Recenzije 16. veljače 2017.

Zmajska pivovara u poboljšanom ruhu na novoj lokaciji

foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Malo tko je vjerovao u ekipu Andreja Čapke kad se pred par godina upustila u avanturu zvanu prva hrvatska craft pivovara. Danas je situacija potpuno drugačija - posjetili smo ih nakon preseljenja na novu lokaciju...

Negdje u industrijskoj zoni Jankomira svoju je novu adresu pronašla Zmajska pivovara. Razlog je bio sasvim jednostavan – stari prostor u Baštijanovoj ulici su morali napustiti jer je vlasnik istog imao neke druge planove.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Hangar koji je tek bio u izgradnji, više od pola godine borbe s birokracijom i još toliko vremena utrošenog u radove (beton, struja, voda, galerija...) danas izgleda uredno, moćno, prozračno i spremno da od sljedećeg tjedna ponovo u svijet pusti ono na što nas je majstor pivar i suvlasnik pivovare naviknuo još davne 2014. godine kad je upravo Zmajska proglašena 9. najboljom novootvorenom pivovarom svijeta u izboru portala Ratebeer.

Andreju nije bilo lako. Taman kad su se zalaufali, morali su krenuti praktički ispočetka. I tada su jednostavno pljunuli u ruke, primili se posla – i preselili. Srećom, pioniri craft pivarstva u Hrvatskoj uz Novu Rundu i Varionicu su u najbržem mogućem roku napravili moderan i kvalitetan pogon koji može ponosno krasiti svaku zemlju Europe.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Pijem skoro pa gotov Pale Ale, guštam u gorčini i punoći okusa i saznajem da s vodom nije bilo nekih problema, iako dolazi iz drugog crpilišta (Strmec – Velika Mlaka). Prostor je bolje osvijetljen, triput veći od starog, a s povećanjem proizvodnje će se ipak malo pričekati. I dalje su 4 stalno zaposlena čovjeka u proizvodnji.

Kapacitet pivovare je oko 350.000 litara i u planiranom je porastu svake godine. Uz klasični Pale Ale i Porter, te ovogodišnju veliku prinovu Hoppy Wheat (boca 0,66l!), novost je i stalno, a ne samo sezonsko izdanje Pozoja, a datum se još čeka. Ovo dojenče koje sam probao iz tanka, još nije ni za školu, ali garantira barem magisterij!

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Ako poznajete Andreja, znate da nikada ne miruje, i da će konačno, nakon što je godinu dana izgubio u preseljenju, još jače zapeti i u društvu kolega pivara i dalje s guštom hmeljiti život svima nama koji želimo pružiti priliku malim ljudima koji rade velika piva, jer uostalom - Zmajsko pivo nikada nije razočaralo!

Pozoj - Zmajska pivovara  | Author: Gastro.hr foto: Gastro.hr

Sve informacije o Zmajskoj pivovari, kako i gdje nabaviti i popiti - potražite na njihovoj web stranici i Facebooku, i upamtite da je život prekratak da biste pili loša piva!

Pivili!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.