Špajza 04. siječnja 2016.

Najsigurnija vinoteka na svijetu - u atomskom skloništu!

Vino.com
foto: Robert Anić/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Online vinoteka vino.hr najsigurnija je vinoteka na svijetu jer svoja vina doista čuva u atomskom skloništu! U predstavljanju najboljih hrvatskih vinarija po izboru našeg Bakhova sina - zauzima posebno mjesto!

„Čim gurnete nos u čašu, jasno vam je da vino zaslužuje 100 bodova.“ Tim je riječima američki vinski kritičar i bivši urednik u časopisu Wine Spectator James Suckling opisao Château Lafite Rothschild 2009.

Njegov kolega Robert Parker bio je mrvicu suzdržaniji i ovom glasovitom bordoškom crnjaku dodijelio 99+ bodova, pri čemu "plus" znači da će s vremenom vino postati bolje. „Vrhunac kvalitete će“, dodao je Parker, „ovaj Lafite Rothschild dostići između 2019. i 2024. i na njemu će biti 25 godina, ako bude čuvan na dobar način.“

To vino, od 82,5 posto cabernet sauvgnona, sedam posto merlota i "mrvice" petit verdota, može se kupiti i kod nas, za 9999,90 kuna u online vinoteci vino.hr. U njoj ga doista čuvaju na dobar, može se reći i poseban način – u atomskom skloništu na zagrebačkom Borongaju. Vina koja prodaju, tako su sigurna čak i ako padne atomska bomba!

Čuvaju oni i štošta drugo. Od velikih bordoških crnih vina imaju Château Cheval Blanc 2008. (4999 kuna), Château Mouton Rothschild 2004. i Château Haut Brion 2001. (po 4690 kuna) te Château Palmer za 2499 kuna, ali i najpoznatiji svjetski slatkiš, Sauternes Château d'Yquem čija polubuteljka iz 2002. stoji 1649 kuna.

Imaju i prekrasne šampanjce Andre Jacquart te Bruno Paillard, chablise (chardonnay) iz Domaine des Hâtes, sauvignone, koje u dolini Loire zovu Sancerre, iz Domaine Fouassier, te slavno žuto vino (vin jaune) Jean-Luc Mouillarda iz francuske Jure, s apelacijom Château-Chalon uz švicarsku granicu. Riječ je o jedinstvenim vinima od lokalne sorte savagnin koja u oksidativnim uvjetima sazrijevaju najmanje šest godina i tri mjeseca, često i 10, a pune se u posebne boce clavelin od 0,62 litre, te piju uz hranu uz koju se obično služi crno vino.

Vino.com | Author: Robert Anić/PIXSELL foto: Robert Anić/PIXSELL

Vrlo im je dobar izbor južnotirolskih, toskanskih i pijemontskih vina, od Nijemaca tu su rizlinzi Clemens Busch i Dr. Fischer, potom slavna novozelandska vina Craggy Range, a imaju i najpoznatije te najskuplje američko vino Opus One koje od Cabernet Sauvignona, Merlota, Cabernet Franca, Malbeca i Petit Verdota uzgojenog u Kaliforniji rade tamošnja vinska legenda Robertz Mondavi i Georges Philippe de Rothschild, vlasnik bordoškog podruma Mouton Rothschild.

Velik je, naravno, izbor i hrvatskih vina iz svih regija. Na vino.hr može se, primjerice, nabaviti pokoja boca odličnog grka Bire 2013. te Claijeva Brombonera 2011., vina koja su inače rasprodana. Od naših kultnih vina nude i Medvid 2010. dvojca Duboković&Barbić s Hvara, Bas de Bas Alena Bibicha iz Plastova kraj Skradina, Krajančićev Pošip Sur lie 2013. pa i najkontroverzniji plavac, Milošev Stagnum, berbu 2006.

Ova internetska vinoteka jedna je od rijetkih, možda i jedina u Zagrebu, u kojoj se mogu nabaviti i vina s Lastova. Obiteljsko gospodarstvo Rončević prodaje desertni grk Slatki život 2009. i mješavinu plavca, plavine i cabernet sauvignona Sv. Vincenco – Noni iste berbe.

"Nudimo izbor hrvatskih i svjetskih vina koja se ističu kvalitetom, a ne mogu kupiti u supermarketima", kaže vlasnik Tomislav Sagrak koji ponajbolja hrvatska vina nudi i strancima. Na internetskoj stranici croatianwine.eu može se naručiti nekoliko stotina vina kojih se doista ne trebamo sramiti.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.