Amaretto torta - talijanskom klasiku s bademima dodaj grožđe

Shutterstock
S obzirom na to da ova torta zahtijeva amaretto i ekstrakt badema, ona pršti intenzivnim okusom badema. Recept je vrlo, a torta ima i glazuru zbog koje je nevjerojatno aromatična.
Vidi originalni članak

Tijekom prvih hladnijih dana jeseni  lijepo je uživati ​​u kuhinji otkrivajući nove recepte. U ovo doba godine, kada lišće pada s drveća pomalo nas preplavljuje i nostalgija za djetinjstvom i kuhinjom ispunjenim mirisima kolača.

Ne znamo je li i tebi baka ili mama radila amaretto tortu, ali nas je upravo ovo vrijeme (i naravno, prve berbe grožđa) inspiriralo da budemo kreativniji pa smo ovom talijanskom klasiku s bademima dodali bobice grožđa. Posluži kriške s velikom dozom tučenog vrhnja i dobit ćeš vrhunski desert za hladnije večeri.

piće Liker od badema - amaretto

Zašto volimo amaretto tortu?

S obzirom na to da ova torta zahtijeva amaretto i ekstrakt badema, ona jednostavno pršti intenzivnim okusom badema. Recept je vrlo jednostavan za napraviti, a torta ima i glazuru koja daje dodatni okus i osigurava da ostane nevjerojatno aromatična.

Sastojci za 14 kriški:

Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g brašna
  • 1 razom puna žličica praška za pecivo
  • 100 g mljevenih madema

Za kremu i ukrašavanje:

  • 6 listića bijele želatine
  • 300 g mascarponea
  • 4 žlice amaretta (liker od badema)
  • 125 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g slatkog vrhnja
  • 300 g crnog grožđa bez koštica
  • 1 bjelance

Alkoholni slatkiši Slastice s dozom topline i omiljenim alkoholnim pićima

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. U zdjeli pjenasto istuci jaja sa šećerom, vanillin šećerom i 4 žlice vruće vode. Posebno pomiješaj brašno s praškom za pecivo, prosij ga preko smjese i umiješaj, a na kraju kuhačom primiješaj i mljevene bademe.
  2. Dno kalupa za tortu (promjera 26 cm) obloži papirom za pečenje, ulij biskvitnu smjesu te je peci 30-35 minuta. Gotov biskvit izvadi i ostavi da se ohladi.
  3. Namoči želatinu da omekša. Izmiksaj mascarpone s amarettom i 75 g šećera, umiješaj u njega ocijeđenu i otopljenu želatinu pa kremu stavi u hladnjak. Čim se počne želatirati, primješaj u nju slatko vrhnje stučeno s vanillin šećerom.
  4. Hladni biskvit razreži u tri lista. Stavi na stranu 14 bobica grožđa, a ostale prereži popola. Svaki list biskvita premaži sa 1/3 kreme, na donja dva posloži prepolovljeno grožđe pa ih složi jedan na drugi.
  5. U lagano stučeno bjelance umoči cijele bobice grožđa pa ih uvaljaj u ostatak šećera. Ostavi ih da se prosuše. Tako dekorirane bobice složi po torti. Ako želiš, možeš je ukrasiti i ušećerenim ljubicama i srebrnim perlicama.

neodoljiv desert Osvojite baš svakog pečenim jabukama s Amarettom

Posjeti Gastro.hr