Recepti 20. veljače 2017.

Osvojite baš svakog pečenim jabukama s Amarettom

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Apsolutne kraljice voća - jabuke, u jednoj novoj i zanimljivoj priči!

Svi ljubitelji jabuka, barem jednom su probali pečene jabuke! Ove koje mi predlažemo su punjene suhim šljivama, bademima i okupane Amarettom.

Poslužite ih kao sjajan i delikatan desert kada očekujete goste ili ih pripremite za popodnevni slatki obrok i oduševite ukućane.

Najukusnije će biti ako ih poslužite još tople! 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Sastojci:

  • 1 žličica šećera
  • 1 šalica blanširanih badema
  • 8 žlica maslaca, rastopljenog
  • 8 - 10 suhih šljiva
  • 3 žlice Amaretta
  • 4 žlice smeđeg šećera
  • Sol
  • 4 jabuke
  • 1/4 šalice vrhnja za kuhanje

Priprema: 

  1. Zagrijati pećnicu na 150 stupnjeva
  2. Pomiješati 1/2 šalice badema, 1 žlicu šećera i 1 žlicu maslaca; poslagati na papir za pečenje i peći u zagrijanoj pećnici oko 10 minuta - dok bademi ne dobiju lijepu zlatnu boju; ohladiti i ostaviti za posluživanje
  3. Pomiješati šljive, 3 žlice amaretta, 2 žlice smeđeg šećera, 4 žlice maslaca, prstohvat soli i ostatak badema te sve miksati u blenderu dok ne postane fina pasta
  4. Prerezati jabuke na gornjem dijelu otprilike 1 1/2 cm od vrha, a izdubiti dio s košticom da ostane rupa u sredini jabuke; s pripremljenom smjesom od šljiva napuniti rupe u jabukama, poklopiti ih s gornjim dijelom i posipati smeđim šećerom, te pokapati s malo Amaretta i 3 žlice rastopljenog maslaca
  5. Jabuke omotati papirom za pečenje tako da cijele budu zamotane i gornji dio povežite špagom koja može u pećnicu te peći u zagrijanoj pećnici oko 40 minuta - dok čačkalica zabodena u jabuku ne ulazi bez zastoja (jabuka treba biti mekana)
  6. Pečene jabuke izvaditi iz pećnice i ostaviti ih da se malo ohlade (ali ne sasvim) i poslužiti s pečenim karameliziranim bademima i vrhnjem za kuhanje

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.