Kolumne 20. listopada 2017.

Sharlotka - pet sastojaka za genijalan desert

foto: Cutie and pie
gastro postao gastro.24sata.hr
Sharlotka je ruski kolač koji je teško ne voljeti. Za pripremu će vam trebati svega nekoliko sastojaka, a divna tekstura i okusi osvojit će vas na prvi zalogaj...

Trošak kolača uvijek računam koliko dodatnih troškova ima. Imamo domaća jaja od susjede, šećer i brašno se kod nas kupuje na veliko u vrećama, maslac se kupi na sniženju, prašak za pecivo i vanilin šećer uvijek ima još jedan neotvoreni paketić.

 

Možda vas zanima... Za slatke večeri: Kruh s jabukama i lješnjacima Kolumne

 

U tu kategoriju spadaju i kruške, jabuke, maline, kupine, šljive, vinogradske breskve i jagode koje imamo u vlastitom voćnjaku.

 

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie

 

To su sastojci za koje se 'ne troše' novci, jer ih uvijek ima u kući. Tako je bilo u roditeljskoj kući, a i sada je, jer imam sreću da se roditelji brinu da budem zbrinuta i da ne budem gladna. Tako da je u prošlu nedjelju nakon klasičnog pečenog pileta za ručak, bio i kolač s jabukama koje je mama donijela dan prije. 

 

Možda vas zanima... Burek s mesom: Onako kako ga radi mama! Kolumne

 

Prvo sam bacila pogled kod blogerica koje rado čitam i kod M's Bakery, sada #uvijekgladna, našla brz i jednostavan recept sa svega pet sastojaka.

Svi su bili oduševljeni u nedjelju, pa sam u ponedjeljak opet pravila i odlučila s vama podijeliti ovu divotu.

 

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie

 

Za pripremu sharlotke bit će vam potrebno:

  • 6 jabuka
  • sok pola limuna
  • 3 jaja
  • 170 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 130 g brašna
  • 1 žličica cimeta

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 180°C. 
  2. Dno kalupa promjera 26 cm obložite papirom za pečenje te dno i stranice premažite maslacem.
  3. Jabuke ogulite, očistite i narežite na kockice srednje veličine. Prelijte ih sokom pola limuna da ne pocrne.
  4. Jaja, šećer i vanilin šećer dobro umutite, dok smjesa ne posvijetli i bude pjenasta.
  5. U tu smjesu prosijte brašno i cimet te sjedinite špatulom.
  6. Jabuke prespite u namašćen kalup i malo poravnajte.
  7. Preko jabuka prelijte dobivenu smjesu i malo potresite kalup kako bi smjesa prošla kroz prostor između jabuka.
  8. Na kraju špatulom poravnajte gornju površinu.
  9. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na otprilike 55 minuta. 
  10. Izvadite i ostavite da se malo ohladi.
  11. Pospite šećerom u prahu. Poslužite toplo ili hladno, uz kuglicu sladoleda burbon vanilije ili bez.

 

Upozorenje: Brzo nestaje!

Dobar tek!

Kristinu zapratite na blogu Cutie and Pie, a njezine kulinarske majstorije možete potražiti i na istoimenoj Facebook stranici. 
 

Možda vas zanima... Potpuno oduševljenje: Ferrero Rocher torta Kolumne

 

Trebamo tvoju pomoć! Tražimo i nagrađujemo najbolje regionalne food blogove u natječaju Gastro zvijezda. Dođi na website Gastro-zvijezda.hr i reci nam koji su tvoji omiljeni food blogovi. Voli te tvoj Gastro.hr tim! :) 

 | Author: Gastro.hr

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.