gnijezdu kraljeva crafta

 

Što reći nego putujte i posjećujte pivske festivale u zemlji i regiji, uskoro slijedi pivsko druženje u Mostaru, Splitu, Zadru i Medulinu, a ako još niste probali craft - vrijeme je da to napravite još danas. Pivili!

 

Posjeti Gastro.hr