Mirjana Šmit – kako od bloganja napraviti najslađu karijeru

Od slatkoga slađe
Osim što je blogerica s dugogodišnjim stažem na domaćoj blogerskoj sceni, Mirjana Šmit je majka, supruga, zaposlena žena, kreatorica dvije fantastične kuharice i jednog lonca. Mislite da pretjerujemo? Kontaktirali smo Mirjanu, zatim smo u ruke dobili njezine kuharice, a onda se zaljubili u sjajne recepte i fantastične fotografije...
Vidi originalni članak

Logičan nastavak bio je isprobati neke od recepata te pokušati pridobiti Mirjanu da postane naša kolumnistica. Da smo u tome zbilja uspjeli, govore prije svega naši zadovoljni osmjesi nakon uživanja u slasnim buhtlama, narančastoj juhi i dizanim zalogajima sa svježim sirom, a zatim i divni tekstovi koje nam Mirjana svakog tjedna šalje.

 

Od slatkoga slađe Šarena rolada s keksima, kokosom i lješnjacima

 

 

Ova talentirana blogerica otkrila nam je kako su kuharice nastale zbog brojnih upita obitelji, prijatelja i pratitelja njezinog bloga Od slatkoga slađe, a kako je pisani trag u obliku kuharice još uvijek iznimno popularan u svijetu foodieja, odluka je zbilja bila laka.

Rekla nam je i kako joj je želja bila one nešto kompliciranije recepte pojasniti na jednostavniji i svima razumljiv način kako bi i kuhari početnici mogli uživati u izradi omiljenih slastica, a mi možemo dodati da je u tome u potpunosti uspjela. Naime, u Mirjaninim kuharicama možete pronaći u koracima objašnjene i fotografijama popraćene recepte, pa tako one mogu biti idealan poklon za one koji tek kreću s kuhanjem, ali i one nešto naprednije, kojima će poslužiti kao zbirka već poznatih, ali i nepoznatih recepata na jednom mjestu.

 

Od slatkoga slađe Za hladne dane: Juha od cikle, jabuke i đumbira

 

Tako u slanoj varijanti kuharice Od slatkoga slađe... i od slanog ponešto možete pronaći recepte za tradicionalna jela poput pečenih i kuhanih štrukli, različitih inačica gulaša i dizanih tijesta, ali i egzotičnih specijaliteta kao što su marokanske palačinke s mesom ili gazpacho od lubenice.

 

 

Slatka verzija kuharice, Od slatkoga slađe, pak donosi kolače i slastice za baš svaku priliku. Od božićnih kolača, preko keksića i kremastih slastica, torti, dizanih kolača, pa sve do onih bakinih, u kakvima smo uživali kao mali, nestašni klinci. Uz to, Mirjana u svojim kuharicama donosi i ideje za ukrašavanje, objašnjava začine, mjere i osnovne sastojke za pripremu slastica. Njezine su kuharice, rekli bismo, male enciklopedije koje služe kao idealan alat u baš svakoj kuhinji.

Ono što je nas je posebno osvojilo jest činjenica da Mirjana sve recepte priprema uz veliku pomoć svoje obitelji. Njezini su sinovi pripomogli u pripremi jela, ponekad su držali fotoaparat u rukama, a u onim najslađim trenucima, bili su zaduženi za degustaciju. Kako sama Mirjana kaže, u njihovoj je sivo crvenoj kuhinji zbilja sve moguće.

„Mogu ponosno reći da je kuharica izašla iz kućne radinosti. Ja nisam kuharica, niti slastičarka, ja sam učiteljica. Žena koja je zaljubljena u kuhanje, fotografiranje hrane i prenošenje svoga skromnoga kulinarskoga znanja“, rekla nam je Mirjana.

Kako bi sve ovo hvaljenje naše nove kolumnistice imalo smisla, odlučili smo se na isprobavanje njezinih recepata. Isprobali smo tako recept za buhtle, juhu od leće i slanutka i pužiće sa svježim sirom.

Buhtle su nas, naravno, oduševile u najvećoj mjeri. Jednostavna priprema, meko tijesto, a i oblik smo preuzeli iz jednog Mirjaninog drugog recepta. Ovaj ćemo recept svakako ponoviti!

 


Juha od mrkve, leće i slanutka također se priprema brzinski, a na kraju daje zbilja sjajne arome. Uz navedene začine poput čilija i kima, ubacili smo još i prstohvat curryja i kurkume za ljepšu boju i miris. Uz ovu kombinaciju okusa, zimski dani instantno postaju topliji.

 


Na kraju su na red došle kifle sa sirom. Iako je postupak pripreme detaljno pojašnjen u priloženim fotografijama, mi smo se putem pomalo zbunili, pa su nam se kifle u prvoj rundi pečenja raspale. Ipak, bile su ukusne i tako rascvale te nije bilo baš nikakvog problema s nestajanjem s tanjura. U drugoj smo ih rundi ubacili u kalup za muffine i poslužili kao male, sočne zalogaje od dizanog tijesta. I ovaj ćemo recept svakako ponoviti. Uz malo više razmišljanja, naravno.

 


Osim kuharica, valja spomenuti i kako je ova svestrana blogerica dizajnirala i presladak lonac za kuhanje za pari. U suradnji s tvrtkom za proizvodnju metalnog posuđa Metalac nastao je njezin lonac s uzorkom cupcakesa, koji su s godinama postali zaštitni znak bloga Od slatkoga slađe, a kako Mirjana kaže, isti je u potpunosti oduševio sve njezine prijateljice.

Nema više nespretnog miješanja krema i brda nepotrebno uprljanog posuđa. Ono što Mirjanin lonac čini posebnim jest činjenica da se u njemu na pari kuha bez imalo problema. Voda se dodaje u međuprostor lonca, a sastojci u sam lonac da bi se zatim kuhali bez ikakvog straha od zagorijevanja. Jednostavnije ne može!

 

 

Na kraju, dodali bismo još kako jedva čekamo Mirjanin sljedeći projekt, kuharicu 101 palačinka, te se nadamo da će biti jednako uspješan kao i dosadašnji. Kako i sama Mirjana kaže, nikad nije prekasno za razviti se u ono što zbilja želiš, a njezin blog, kuharice, pa i lončić to itekako dokazuju.

 

Posjeti Gastro.hr