Recenzije 12. prosinca 2016.

Mali test velikih kesten pirea sa šlagom

foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Hladnoća nužno zove na nešto slatko i slasno, pa smo malo prošetali metropolom i pojeli par vrhunskih kesten pirea sa šlagom!

Nekada davno pred tridesetak godina, dok su djeca još trčala i čitala, a mobiteli i kompjuteri se smatrali znanstvenom fantastikom, mi klinci bismo često išli u knjižnice i tamo čitali knjige i stripove. Kako je u jednoj od njih, u blizini tadašnje Džamije, bila i slastičarnica Volarić – jedno se bucmasto dijete navuklo na desert s divnim okusom kestena pomiješanog sa šećerom i rumom i obilato posutim domaćim šlagom bez vrećice...

Kako nikada nismo doma uspjeli sastaviti niti takav šlag, a kamoli kesten pire, i dan danas, samo u drukčijim obiteljskim kombinacijama i s dragim prijateljima volimo prošetati po tom dijelu Zagreba u blizini centra, koji ima dvije starinske i jednu ultramodernu slastičarnicu s jako puno franšiza. Njeno je ime Vincek, i evoluirala je upravo iz Volarića, pa smo ušli u njihov kiosk na Kvatriću i prepustili se osjetilima...

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Vincek
Kvaternikov trg bb
Kesten pire sa šlagom 18 kn

Kioskić, šareno, svijetlo, tete brendirane, sve teče i leprša... Slastičarna moderna, u korak sa svijetom. Kesten pire ukusan, malo suhonjav, ali apsolutno korektan, šlag isti kao i 1977., tek mrvicu bez one svježine od nekad. Čudna zelenkasta boja kestena, možda od svjetla? Ima li mlijeko i danas onaj debeli skorup koji ti tata da, a mama ne da da pojedeš? Izvrstan dojam, čista 9, za uzor!

Put nas nosi dalje, do vječnog Orijenta, dvjestotinjak metara na istok...

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Slastičarna Orijent
Maksimirska 34
Kesten pire 15 kn
Šlag 7 kn

Uvijek skuplji od svih, uvijek hvaljen, nikad doživljen od strane mog jedanaestogodišnjaka, a bogami ni mene. Svejedno, kestenčić im je divan, flafi tekstura koja dolazi ne od kuhanja, nego od mučenja kestena. Tortura, a ne torta! Čudesno meka i mirisna masa prelivena s puno divnoga šlaga, ovo je za 9,5!

Trilogiju oko Kvaternikova trga završavamo najopskurnijom, ali slastičarnicom s najviše duše. Ovdje svratim i kad nisam gladan, niti mi se jede slatko jer me strah da će nestati, ali svaki puta se tako razveselim kad vidim da opet radi!

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Slastičarna Jakšić
Ulica kralja Zvonimira 30
Kesten pire sa šlagom 18 kn

Kolača u vitrini kao u Pragu osamdesete, pokoja bakica u tišini sneno snubi svoju žličicu, nasmijana mlada gospođa uz kolače i gospodin kestenpirenko. Lijepa porcija, miris osvježavajuć, okus, eh okus.... Osjeti se da je domaći, vidi se da nije kemikaliziran, ali je mrvicu presladak i s kapljicom alkohola previše. I dalje miljama od dućanskih, ali svejedno - tek drugo mjesto s ocjenom 9,25!

Ispričavamo se na naglom završetku turneje, ali smo se najeli. Uskoro nastavljamo!

 

Želite li pak napraviti svoj...

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.