gastro postao
Blogerica Cutie and Pie ovog pripremila je slasnu pitu od jabuka i griza za kojom su svi jednostavno poludjeli!
Ovo nije klasična štrudla s jabukama, ova štrudla dolazi s dodatkom grisa. Jabuke možete zamijeniti višnjama, šljivama ili nekim drugim voćem po vlastitom ukusu, svaka će varijanta biti još ukusnija od one druge. Brza i jednostavna, štrudla s jabukom i grizom pravi je hit na stolu, a pokazala se i kao omiljeni desert mojih dragih čitatelja na blogu.
Kao mjernu jedinicu koristila sam čašu, a ona se odnosi na mjeru jedne čaše od jogurta.
Potrebno vam je:
- 1 kore za štrudlu
- 3 jaja
- 1 čaša šećera
- 1 čaša ulja
- 1 čaša griza
- 2 jogurta
- 1 kiselo vrhnje
- 2 vanilin šećera
- 1 prašak za pecivo
- 750 g jabuka (ili drugog voća po želji)
- Sok jednog limuna
- 3 žličice cimeta
- Šećer u prahu
Priprema:
- Prvo pripremite željeno voće. Ako imate smrznuto voće, izvadite ga na vrijeme da se odmrzne i ocijedite od sokova. Po želji zasladite. Ako volite puno voća u kolačima, količinu možete i povećati.
- Jabuke naribajte, pospite sokom limuna i/ili pospite cimetom.
- Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto umutiti. Zatim dodati sve ostale sastojke i umutiti.
- Raširiti kore i podijeliti ih u tri grupe po tri lista. Koliko grupa imate, toliko ćete imati štruca. Većinom budu u paketu kora za štrudlu po 9 komada, pa ih podijelim na 3x3. Ako uzmete paket od 12 kora, onda možete od toga napraviti ili 3 štruce po 4 lista ili 4 štruce po 3 lista. Odabir je na vama.
- Raširite jednu koru, namažite smjesom. Preko stavite drugu koru i namažite smjesom. Zatim stavite treću koru, namažite smjesom i rasporedite voćem po želji. Kod nas to budu naribane jabuke posute cimetom, višnje i šljive najčešće.
- Nemojte zaboraviti i krajeve namazati, kako vam ne bi bili suhi.
- Zatim izmjerite pleh i vidite hoćete motati štrucu po širini ili po dužini. Smotajte štrucu i premjestite je u pleh za pečenje. Isti postupak ponovite s ostalim štrucama dok ne potrošite kore.
- Na kraju s ostatkom smjese, premažete kore i popunite prostor između kora.
- Peći otprilike 20 minuta na 180° C ili dok ne lijepo porumeni. Posuti šećerom u prahu.
U slast!