Nakon što je godinama kuhao pivo kod kuće, jednog je lijepoga dana Andrej Čapka odlučio dati otkaz u firmi i početi kuhati pivo. Podignuli su kredit, pronašli prostor, opremili pivovaru i svjetlo su ugledali Zmajsko Pale Ale i Porter.
Zagrepčani, a ubrzo i ostatak Hrvatske i regije objeručke su prihvatili činjenicu da se nakon SAD-a, Škotske, Italije i ostatka svijeta, od sada i kod nas može dobiti domaće, zanatsko pivo, i danas imamo Zmajsku pivovaru na novoj adresi u najmodernijem zdanju i novim zanimljivim pivima.
Zamolili smo Andreja da nas netom prije početka velikog pivsko-grilskog događaja uputi u svoju životnu storiju.
Dragi Andreje, koja je vaša pivska priča?
Pa stvarno sam dugo u pivima. Od mladih sam dana htio raditi pivo koje bih na prvome mjestu volio i sam popiti. Nakon puno skuhanih i isprobanih piva sjeo sam s djevojkom i budućim partnerom, odlučili smo se za riskantan i do tada nezamisliv korak u Hrvatskoj, pokrenuli pivovaru, i eto nas gdje jesmo.
Gdje se nalazi pogon i koliko vrsta proizvodite?
Na Jankomiru, ulica Kreše Golika 3a. Nedavno smo se preselili s Trešnjevke i srećom naletjeli na vodu iste, ako ne i bolje kvalitete, tako da je sve pod kontrolom. Trenutno proizvodimo četiri piva, uz dva klasika, tu su i boce i bačve pune Hoppy Wheata i najnovijeg člana obitelji, malog, ali ozbiljnog Pozoja.
Vesele li vas festivali poput Chill & Grilla?
S obzirom na to da je C&G nešto potpuno drugačije, od njega očekujem stvarno puno, zvuči zabavno, ima i glavu i rep, ne samo dvadeset točionika i par kućica bez ikakvog smisla. Uglavnom, nadam se tulumu, u punom smislu te riječi.
Što ćete nam dobroga točiti na festivalu?
Sva četiri piva su u bačvama, svježa, gorka i spremna da se potoče. Nadam se da nećete stati samo na jednom. (smijeh)
Koje biste nam meso preporučili uz to?
Ha gledajte, ljudi su svi različite jedinke, ne prija svakome isto... Priča s pivom, ona osnovna, vrlo je bliska onoj s vinom – svijetlo prati lakše zalogaje, tamno one jače. Uz naš bih Porter preporučio dobar steak, Pozoj kao klasičan IPA ide uz sve, a recimo da bi s Hoppyjem i Paleom idealno išla piletina. Ali najbolje je da sami iskombinirate, imate 4 dana vremena...
Kako gledate na današnje trendove u svjetskom i našem pivarstvu?
Scena je ogromna i divno se razvija. Gušt je gledati kako se sve mijenja, raste, buja. Kako sam potekao iz kućnog pivarstva, tako često obilazim takve događaje, pa smo išli i na bugarsko homebrew prvenstvo, i tamo su naši ljudi osvojili dosta medalja. Dakle, dobri smo. Trenutno su popularna kisela piva, hibridni stilovi, brijanje na lokalne sastojke... No, bitno je znati da se lako igrati s kuhanjima od 25 litara i tu dobiti vrhunsko pivo. Kada to radite profesionalno, i živite od toga, shvatite da je dosta teško i ne baš mudro ekstremno kuhati u - 4.000 litara. Teže se igrati s nečim što je zahtjevnije, tako da će sve doći u svoje vrijeme.
Kako vidite budućnost pivskih stilova u ovoj i sljedećim godinama?
Eksperimentiranje i kršenje zadanih stilova. Svi rade nešto novo i interesantno, ali na kraju je samo bitno - da je pivo fino!
Što nam novo pripremate za ljeto u Zmajskoj?
Kako smo nedavno preselili, još se držimo našeg pokera. Idemo po festivalima, radimo na održavanju kvalitete i pijemo samo dobro pivo. Naravno, čim se aklimatiziramo na novi pogon, očekujte novosti od Zmajeva. Živjeli!
Pozivamo vas u Andrejevo i naše ime na najveći sezonski gastro event, Zagreb Chill & Grill, na kojem ćete uz puno sjajne hrane, uz četiri Zmajska moći uživati i u ostalim najboljim hrvatskim craftovima!
Promo
Ulaz na festival bit će besplatan, a Zagreb Chill&Gril powered by Coca-Cola otvara se u petak, 28. travnja, u 17 sati, (od subote do ponedjeljka traje od 12 do 23 sata). Organizatori projekta su 24sata i Gastro.hr, a partneri PIK Vrbovec, Jack Daniel's, Dacia, Kotányi, Kisko, Permetal, President, TABASCO®, Konzum i mnogi drugi...
Sve detalje potražite na službenoj stranici Zagreb Chill&Grill powered by Coca-Cola.