gastro postao
Apsolutne kraljice voća - jabuke, u jednoj novoj i zanimljivoj priči!
Svi ljubitelji jabuka, barem jednom su probali pečene jabuke! Ove koje mi predlažemo su punjene suhim šljivama, bademima i okupane Amarettom.
Poslužite ih kao sjajan i delikatan desert kada očekujete goste ili ih pripremite za popodnevni slatki obrok i oduševite ukućane.
Najukusnije će biti ako ih poslužite još tople!
Sastojci:
- 1 žličica šećera
- 1 šalica blanširanih badema
- 8 žlica maslaca, rastopljenog
- 8 - 10 suhih šljiva
- 3 žlice Amaretta
- 4 žlice smeđeg šećera
- Sol
- 4 jabuke
- 1/4 šalice vrhnja za kuhanje
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 150 stupnjeva
- Pomiješati 1/2 šalice badema, 1 žlicu šećera i 1 žlicu maslaca; poslagati na papir za pečenje i peći u zagrijanoj pećnici oko 10 minuta - dok bademi ne dobiju lijepu zlatnu boju; ohladiti i ostaviti za posluživanje
- Pomiješati šljive, 3 žlice amaretta, 2 žlice smeđeg šećera, 4 žlice maslaca, prstohvat soli i ostatak badema te sve miksati u blenderu dok ne postane fina pasta
- Prerezati jabuke na gornjem dijelu otprilike 1 1/2 cm od vrha, a izdubiti dio s košticom da ostane rupa u sredini jabuke; s pripremljenom smjesom od šljiva napuniti rupe u jabukama, poklopiti ih s gornjim dijelom i posipati smeđim šećerom, te pokapati s malo Amaretta i 3 žlice rastopljenog maslaca
- Jabuke omotati papirom za pečenje tako da cijele budu zamotane i gornji dio povežite špagom koja može u pećnicu te peći u zagrijanoj pećnici oko 40 minuta - dok čačkalica zabodena u jabuku ne ulazi bez zastoja (jabuka treba biti mekana)
- Pečene jabuke izvaditi iz pećnice i ostaviti ih da se malo ohlade (ali ne sasvim) i poslužiti s pečenim karameliziranim bademima i vrhnjem za kuhanje
Dobar tek!