Zašto bi baš uvijek preporučila O'brok, restoran u centru Zagreba
Kad me netko pita za preporuku restorana u centru Zagreba, O'brok je jedan od onih koje uvijek spominjem. Ugodno, nikako pretenciozno, toplo, a hrana nikad nije razočarala. Ručak tamo uvijek započinjemo juhicom, a ovaj put smo se odlučili za klasiku – goveđu juhu s rezancima i onu od rajčice s mozzarellom i pestom od bosiljka.
U klasičnoj goveđoj juhi jedino što mi može presuditi su prekuhani rezanci, što se zapravo vrlo često desi jer je teško u restoranskoj kuhinji to kontrolirati. Ovdje su rezanci bili odlično kuhani, a juha je bila baš moćna. Rekla bi moja mama: „Diže iz mrtvih!“. Juhice su nas odlično pripremile za dalje, a odlučili smo se na jedno mesno jelo i jedno iz mora. Teleći kotleti sa žara i fuži s kozicama, pršutom i rikulom.
Chef Kruno Majcen vješto barata mesnim delicijama u što smo se već prije uvjerili pa nije bilo teško odlučiti se za teleće kotlete kao posvetu onoj dobroj navici – mesa i krumpira. A kakvog mesa! Nije teško presušiti ove kotlete, a na stol su stigli savršeno pečeni. Neću reći da su bili mekani kao putar jer to s ovim kotletima nije niti poanta. Moraš osjetiti meso i točno to se dogodilo. Taman žilavosti koliko treba, za okus se brine kvalitetna namirnica, a krumpiri nisu bili oni dosadni krumpiri iz zamrzivača već kriške pravog obožavanog gomolja.
Iako smo ovaj put preskočili njihove gulaše i mesne umake s pljukancima ili fužima, ako ste ljubitelj takvih jela, svaka preporuka jer vas ni tu neće razočarati.Sve se, naravno, zalijeva dobrim vinom, a ni toga ovdje ne nedostaje. Mi smo ipak popili nama uz ručak drag gemišt, taman da nas osvježi dok praznimo tanjure.
Treba naći mjesta za desert pa smo se teška srca odlučili da ovaj put nećemo kusati Krunine fenomenalne štrukle (vrijedi ih probati, vjerujte mi) nego smo uboli pitu od jabuka. Iako nije moj tip deserta, o ovoj ću piti dugo pričati. Jabuke kao da su taj čas bile naribane u pitu. Nisu se raspale, zadržale su čvrstoću, hrskavost i svu svježinu pa niti ovaj desert nije teško pao na kraju ovako bogatog obroka.