Tijekom prvih hladnijih dana jeseni lijepo je uživati u kuhinji otkrivajući nove recepte. U ovo doba godine, kada lišće pada s drveća pomalo nas preplavljuje i nostalgija za djetinjstvom i kuhinjom ispunjenim mirisima kolača.
Ne znamo je li i tebi baka ili mama radila amaretto tortu, ali nas je upravo ovo vrijeme (i naravno, prve berbe grožđa) inspiriralo da budemo kreativniji pa smo ovom talijanskom klasiku s bademima dodali bobice grožđa. Posluži kriške s velikom dozom tučenog vrhnja i dobit ćeš vrhunski desert za hladnije večeri.
Zašto volimo amaretto tortu?
S obzirom na to da ova torta zahtijeva amaretto i ekstrakt badema, ona jednostavno pršti intenzivnim okusom badema. Recept je vrlo jednostavan za napraviti, a torta ima i glazuru koja daje dodatni okus i osigurava da ostane nevjerojatno aromatična.
Sastojci za 14 kriški:
Za biskvit:
- 4 jaja
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 g brašna
- 1 razom puna žličica praška za pecivo
- 100 g mljevenih madema
Za kremu i ukrašavanje:
- 6 listića bijele želatine
- 300 g mascarponea
- 4 žlice amaretta (liker od badema)
- 125 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 g slatkog vrhnja
- 300 g crnog grožđa bez koštica
- 1 bjelance
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. U zdjeli pjenasto istuci jaja sa šećerom, vanillin šećerom i 4 žlice vruće vode. Posebno pomiješaj brašno s praškom za pecivo, prosij ga preko smjese i umiješaj, a na kraju kuhačom primiješaj i mljevene bademe.
- Dno kalupa za tortu (promjera 26 cm) obloži papirom za pečenje, ulij biskvitnu smjesu te je peci 30-35 minuta. Gotov biskvit izvadi i ostavi da se ohladi.
- Namoči želatinu da omekša. Izmiksaj mascarpone s amarettom i 75 g šećera, umiješaj u njega ocijeđenu i otopljenu želatinu pa kremu stavi u hladnjak. Čim se počne želatirati, primješaj u nju slatko vrhnje stučeno s vanillin šećerom.
- Hladni biskvit razreži u tri lista. Stavi na stranu 14 bobica grožđa, a ostale prereži popola. Svaki list biskvita premaži sa 1/3 kreme, na donja dva posloži prepolovljeno grožđe pa ih složi jedan na drugi.
- U lagano stučeno bjelance umoči cijele bobice grožđa pa ih uvaljaj u ostatak šećera. Ostavi ih da se prosuše. Tako dekorirane bobice složi po torti. Ako želiš, možeš je ukrasiti i ušećerenim ljubicama i srebrnim perlicama.