Najave 06. lipnja 2017.

Nikad jače: Hrvatsko pivsko ljeto 2017.

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Oko šest stotina sretnih duša uz galone zanatskog piva preživjelo je 6. Hrvatski Homebrew Festival u dvorištu zagrebačkog Magic Beer Rooma. Sada kada se sve smirilo, i kad znamo da imamo stvarno vrhunsku kućnu pivsku scenu, red je i da predstavimo što nas sve očekuje ovog ljeta i od crafta i velikih igrača. Pa – navalimo!

Hrvatska scena zanatskih, mini i mikro pivovara prema nezvaničnim podacima najpoznatijih hrvatskih pivskih novinara premašila je brojku od 40 komada. O da, u Lijepoj našoj danas možete popiti preko 100 različitih domaćih piva, što u bocama, što u kegovima, i to pruža jednu sasvim lijepu sliku kada nas hvalite turistima.

Hrvatska, zemlja za pivski odmor? Nego što! Oprostit ćete nam na neredu, ali ovako nekako stoje stvari:

 | Author: Privatni album foto: Privatni album

Doajeni mini pivarstva u domovini, Pivovara Medvedgrad, u svoje četiri franšize nudi preko deset svojih stalnih brendova, a za ovo ljeto su spremili popularni Baltazar, witbier Ljeto u Zagrebu, plemeniti pilsner Cugmajstor, te još dva iznenađenja! Cijelo ljeto su prisutni po festivalima na Jadranu te u popularnom Art Parku u Zagrebu.

 | Author: Privatni album foto: Privatni album

Zmajska pivovara u ovo ljeto ulazi s pokerom svojih asova, Pale Ale, Porter, IPA Pozoj i Hoppy Wheat. Nova Runda se koncentrira na svoj veliki Beeryard party koji će se održati 2. rujna. Do tada, lovite ih po zemlji i probajte APA, Brale, C4, Šibenski Učenjak (suradnja), Fireball i ThroaTTwisteR. Varionica je uz svoj Pale Ale i Neon Stout netom izdala IPA od raži Into The Rye, ali u ograničenim količinama, pa požurite, iako za sljedeći tjedan najavljuju nešto najsvježije!


Pivovara Kahli i dalje svojim lagerima uveseljava stanovnike Kučan Marofa i Varaždinske županije, kao i Samoborska Pivovara Razum sve u blizini Samobora, legendarni Bošnjak u i oko Nove Gradiške, Križevačka pivovara (koja hrabroo zalazi i u sferu APA-e!) te pivnica Mlinarica u krugu zagrebačke podsljemenske zone. Bujska pivovara se uz svoje klasike i nešto novije IPA-u i APA-u San Servolo ponosi pivima od teranina i tartufa, dok je zagrebačka pivnica Zlatni medo ponudu lagera proširila i na pšenično te pivo s okusom trešnje.

 | Author: Privatni album foto: Privatni album


Zagrebačke mini i craft pivovare predvodi gigantski The Garden sa Žitnjaka koji u stalnoj ponudi ima desetak stilova vrhunskih piva (CIPA – apsolutni hit). Marinsko pivo osim Trešnjevke polako osvaja i Dalmaciju i inozemstvo, isto kao i Houblon iz Trnovčice koji se nakon boca sada toči i u bačvama. Bad Brewery, Pulfer (preselio u novi prostor i ovjenčan medaljama s homebrewa - sprema čudesa), Air Craft i Pivionica (Fulir svijetli lager i Huncut Hoppy lager te sezonski India Pale Lager) grabe dalje u potrazi za novim uživateljima plemenitog pića na bazi ječma, dok Slavonija, barem pivovarama – nikad nije bila bogatija.

Naime, uz sjajne pubove Gajbu i Rundu, Osijek ima i pivovare Becker's (vrhunska APA Bojana papa), Black Hat (preselio u Đakovo, i Legionar koji uz Belgian Blond Ale i IPA-u za ljeto proizvodi i pšenično. Pivo. Vinkovci imaju svoj mladi Valens (Valens Pale ale i Valens Brown ale), Županja Dvije Krigle (Hepburn lager, porter i crveni), a požeška pivovara MBC ima Kriek i Golden ALE, a uskoro sele u novi pogon i spremaju puno lipih stvari. Iz Vukovarske se pivovare – nitko ne javlja. Navodno ih je kupio jedan velik igrač...

Crafter's iz Ivanića je pravo osvježenje sa svojom brojnom ergelom, dok su Međimurski Lepi Dečki upravo uselili u svoj pogon i ponudili skuhali Kaj-El (APA) i Nikola Zrinski (Weissbier). Što se žena u craftu tiče, Vunetovo sa Hvara uživa u plodovima rada i sprema reaktiviranje Hefeweizena (uskoro u Craft Roomu), a zadarski Brlog se sa svojom Plavušom uvukao u isti, i s njom će biti prisutni na festivalima u Zadru i Splitu. Prvo Viško Pivo uz širok i poznat range ovoga će ljeta pivopije obradovati osvježavajućim Hoppy Lagerom, idealnim za ljetne vrućine.

 | Author: Privatni album foto: Privatni album

LAB Split - Craft Brewery ovog se ljeta igra sa single hopovima, svaki mjesec jedno novo pivo, Dubrovačka pivovara samo što nije krenula s radom, kao ni ona tajanstvena u Bjelovaru, Valalta se prodaje samo u nudističkom kampu kod Rovinja, Šibenska pivovara ima svog Mihovila, a Zadarska – Zadarsko. Bura Brew iz Poreča, uz tri svoja klasika, ima i novitet - Istrian Belgian Ale! Za sam kraj, Visibaba i njezin četvrti igrač - Oat Dirty Bastard, osvježavajuće citrusno veselje (premijera u Pločniku 8. lipnja!).

Od srednje velikih pivovara, Daruvarska i Buzetska rade po starom (Daruvarska ima sjajan brend 5th Element s četiri drukčija piva – IIPA je novi hit), Velebitsko od zanimljivosti ima gradonačelnika Gospića za šefa, a iz Osječkog se već dugo nitko ne javlja na mailove ni telefone.

Od velikih pivovara, svi su spremni za ljeto s klasičnim lagerima, pokojim tamnim i puno piva koja dolaze iz podružnica sa svih strana svijeta. Heineken je dosta uložio da Karlovačko ima rebranding dizajna, što izgleda jako zgodno, Zagrebačka pivovara je predstavila osvježavajuću Ožujsko bazgu (u pripremi je i njihova nova – mikropivovara), a Carlsberg Croatia je stavio modernu etiketu na Pan i predstavio i najnovijeg člana pivovare – pivo Panonska, koje obuhvaća tri stila: APA, Wheat i Dark lager. Skinimo kapu i onima koji više nisu među nama, Pilka, Hold'em i Crikveničko – već neko vrijeme ne proizvode svoje pivo, a svakako pozdravimo i pubove koji daju priliku svim novim i hrabrim pivovarama, Scout Samobor, Kuća Piva u Brodu, Leopold's Split, Mali dućan - MatejuškaBeer Club Pula, zagrebački Craft Room, Glam Cafe u Dubrovniku, Tolkien's House, Hop In, All In, Brew bar, Harat's pub, Pločnik, A E, Horvati i sve veći broj onih koji su tek otkrili svo bogatstvo mladih nadolazećih snaga...

Ukratko, to je to, nemojte da je itko pio nešto drugo! Naravno, osim sjajnog austrijskog crafta Stiegl, i njemačkog Rittmayera, koji su također prisutni u većini zemlje... A nismo spomenuli Slovence ni pivare iz BIH... Ma, pivili vi nama!

Festivali:
Križevačko Spravišče - u petak 09.06.2017. godine u Atriju likovne galerije na Nemčićevom trgu, posjetiteljima Spravišča će se na "Pivišču" ponuditi razna piva koje su članovi Križevačke Udruge Pivara spravili za čisti gušt. Link

Dubrovnik Craft Beer Festival - održava se od 09. – 10. lipnja 2017. godine od 17:00 do 01:00 sat, u Kampu Solitudo; ex. Divinae Folie, Babin Kuk. Više na linku.

Craft Beerfest - Lopar, Rab - 22-25. lipnja. Više na linku!

Požeška Krigla - 1. srpnja, Emovački lug, Požega. Krigla nudi preko 40 vrsta domaćih i komercijalnih piva iz svih krajeva zemlje, gastro specijalitete ugostiteljstva Bilburger, live glazbu (Ritam Band i P.A.S.) te mogućnost roštiljanja, kampiranja (petak/subota/nedjelja) kao i druženje sa pivarima i pivopijama iz cijele Hrvatske.

Garden fest - Svi detalji na linku!

Hmeljevo Split - Kolovoz, uskoro više podataka

Zadar Craft - Kolovoz, uskoro više podataka

Beeryard - Subota 2.9., veliko dvorište Klub Močvara. Drugo izdanje jednodnevnog festivala koji ove godine spaja 3 nezavisne scene - craft pivovare, street food i glazbu. Detalji na linku!

Medulin Craft Beer Festival - 8. i 9. rujna 2017.! Svi detalji na linku!

Sisački Festival Piva - 16.09.2017. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.