Ponekad baš pašu klasične slastice poput štrudle od jabuka, a ponekad im poželimo dodati neki twist, neki svoj pečat. Upravo to napravila je Kristina s bloga Cutie and Pie, dodavši joj tajni sastojak koji mijenja sve!
Ovo nije klasična štrudla od jabuka, ovoj štrudli dodaje se tajni sastojak - griz. Ovisno o sezoni, ali i ukusu, jabuke možeš zamijeniti i višnjama, šljivama ili nekim drugim voćem, svaka će varijanta biti još ukusnija od one druge.
Brza i jednostavna, štrudla s jabukom i grizom pravi je hit na stolu, a pokazala se i kao omiljeni desert mojih dragih čitatelja na blogu. Kao mjernu jedinicu koristila sam čašu, a ona se odnosi na mjeru 1 čaše od jogurta.
Štrudla od jabuka i griza
Sastojci:
- 1 pakiranje kora za štrudlu
- 3 jaja
- 1 čaša šećera
- 1 čaša ulja
- 1 čaša griza
- 2 jogurta
- 1 kiselo vrhnje
- 2 vanilin šećera
- 1 prašak za pecivo
- 750 g jabuka (ili drugog voća po želji)
- sok jednog limuna
- 3 žličice cimeta
- šećer u prahu
Postupak:
- Prvo pripremi željeno voće. Ako imate smrznuto voće, izvadi ga na vrijeme da se odmrzne i ocijedi od sokova. Po želji zasladi. Ako voliš puno voća, njegovu količinu možeš i povećati.
- Jabuke naribaj, pokapaj limunovim sokom limuna i/ili pospi cimetom.
- Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto umuti. Zatim dodaj sve ostale sastojke i izmiješaj.
- Raširi kore i podijeli ih u 3 grupe po 3 lista. Koliko grupa imaš, toliko ćeš imati štruca. Većinom budu u paketu kora za štrudlu po 9 komada, pa ih podijelim na 3x3. Ako uzmeš paket od 12 kora, onda možeš od toga napraviti ili 3 štruce po 4 lista ili 4 štruce po 3 lista.
- Raširi jednu koru, namažite smjesom. Preko stavi drugu koru i namaži smjesom. Zatim stavi treću koru, namaži smjesom i rasporedi voće po želji. Kod nas to budu naribane jabuke posute cimetom, a osim jabuka najčešće koristim višnje i šljive.
- Nemoj zaboraviti i krajeve namazati, kako ne bi bili suhi.
- Zatim izmjeri pleh i vidi hoćeš li motati štrucu po širini ili po dužini. Smotaj štrucu i premjesti je u pleh za pečenje. Isti postupak ponovi s ostalim štrucama dok ne potrošiš kore.
- Na kraju s ostatkom smjese, premaži kore i popuni prostor između kora.
- Peci otprilike 20 minuta na 180° C ili dok ne lijepo porumeni. Prije posluživanja pospi šećerom u prahu.