Mali test velikih kesten pirea sa šlagom

Domagoj Jakopović Ribafish
Hladnoća nužno zove na nešto slatko i slasno, pa smo malo prošetali metropolom i pojeli par vrhunskih kesten pirea sa šlagom!
Vidi originalni članak

Nekada davno pred tridesetak godina, dok su djeca još trčala i čitala, a mobiteli i kompjuteri se smatrali znanstvenom fantastikom, mi klinci bismo često išli u knjižnice i tamo čitali knjige i stripove. Kako je u jednoj od njih, u blizini tadašnje Džamije, bila i slastičarnica Volarić – jedno se bucmasto dijete navuklo na desert s divnim okusom kestena pomiješanog sa šećerom i rumom i obilato posutim domaćim šlagom bez vrećice...

Kako nikada nismo doma uspjeli sastaviti niti takav šlag, a kamoli kesten pire, i dan danas, samo u drukčijim obiteljskim kombinacijama i s dragim prijateljima volimo prošetati po tom dijelu Zagreba u blizini centra, koji ima dvije starinske i jednu ultramodernu slastičarnicu s jako puno franšiza. Njeno je ime Vincek, i evoluirala je upravo iz Volarića, pa smo ušli u njihov kiosk na Kvatriću i prepustili se osjetilima...

Vincek
Kvaternikov trg bb
Kesten pire sa šlagom 18 kn

Kioskić, šareno, svijetlo, tete brendirane, sve teče i leprša... Slastičarna moderna, u korak sa svijetom. Kesten pire ukusan, malo suhonjav, ali apsolutno korektan, šlag isti kao i 1977., tek mrvicu bez one svježine od nekad. Čudna zelenkasta boja kestena, možda od svjetla? Ima li mlijeko i danas onaj debeli skorup koji ti tata da, a mama ne da da pojedeš? Izvrstan dojam, čista 9, za uzor!

Put nas nosi dalje, do vječnog Orijenta, dvjestotinjak metara na istok...

Slastičarna Orijent
Maksimirska 34
Kesten pire 15 kn
Šlag 7 kn

Uvijek skuplji od svih, uvijek hvaljen, nikad doživljen od strane mog jedanaestogodišnjaka, a bogami ni mene. Svejedno, kestenčić im je divan, flafi tekstura koja dolazi ne od kuhanja, nego od mučenja kestena. Tortura, a ne torta! Čudesno meka i mirisna masa prelivena s puno divnoga šlaga, ovo je za 9,5!

Trilogiju oko Kvaternikova trga završavamo najopskurnijom, ali slastičarnicom s najviše duše. Ovdje svratim i kad nisam gladan, niti mi se jede slatko jer me strah da će nestati, ali svaki puta se tako razveselim kad vidim da opet radi!

Slastičarna Jakšić
Ulica kralja Zvonimira 30
Kesten pire sa šlagom 18 kn

Kolača u vitrini kao u Pragu osamdesete, pokoja bakica u tišini sneno snubi svoju žličicu, nasmijana mlada gospođa uz kolače i gospodin kestenpirenko. Lijepa porcija, miris osvježavajuć, okus, eh okus.... Osjeti se da je domaći, vidi se da nije kemikaliziran, ali je mrvicu presladak i s kapljicom alkohola previše. I dalje miljama od dućanskih, ali svejedno - tek drugo mjesto s ocjenom 9,25!

Ispričavamo se na naglom završetku turneje, ali smo se najeli. Uskoro nastavljamo!

 

Želite li pak napraviti svoj...

 

 

Posjeti Gastro.hr