Kolumne 15. veljače 2018.

Domaće karamele - slađe od najslađih slatkiša

foto: Cutie and pie
gastro postao gastro.24sata.hr
Nema ništa bolje od domaćih slatkiša, pripremljenih od poznatih i kvalitetnih sastojaka...

Domaće karamele idealan su poklon za drage osobe, ali i genijalna slastica kojom se s vremena na vrijeme volimo počastiti. Kristina s bloga Cutie and Pie otkrila nam je tajnu najfinijih domaćih karamela, a u tom joj je zadatku pomogao recept s bloga Mann backt

Karamelama dodajte prstohvat cvijeta ili krupne morske soli kako bi okusi bili izraženiji, a vaš slatkiš posebniji od svih koje ste do sada isprobali.

Recept potražite u nastavku, a želite li uživati u još slatkih i slanih delicija naše kolumnistice Kristine, zavirite na blog Cutie and Pie i istoimenu Facebook stranicu.

 

Možda vas zanima... Keksići sa sirom - slasna domaća grickalica Kolumne Možda vas zanima... Mirisne i meke rolice s kardamomom i limunom Kolumne Možda vas zanima... Kolač potonule jabuke - sočan, fin i idealan uz čaj Kolumne
 

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie

 

Za pripremu karamela bit će vam potrebno:

  • 200 g šećera
  • 60 ml vode
  • 150 g maslaca, sobne temperature
  • 120 ml slatkog vrhnja
  • cimet

Postupak pripreme:

  1. Na laganoj vatri zakuhajte vodu i šećer.
  2. Prvo će postati tvrdi grumen, a onda će se rastopiti. Nikako nemojte miješati.
  3. Možete rotirati posudu da se ravnomjerno otopi. Preporučila bih vam da maknete iz videokruga sve čime bi mogli miješati, da si pomognete u iskušenju. Bez brige, potrajat će neko vrijeme. Nemojte pokušati pojačavati temperaturu kako biste ubrzali proces.
  4. Kuhajte do željene boje. Pripazite da ne bude pretamna boja jer će biti gorko.
  5. Dodajte maslac sobne temperature izrezan na male kockice te ga pokušajte s minimalno miješanja ukomponirati.
  6. Zatim dodajte slatko vrhnje. Pripazite, reakcija je burna i špricat će. Nemojte se opeći. Ako nemate termometar, nije problem. Možete svoju karamelu testirati na sva načina: zamrznute tanjur te na njega istresite malo karamele i pogledajte konzistenciju. Želimo rastezljivu karamelu. Ili stavite kraj sebe malu čašu sa hladnom vodom, pa kapnite malo karamele u vodu. Trebala bi odmah stvoriti formu u vodi ako je gotova.
  7. Ako želite kao mi, dodati cimet, učinite to sada. Samo imajte na umu da će zbog cimeta imati tamniju boju.
  8. Gotovu karamelu možete ili sipati u formu za praline ili u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. 
  9. Ako ste se odlučili za pleh, onda imajte na umu da izlijete karamelu u željenu visinu, pa kasnije samo režete u dimenzije koje želite. 


Savjet! Za poklon, upakirajte karamele u papir za pečenje i zavrnite svaki kraj te stavite u ukrasnu kutiju ili zamotajte u celofan.

 

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.