Wineos – savršen provod za sve vinoljupce!

Denis Despot
Još se emocije i štošta drugo nije smirilo nakon sjajnog zagrebačkog Vinocoma, a već je sljedeći tjedan osječki centar Esseker napunilo preko dvije tisuće iskrenih ljubitelja vina i delicija. Bili smo i tamo!
Vidi originalni članak

Gotovo 70 izlagača iz šest država i bogat popratni program obilježili su dosad najveći vinski festival na istoku Hrvatske, kako bi domaćini ponosno naglasili, najveći između zagrebačkog i beogradskog. U "Esseker centru" 1. i 2. prosinca, četvrti festival vina, delicija i ugodnog življenja "WineOS" obilježile su tako sjajne radionice, kao i noviteti - "WineOS Trophy", te neponovljiva gala – večera koja je održana večer uoči početka "WineOS-a" u restoranu "Muzej Okusa".



A radionice su doista bile raznovrsne. Tako je Franjo Francem, predsjednik žirija ocjenjivanja u sljubljivanju vina i kulena "WineOS Trophy", nazočnima predstavio metodologiju ocjenjivanja i praktičnim primjerima pokazao kako se poznata slavonska delicija sljubljuje s vinima sorte graševina i frankovka.

 

Graševina, zelenac... Elegancija vina nove berbe vinarije Krauthaker

 

Uslijedila je radionica o bogatstvu i raznolikosti graševine koju je vodio naš poznati sommelier Mario Meštrović. Potom su gosti mogli nazočiti na još tri radionice na kojima je Tomislav Ivanović predstavio srpsku autohtonu sortu prokupac, a Vlado Krauthaker i Slavko Kalazić vratili su se u bližu i dalju prošlost uz fenomenalna vina iz njihovih podruma.



U subotu se nastavilo s predstavljanjem ponosa Villánya, cabernet franca, o čemu je govorio Gyorffy Zoltán. Potom je Stipe Đuzel predstavio vinski povratak dalmatinske zagore uz priču o tamošnjim autohtonim sortama, Božo Metković pojasnio zašto je u okolici Dubrovnika zasadio graševinu, a Oskar Maurer iz susjedne Srbije govorio je o kadarki, tradicionalnoj sorti s ogromnim potencijalom. U goste je došao i vinski velikan Ivan Enjingi, a posljednja, ne i manje važna, bila je radionica na kojoj je Vinko Zovko predstavio projekt uzgoja vinove loze i proizvodnje vina u okolici Žepča u susjednoj BiH.



Sjajni Časlav Matijević (LikeRi) imao je dvostruku ulogu, jedno je vrijeme vodio štand sa sjajnim vinima Sirk (Slovenija), a kasnije i dijelio kobasice. U oko su zapale i vrhunske daske za kuhinju (i ne samo kuhinju) ekipe Vrdnik-drvo, kao i rakije Benišek Veselinović iz Sremskih Karlovaca. Stari znanci, vinarije Đuzel, Grabovac, Sontacchi, Pinkert i Buhač, pohvalile su se svojim znanim i novim vinima (Sur lie Iločana Domagoja Buhača je naprosto izvrstan), upoznali smo se i s vinarijom Bartolović, kušali čudesne frankovke Feravina... Naravno, šećer na više krajeva je bila prva svjetska graševina s 95 bodova po Decanteru, ona vinarije Antunović.



„Ovim putem Organizacijski odbor četvrtog izdanja festivala "WineOS" želi iskazati zahvalnost svima koji su doprinijeli uspjehu ovog projekta koji je od velike važnosti za vinare s istoka Hrvatske. Osječko – baranjska županija, Grad Osijek, Janaf, OTP Banka i HEP kao pokrovitelji su logistički i financijski pomogli da se četvrti put za redom u Osijeku održi ova manifestacija.

 

Špajza Kakvo nam iznenađenje u novoj sezoni sprema vinarija Enjingi?

 

Značajnu ulogu također su odigrali i izlagači, u prvom redu oni iz regije Istočna kontinentalna Hrvatska, te suorganizatori, udruge "Graševina Croatica" i "Dekanter". Veliku zahvalu upućujemo i kolegi Željku Garmazu, novinaru i blogeru, vinoljupcu koji je najzaslužniji za ovogodišnji iznimno zanimljiv program radionica.“ Rekao je Boris Ocić u ime neumornih organizatora.



Kao šipak puna oba kata Essekera, iako je grad bio toga dana pun evenata (otvaranje Adventa), dokazali su da Osijek jednostavno mora imati festival ovog kalibra, i da je možda čak potrebno pronaći i veći prostor. Isto tako, možda bi se moglo komunicirati s još nekoliko OPG-ova u blizini i dodati još gastro ponude – vina je bilo sasvim dovoljno za kompletno ispunjeno dvodnevno ocjenjivanje.

 

Vinarija Buhač: Vjerojatno najbolja hrvatska „value for money“ vina



Što na kraju reći, osim da ovi Slavonci i Baranjci stvarno znaju uživati u životu. Vidimo se i dogodine, sigurno!

Posjeti Gastro.hr