Probali smo krafne iz Crofne i evo što mislimo o njima

Nataša Krstičević
Crofna je nedavno otvoreni zagrebački donut bar gdje možeš pronaći krafne u svim oblicima i sa svim mogućim dodatcima. Moraš probati, u svakom slučaju.
Vidi originalni članak

Već kad izgovoriš „donut bar“, krenu ti sline na usta. U pravu smo? Znamo, ima nas još. Pa kad smo čuli da se otvara donut bar na zagrebačkoj Trešnjevci, bilo je dovoljno da odlučimo da to jednostavno moramo probati. Dodatni su plus bili stvarno simpatičan Crofna logo, ali i prve fotke prostora koji izgleda kao da je – nacrtan, potpuno kraftastično!

Svaka krafna ili donut imaju glazuru, punjenje, preljev, posip i još koji mogući dodatak. Da, sve to! Može to biti Raffaello ili Ferrerro krafna, Kinder Joy donut, pa onda dodatci i punjenja Oreo, keksi, lješnjaci, vanilije, čokolade, ružičasto, bijelo, šareno… Ma sve što možeš zamisliti! Znaš, poput onih torti koje izgledaju kao da je na njima sve slatko ovog svijeta.

Ono što je drukčije u ponudi koju će vam „servirati“ Crofna jesu custom made krafne ili donuti. Dakle, najprije možeš odabrati hoćeš li donut ili krafnu, pa zatim koje punjenje želiš – možeš birati između pet okusa, onda glazura, pa preljev i na kraju – jedan od 25 različitih dodataka. I da, upravo je tako kako zvuči – sve slatko ovog svijeta na jednoj krafni.

Ako imaš slatki zub, kako kažu Amerikanci, već će te sami ovaj prizor gotove krafne stvarno oduševiti. Znaš ono kad ne znaš je li bolje pojesti ovu krafnu u jednom zalogaju, da se svi okusi isprepletu, ili gledati ju ovako dok je još u komadu i uživati u njoj. Ili pak naručiti još jednu.

E, ali možda tu malo zastaneš. Naime, od već gotovih krafni najjeftinija je 19 kuna, a najskuplja 26. Ako se zaneseš, pak, slaganjem svoje krafne, pa jedno vodi drugom i želiš probati sve, teško da ćeš proći ispod 26 kuna. Nekima će ova cijena biti u redu, ali mnogi će ipak frknuti nosom. Nama se čini ipak malo previše za – krafnu, ma koliko ona imala slatkiša na sebi. Da su krafne i donuti možda barem malo veći nego što su obične krafne u bilo kojem dućanu. A možda ima i većih.

Osim tog, krafne same po sebi nisu spektakularno mekane niti po čemu posebne. Sve dok ih ne napraviš po svome, istina, ali običnom računicom dolazimo do tog da plaćaš otprilike 23 kune za glazure, nadjeve, preljeve i dodatke. Možda sitničarimo, ali ako nisi opsjednut slatkim toliko da ne razmišljaš o novcu, ove ćeš krafne probati jednom ili eventualno još koji put za neku posebnu priliku.

No, kako kažu naši stari, nećemo griješiti dušu - kad zagrizeš neku od ovih krafni, definitivno nećeš reći da nije fina! što se tiče samog, "golog" tijesta, malo bolji dojam je ostavio donut, zbog nešto bolje teksture tijesta. Ako se odlučiš isprobati nešto u Crofni, svakako bismo preporučili da odabereš neko od punjenja kakve obično ne nalazimo u - pekarnici, na primjer. Jer punjena u krafnama ima dosta i ono "nosi" krafnu. Nama je hit bila Raffaello krafna, a osvojila nas je i konačnim izgledom. E, da, moramo napomenuti - na ljubaznost mladih i očito kreativnih vlasnika uistinu nemamo prigovora!

Sve u svemu, ove će krafne pokupiti lajkove na Instagramu i Facebooku, pa i TikToku, sigurno ćeš zadovoljiti svoju želju za slatkim i nečim malo drukčijim. I fine su, posebno kad napraviš verziju po svojoj mjeri. No, teško da će Crofna biti tvoje redovno odredište kad poželiš nešto slatko. Ali svakako svrati u njihov prostor, ugođaj je stvarno poseban!

I još jedna važna napomena: klinci će biti apsolutno oduševljeni, tu nema sumnje! 

Specijalitet vrijedan pažnje Znamo gdje u Zagrebu možeš pojesti najbolji poke bowl! malo, ali slatko Bento torte – volimo mini torte s porukom iz zagrebačke slastičarnice Vratili su nam božić Ove godine Zagreb ima Fuliranje x 2, da nadoknadimo prošlu godinu

Posjeti Gastro.hr