11. srpnja 2016.

Vinarija Buhač: Vjerojatno najbolja hrvatska „value for money“ vina

Buhač
foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Neki ljudi vina kupuju prema prilici, neki zbog etiketa ili dizajna, neki na sniženju... Ono o čemu vam danas govorimo su vina koja su stvarno sjajna u svom segmentu, i u koja smo se lagano - zaljubili...

Četiri sata vožnje daleko od metropole, na krajnjem istoku Hrvatske, u bogatome Srijemu u blizini Dunava nalaze se vinogradi u vlasništvu obitelji Buhač. Riječ je o velikoj površini, preko 20 hektara, na kojoj Otac Ivan i Sin Domagoj od 1998. grade jednu prekrasnu, i totalno netipičnu vinsku priču.

Oni naime ne rade vino da bi se brzinski obogatili, nego jednostavno zato da pokriju troškove i naprave nešto dobro te time osvoje tržište. I to im sjajno polazi za rukom.

Domagoj Buhač nije poput oca završio agronomiju nego ekonomiju, ali po njegovim jakim rukama vidite da nije bježao od rada u polju. Sjedimo u predvorju njihove kuće u kojoj svatko može doći na vođeno kušanje, ali s prethodnom najavom.

Kada je diplomirao i zaposlio se, Domagoj je ubrzo shvatio da ljubav leži negdje drugdje, pa je počeo pomagati ocu i 2008. preuzeo većinu posla na sebe. Danas kad ima 32 godine, i jedan je od najugodnijih vinara kad se priča o njihovim vinima – totalni je gušt slušati kako s ljubavlju i emocijama priča o djelima svojih (i očevih) ruku. Inače je obožavatelj plivanja, pa mu se uvijek možete pridružiti na treningu po – Dunavu!

Buhač | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Puno sunca i malo kiše na položajima Radoš, Lišćak, Božino Brdo, Ciglana, Principovac, Zaravan, Dekan i Široka Šuma, bili su jedan od razloga što Buhači imaju 16 hektara bijelih i 4 hektara crnih sorti. Najviše je pod graševinom, 60%, dok je pod merlotom 20% nasada. Uz graševinu, proizvode još i rizling, traminac, pinot bijeli, charddonay i sauvignon od bijelih, te cabernet sauvignon uz merlot.

Najnovija su im vina rose, chardonnay sur lie, te – frankovka. Godišnji plan je proizvesti 150.000 litara i nemaju se namjeru širiti. Graševina se prodaje po 25 kuna i lagana je i pitka, nigdje ni traga gorčini. Traminac je živahan, sladak i divno zaobljen – ne strši ni po čemu i idealan je za spajanje s desertima. Stoji 30 kuna.

No, ono na što je Domagoj najponosniji je ipak merlot, koji za 50 kuna daje puno više i od duplo skupljih imenjaka. Idealan za svako meso i sličnu priliku.

Buhač | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Njihova vina možete nabaviti na kućnoj adresi Hercegovačka 1, 32236 Ilok, a najavite se na 032 / 593 – 100, oprez - nedjeljom ne rade. Vrutak ih drži tijekom cijele godine, a od restorana su tu Dunav u Iloku, Jela plus u Dubrovniku, Bistro Apetit, Ognjište Šuman, Zlatna medalja, Mali bar i Ponistra u Zagrebu.

„Mislim da znam napraviti dobro vino, ali sam potpuno siguran da ga ne znam sačuvati!“, smije se Domagoj i otvara predivan merlot iz 2012. Aromatično, slatko i puno, najčešće su riječi koje Buhači čuju za svoja vina, pa ako već tražite vina u ovom cjenovnom segmentu, a želite uživati u mirisima, okusu i pravoj kvaliteti – znate što vam je činiti. Vrijeme je da i vi otkrijete Ilok i Buhače... 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.