Kolumne 22. rujna 2017.

Za slatke večeri: Kruh s jabukama i lješnjacima

foto: Cutie and pie
gastro postao gastro.24sata.hr
Naša blogerica Kristina ovaj je kruh opisala kao ultimativni comfort food, a mi smo recept odmah spremili za nadolazeće hladne jesenske večeri...

Znate one dane kada vam ništa ne ide od ruke? Kada ne čujete alarm, jer prethodnu noć niste mogli zaspati? 
Kada baš taj dan kiša pada?  
Kada ne možete naći majicu koju baš taj dan želite obući? 
Kada vam tramvaj pobjegne ispred nosa? 
Kada je netko prema vama bezobrazan bez razloga? 
Nažalost, sigurna sam da znate jedan od tih dana...

 

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie

 

Neki dan sam imala jedan takav dan. Došla sam kući i nije mi bilo do ničega. Uzela sam svoj papir na koji sam si napisala recepte koje želim isprobati i otišla u kuhinju. Pripremila sam mikser, posude, i sve sastojke. 

Bila sam u svojevrsnom transu. Isključila sam mozak i razmišljala samo o receptu. Niti o tome kako će ispasti, ni kakvog će biti okusa. Ni hoće li mi se svidjeti. Ništa. 

Završila sam sve po uputama i stavila ga peći. Sada je trebalo biti strpljiv i dočekati da se ispeče. Nisam oduševljena ovim dijelom. Što se mora nije teško, zar ne?

Test čačkalicom je izašao čist i stavila sam ga na hlađenje. Otišla sam gledati najdražu seriju i prepustila se razmišljanju o tuđim životima. 

Recept sam prilagodila s bloga Zuckerzimtundliebe, a želite li uživati u ostatku mojih slasnih recepata, svakako posjetite blog Cutie and Pie i istoimenu Facebook stranicu.

 

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie

 

Potrebno vam je:

  • 340 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica đumbira u prahu
  • prstohvat soli
  • 3 jaja
  • 180 g šećera
  • 240 ml ulja
  • 3 jabuke, naribane
  • sok limuna
  • 50 g orašastih plodova, krupno narezanih
  • 100 g šećera u prahu
  • 3 žlice mlijeka
  • ušećerena korica naranče

Postupak pripreme:

  1. Pećnicu zagrijati na 180° C. Pekač namastiti i pobrašniti.
  2. Jabuke oguliti i naribati. Preliti limunovim sokom.
  3. Lješnjake tostirajte u tavi ili u pećnici. Lješnjake krupno narezati.
  4. Izmiješati brašno, prašak za pecivo, cimet, đumbir i sol. Ostaviti sa strane.
  5. U drugoj posudi izmiješati jaja i šećer dok ne postanu pjenasta i svjetlija. Potom dodati ulje.
  6. Zatim dodati naribane jabuke te ih lagano izmiješati sa smjesom. Prosijati suhe sastojke u tu smjesu i dodati orašaste plodove i sve dobro sjediniti. Za ovaj recept sam odabrala tostirane lješnjake, jer sam ih imala pripremljene. Vi možete koristiti i bademe ili orahe.
  7. Smjesu uliti u prethodno pripremljen kalup i peći cca 50-60 minuta. Napraviti test čačkalicom.
  8. Ohladiti 10 minuta u kalupu, pa istresti na žicu i skroz ohladiti.
  9. Posuti šećerom u pravu ili glazurom.
  10. Šećer u prahu i mlijeko izmiješati te preliti preko ohlađenog kolača.
  11. Dok se glazura još ne osuši posuti ušećerenom korom naranče.
  12. Savršeno ide uz kavu ili čaj. Nije suh, a prožet je mirisima i okusima. 

 

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.