Urbana punk kuhinja i uzbudljivi meni nove chefice glavni su aduti Sopala

Kasandra Draganić Sopal ima urbanu, punk kuhinju u kojoj je sve dozvoljeno!
Nova, mlada chefica Katarina Vrenc unijela je uzbudljive promjene u meni fun dining bara Sopal, pa je ovo mjesto, ionako za preporuku, dobilo jednu novu dimenziju.
Vidi originalni članak

Jedna od najodvažnijih mladih chefica u Hrvatskoj, ako ne i šire, Katarina Vrenc, preuzela je kuhinju jednog od najzabavnijih mjesta u gradu – Sopal fun dining bara. O ovom zagrebačkom biseru na adresi Teslina 12, već sam pisala dok je kuhinjom žario i palio chef Marko Turković, a i prije Katarine je ovo bilo mjesto gdje bih strance bez srama poslala da iskuse hrvatsku gastronomiju u jednom zabavnom raspoloženju. S novom cheficom su došle i promjene pa je novi meni itekako uzbudljiv i definitivno must try u glavnom gradu. 

Urbano mjesto kakvo Zagrebu nasušno treba, u kojem ćete poslušati glasni funk, gdje open space kuhinja daje gostu priliku da upozna kreativce iza njihove hrane, a u svakom trenutku je tim za šankom otvoren za svu interakciju. Ono što ćete odmah primijetiti je otvorena vatra i ogroman lonac iz kojeg se lagano dimi, interesantan interijer i šarolika publika, većinom stranci kojima je ovaj koncept blizak. Ako tražite uzbudljivo gastronomsko iskustvo, ali i dobru zabavu, ne smijete propustiti vikende u Sopalu jer tada tamo ugošćuju dj-je koji već dinamičnu atmosferu dižu na novu razinu. 

Sjeli smo za šank da budemo što bliže chefici koja inspirira dok novi sommelier Eric Romolock na stol donosi neka nova vina koja još nismo probali, a jelovnik je toliko privlačan da se teško odlučiti za samo jedno jelo. Mi smo se odlučili za njih šest i sve smo ih mirisali, dirali prstima, srkali iz tanjura i sve što tim ovdje podržava jer ipak je ovo punk kuhinja u kojoj je sve dozvoljeno. Baš kao da ste doma sa svojim bliskim prijateljima. 

Cijene jela su prihvatljive, kreću se od 60-ak do 120 kuna, no imajte na umu da to nisu porcije od kojih ćete se prejesti i nećete moći disati, ali su savršene za dijeljenje i uživanje u novim okusima koje Eric vješto spaja s vinima iz vinoteke Nesputana vina koja je specijalizirana za organska, biodinamička i prirodna vina. Eric će pronaći baš tu čašu koja će vas odvesti u neki drugi svemir, a savršeno će komplimentirati Katarininim delicijama. 

 

Vratimo se mi na te savršene tanjure koje smo teškom mukom izabrali. Jer izbor je zaista težak.

Znali smo da svakako želimo isprobati tlačenicu u panko mrvicama, ali i ražnjić s hobotnicom i carskim mesom. Nametnuo se tu i bikov jezik, ali i skuša pa koštana srž s puževima dok je Katarina, na moje nezadovoljstvo jer nisam veliki obožavatelj patlidžana, inzistirala da probamo i jelo s kineskim patlidžanom. 

Krenimo redom. 
Hrvatska inačica sushija – skuša s motarom  i lješnjakom, došla je prva. Taman da nas nježno uvede u večeru, a opet da nas razbudi okusima. Umak koji je ostao na dnu tanjura, sretno smo posrkali jer je ovdje šteta ostaviti i kap na tanjuru. Jedite prstima, srčite, što god vam srce želi. 

Sljedeće jelo je bilo možda i najdraže nam od cijele večere. Tlačenica koju u kuhinji sami pripremaju od svinjskih obraza i ušiju, a umotana je u hrskave panko mrvice. Hrskavo izvana, želatinasto iznutra – savršena kombinacija za ljubitelje ove namirnice koju često u kuhinji zapostavljamo. Još kad ovom crunchy zalogaju dodamo majonezu od koštane srži i sitno rezanu kiselicu – ovo ćemo jelo dugo spominjati.

Koštanu srž ako niste iz juhe vadili s kosti i mazali na kruh s malo soli, niste živjeli. Uvijek se svađamo tko će dobiti više, a ovo jelo je baš divna posveta upravo tim momentima uz neočekivane puževe koji stižu s Kvarnera.  Masno, slasno i puno okusa i tekstura, samo namažete na hrskavi kruh i uživate. Tu je i dašak kiseline u fermentiranoj butternut tikvi iako bih je ja čak dodala i više. 

I onda je došao već spomenuti patlidžan s kremastim kestenom i coffee BBQ umakom. Dakle, senzacija. Koru od grilanog patlidžana ovdje ne bacaju već je usitnjavaju i posipaju po kremastom mesu patlidžana zajedno s borovicom, a umak me jednostavno raspametio. Odlična kombinacija i ono što najviše volim kod Katarine u kuhinji je to što me uvijek razuvjeri kad sam skeptična i mislim da tu namirnicu „ne volim“. Oh, itekako je volim kad je pripreme prave ruke. 

Stiglo je drugo jelo koje smo baš jako poželjeli jesti. Ražnjići s hobotnicom i carskim mesom koje se topi u ustima. Dok nam u našim kuhinjama ne bi palo na pamet spojiti hobotnicu i svinju, Katarina se ne boji odvažnijih kombinacija, a ovom sočnom ražnjiću je dodala čimulu zelja koja je tek dirala grill. Tu je i jus od hobotnice za umami te neobično mekane ukiseljene rajčice pune okusa. 

Nismo mogli odoljeti zadnjem jelu prije deserta. Bikov jezik s paljenom raštikom i kremom od čičoke. Jezik se kida u komadiće kad ga takneš vilicom, raštika je tu da doda malo gorčine, ali i dima, dok je kremasta čičoka, previše zapostavljena u našim kuhinjama, totalna pobjeda na tanjuru. 

Jedva smo pojeli desert, ali morali smo isprobati i šljive na domaćem siru. Ovaj jednostavan desert nas je taman osvježio, a uz vino koje je Eric preporučio, sretno smo završili večeru o kojoj ćemo zasigurno dugo pričati. 

Katarina najavljuje da će se meni mijenjati često, sve u ovoj kuhinji ovisi o sezonskim namirnicama, a chefica itekako dobro zna gdje nabaviti najbolje, najčistije namirnice čiji će vas okus već sam prebaciti u neka druga vremena. Malo nostalgije za dobrom starom tradicijom pomiješane s urbanim, bučnim i „ravno u glavu“ kuhanjem, ali i atmosferom u ovom fun dining restoranu.

Vratit ćemo se Najbolji restoran u Gorskom kotaru poslužuje vrhunski ramstek od jelena punjen vrganjima Vilicom kroz Hrvatsku Zbog ovih armenskih delicija isplati se otići do Koprivnice aca desetka Moraš probati najbolje ćevape u Zagrebu! Mi se sigurno vraćamo!

Posjeti Gastro.hr