Zašto svi Zagrepčani na kolače idu na Knežiju

Darko Kontin
Otkako se prije nepunih mjesec dana otvorila slastičarnice Jolie Petite Patisserie, umjesto u centar grada Zagrepčani idu – na Knežiju...
Vidi originalni članak

Odlazak u Jolie Petite Patisserie kratko sam odgodila jer sam htjela u miru sjesti i uživati u kolačima. Uputila sam se prošle subote u podne, u društvu food blogera Darka Kontina, u nadi kako će zbog vrućine biti manja gužva. Pri prvom pokušaju nismo pronašli nijedno slobodno mjesto na njihovoj prostranoj terasi pa smo pili kavu u blizini i čekali da se oslobodi neki stol u hladu. Čini se kako je ovaj projekt iz strasti Ljupke Gojić Mikić naišao na odobravanje i postao novo omiljeno okupljalište Zagrepčana.

 

sladoledni macarons Probali smo novu poslasticu iz slastičarnice Torterie Macaron!

 

Nije ovo prvi put da jedna slastičarnica dobiva toliko pozornosti, ne samo od strane medija, već i na društvenim mrežama vrlo heterogene skupine ljudi. Međutim, rijetko je koja proslavila svoj prvi rođendan. U Jolie Petite cijene su  sasvim pristojne, a popularnosti pridonosi i društveni utjecaj vlasnika, pa možemo pretpostaviti kako će i interes duže potrajati. 

U ponudi je 11 slastica; najjeftiniji kolač Chou stoji 16 kuna, a najskuplja Nina Mia 28. Ovo su svote na koje su Zagrepčani u posljednjih nekoliko godina, otkako se u Zagrebu  počela razvijati scena artisan kolača, pomalo navikli. 

Your browser doesn’t support HTML5 video

Testirali smo...

Plan je bio isprobati kolače bez prethodne najave, kako bismo mogli pouzdano ocijeniti uslugu i kvalitetu. Nakon nekoliko minuta neodlučnosti i pregovora, i nakon savjetovanja sa zaista simpatičnom konobaricom, odabrali smo četiri kolača – Nina Mia, Boru, Paris-Brest i Foret Noir. 

Nina Mia kolač je za koji smo dobili najviše preporuka, a zasuli su nas fotografijama istog i na društvenim mrežama. Početna skepsa prema ovoj „fotogeničnoj“ slastici brzo je nestala i prepustili smo se okusu koji podsjeća na Werther's Original bombone. Ombre efekt gela od maline poboljšava vizualan dojam, ali je ujedno i protuteža pahuljastom dulcey mousseu, dok je ulogu hrskavog elementa preuzeo biskvit od badema. Ovaj desert zaista ispunjava sve kriterije i okusom opravdava najvišu cijenu od svih kolača u ponudi.

Foret Noir je moj osobni favorit, što sam odlučila tek kada sam prespavala i posložila sve dojmove. Unatoč tome što ima manji broj komponenti u odnosu na ostale kolače, čokoladni biskvit, gel od višnje i cremeux od čokolade odlično su izvedeni i usklađeni. Jedući ovaj kolač doživjet ćete različita osjetilna iskustva; lom čokolade izaziva vizualno zadovoljstvo, dok sva očekivanja od okusa ispunjava nevjerojatno sočan biskvit, ali ne i gnjecav, te ugodna gorčina kakaa koja još dugo ostaje u ustima. 

Naručili smo i Paris-Brest, u kojem je glavna tema bio lješnjak. Ovo je klasik od kuhanog tijesta s kojim je teško pogriješiti, ali upravo zato postoji i velika opasnost da će krajnji rezultat biti dosadnjikav. Ovog se puta to nije dogodilo isključivo zbog tijesta, koje je bilo vrlo ukusno, aromatično i hrskavo. Bilo je bolje čak i od podatne kreme od lješnjaka, koju smo instinktivno zagrabili prvu. 

Loša strana ovog posla je što prednost uvijek ima fotografiranje pa se posljednji kolač, Boru, pomalo otopio. Riječ je o kuglici s čokoladnim biskvitom, hrskavim slojem s lješnjakom, pastom od lješnjaka, čokoladnim mousseom i čokoladom. Izgledom podsjeća na veliki Ferrero Rocher, ali okusom je neusporedivo kreativniji i bolji. Ovaj je kolač Darkov favorit, a nazvao ga je „boljim od Hromalićevog Lješnjaka“, pritom misleći na jedan od prvih kolača u (sada zatvorenom) pastry shopu Time. Zanimljivo, upravo će u tom prostoru u Teslinoj biti otvorena druga Jolie Petite Pâtisserie

Zaključujemo...

Ukupan račun za ove četiri slastice i kavu bio je 120 kuna. Ako vam se ova svota čini previsoka, uzmite u obzir da nitko pri zdravoj pameti neće naručiti četiri velika kolača. Jedan će vam biti sasvim dovoljan, osim ako ste u potpunosti otporni na utjecaj slatkiša. 

Što se tiče svih pohvala koje smo dali, moguće je kako smo naletjeli i na dobar dan i imali sreće pri odabiru. Ipak, sklonija sam tome da tim Jolie Petite jednostavno odrađuje dobar posao. Kolači su, složila sam se s Darkom, među najboljima koje smo jeli, a bili smo zadovoljni i kvalitetnim i pristupačnim osobljem. 

Pozitivnom dojmu pridonose i lijepi tanjuri, šalice za kavu, šećeri s logotipom slastičarnice te zanimljivi jelovnici. Ne bismo ovo komentirali da se u posljednje vrijeme u nekim renomiranim lokalima nismo susreli sa sponzorskim šalicama za kavu i šećerima koji su prikladniji stajalištu na autocesti. U Jolie Petite su, srećom, zaista posvetili pažnju detaljima, zbog čega je i cijelo iskustvo jedenja ugodnije. 

Jedino što nas je zasmetalo je velika gužva i nedostatak slobodnih mjesta, ali to ipak ne možemo prepisati unutarnjoj organizaciji, već povećanom početnom interesu Zagrepčana. Preostaje samo čekati da svi koji su znatiželjni isprobaju kolače, a potom se vratiti i uživati u ostatku ponude.

 

Intervju Robert Hromalić ponosno predstavlja Le Kolač

Posjeti Gastro.hr