Vrijediš onoliko koliko jezika govoriš. Svoje znanje njemačkog jezika u zadnje vrijeme najviše koristim za čitanje blogova.
Hrana je univerzalan jezik, zar ne?
Prijateljica Monika se najavila na kavu, pa je to bila idealna izlika za kolač. Hmm...kao da mi treba izlika. Ispekla sam ga u okruglom kalupu, no (pre)brzo je nestao.
Vama nosim prilagođeni recept s bloga Patce's Patisserie. Fin, sočan i idealan uz čaj. Pozivam vas da si skuhate čaj, ispečete kolač i meni pošaljete sliku.
Kristinu zapratite na blogu Cutie and Pie, a njezine kulinarske majstorije možete potražiti i na istoimenoj Facebook stranici.
Potrebno vam je:
- 4-5 jabuka
- 125 gr maslaca
- 125 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- naribana korica limuna
- 1 mahuna vanilije
- 1 žličica začina za štrudle ili cimet
- 3 jaja
- 200 gr brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 3 žlice mlijeka
- 4-5 jabuka
- 3 žlice marmelade od marelice
Postupak pripreme:
- Jabuke oguliti, izdubiti i raščetvoriti.
- Zarezati jabuke s gornje strane nožem te preliti sokom od limuna da ne posmeđe.
- Maslac, šećer, vanilin šećer i naribanu koricu limuna pjenasto izraditi.
- Dodavati jaje po jaje.
- Razrezati mahunu vanilije i sastrugati tupom stranom noža.
- Dodati jednu žličicu začina za štrudle ili, ako nemate, cimet.
- Prosijati brašno i prašak za pecivo te dodati zajedno s mlijekom u smjesu.
- Kratko mutiti.
- Uliti u kalup (30x35 cm) obložen papirom za pečenje.
- Poredati jabuke.
- Ne morate ih utisnuti, biskvit će narasti i okružiti jabuke. O vama ovisi u kolikom kalupu ćete peći i koliko ćete jabuka staviti. Meni je za kalup 30 x 35 cm trebalo 4 jabuke.
- Peći na 160°C 40 minuta ili dok čačkalica ne izađe suha.
- Odmah premazati s tri žlice marmelade od marelice.
Dobar tek!