Poželjeli ste se nečeg slatkog, a ne da vam se provesti tri sata za pećnicom? Onda smo prilično sigurni kako će vam se ovi slatki mali jabuka&karamel oblačići jako svidjeti!
Ono što je sjajno kod ovog deserta, je to što ga možete napraviti s već razvućenim lisnatim tijestom, treba vam samo jedna jabuka i nekoliko karamel bombona (a možete napraviti i sami domaći karamel)!
Ako volite jabuke s cimetom, posipajte ih i s malo cimeta i s malo krupne soli i uživajte u ovom slatko&slanom užitku!
Kod zamatanja ne morate nužno raditi okrugle oblike, tijesto možete i preklopiti pa napraviti polumjesece.
I za kraj, posipajte ih s malo šećera u prahu i uživajte! A vjerujemo da budete, jer kad ih zagrizete, preplavit će vas miris jabuka s cimetom, a iznutra će se izlaziti rastopljeni karamel!
Sastojci:
- 2 razvućena lisnata tijesta
- 1 jabuka, oguljena i očišćena te narezana na tanke komadiće
- Sok od 1 limuna
- 2 žličice cimeta
- 1 žlica smeđeg šećera
- Karamel bomboni (oko 10 komada) (možete umjesto njih staviti i domaći rastopljeni karamel ili dulce de leche)
- Prstohvat krupne morske soli
- Šećer u prahu za posipavanje
- 1 razmućeno jaje - za premazivanje (ili možete maslacem premazati ako ne volite jaje)
Priprema:
- Od tijesta izrezati krugove (staklenom čašom ako nemate okrugli rezač) da ih bude jednak broj od oba tijesta
- Narezanu jabuku zaliti sokom od limuna pa dodati šećer i cimet i dobro promiješati
- Na izrezano tijesto staviti po žlicu jabuka i na svaki kolačić staviti 1 ili 1/2 karamel bombona, posoliti s par zrna soli pa poklopiti drugim dijelom tijesta
- Pripremljene pitice pritisnuti po rubovima vilicom i svaku na gornjem dijelu malo bocnuti kako bi zrak izašao tijekom pečenja
- Premažite ih rastopljenim maslacem ili razmućenim jajetom i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva; pecite oko 15 minuta - dok ne dobiju lijepu zlatnu boju
- Poslužite tople kako bi karamel bio rastopljen (vjerujte, nećete požaliti).