Vertikala Stagnuma na Sveučilištu u Oxfordu

TABASCO®, the Diamond and Bottle Logos are trademarks of McIlhenny Co.
Vinarija Miloš predstavila Stagnum najstarijem studentskom vinskom udruženju na svijetu na Sveučilištu u Oxfordu
Vidi originalni članak

Pelješka vinarija Miloš, jedna od najuglednijih hrvatskih vinarija koja i dalje proizvodi vino temeljem tradicijskih postupaka, predstavila je vertikalu vina Stagnum na Sveučilištu u Oxfordu, u Velikoj Britaniji. Ugostilo ih  je udruženje “Oksfordski vinski krug” (Oxford Wine Circle) koje, unutar sveučilišta, okuplja članove-vinske zaljubljenike i njihove goste na povremenim vinskim kušanjima i predstavljanjima. Riječ je o najstarijem studentskom vinskom udruženju na svijetu.

Među gostima sveučilišnog udruženja u povijesti su se našla slavna imena, poput Chateau Margauxa, Chateau Haut-Briona, Chateau Mouton-Rothschilda, Champagne Kruga, Antinorija te drugih. Vinarija Miloš prva je regionalna vinarija koja je pozvana na ovu vrstu predstavljanja na Oxfordu.

Članovi udruženja posjetili su ljetos obitelj Miloš na Pelješcu. Tom su se prilikom uvjerili u iznimnu kvalitetu vina te im uputili poziv. U pozivu na kušanje, predsjednik udruženja, Chase Coffin-Roggeven, naveo je kako je Hrvatska jedna od najstarijih svjetskih vinskih zona, iako u modernim vremenima slabo prepoznata, a da je vinarija Miloš uzor u onome što potrošači očekuju iz još im neznanih regija. „Vinogradi obitelji preživjeli su godine masovne proizvodnje u bivšoj Jugoslaviji. Frano Miloš se nakon rata vratio u obiteljske vinograde i naporno radio kako bi izgradio vina u organskoj proizvodnji. Danas me ta vina podsjećaju na klasičan talijanski Barolo,” izjavio je Coffin-Roggeven.

Miloševi, sinovi Ivan i Josip, u Oxford su predstavili vertikalu Stagnuma, nosećeg vina kuće, u rasponu godišta od 2007. do 1993. Coffin-Roggeven je izdvojio Stagnum iz 1993. kao osobnog favorita, nazvavši ga jednim od najvećih vina koje je kušao u posljednjih godinu dana.

Trebalo nam je više od trideset godina promišljenog djelovanja kako bi uspjeli dokazati da na poluotoku Pelješcu, smještenom u državi koja je u svijetu vina prilično nepoznata, mogu nastati neka od najboljih vina svijeta. Kada u prestižnom vinskom klubu, kao što je Oksfordski vinski krug, žele organizirati zatvorenu degustaciju samo Vaših vina, tada znate da radite dobru stvar, nešto što je na ponos cijeloj Hrvatskoj,” podijelio je utiske s kušanja Ivan Miloš.

Vina Miloš u Britaniji su, inače, prisutna već gotovo desetljeće te se nalaze na vinskim policama uglednih restorana i trgovina, poput Harvey Nicholsa.

Posjeti Gastro.hr