Špajza 27. svibnja 2016.

Pelješki varenik postao Slow food prezidij

Varenik
foto: PR
gastro postao gastro.24sata.hr
Bartulović, Bogoević – Marušić (Vinarija Križ), Miloš i Vukas, četiri cijenjene vinarske obitelji s Pelješca udružile su se kako bi očuvale i na tržište plasirale varenik, neizbježan sastojak dubrovačkih jela i slastica.

U petak 20. svibnja, u zagrebačkom Centru za kulturu prehrane predstavljen je projekt Slow Food prezidija Pelješkog varenika pokrenut u okviru ESSEDRA projekta koji promovira Slow food filozofiju prehrane. Ukratko su predstavljene sve sastavnice događaja, te način na koji se došlo do konačno izbora varenika za prezidij.

Vino | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Upravo je varenik, sirup koji se dobiva dugotrajnim iskuhavanjem mošta najkvalitetnijeg grožđa autohtonne hrvatske sorte Plavac mali, odabran zbog jake povezanosti s lokalnom kulturom i krajolikom.

Demonstriran je i postupak dobivanja varenika uz sitne preinake tradicionalnog načina proizvodnje, te su naglašene prednosti Slow food načina prehrane primijenjene na izvorni pelješki proizvod. Na samom kraju najavljeni su planovi prezidija za budućnost i nove prezentacije varenika u Dubrovniku, ali i Albaniji i Italiji. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.