Čovjek jednom živi. Osim ciljeva koje si zada (ili mu ih zadaju drugi) i želja na koje misli kada padaju zvijezde, tu su oni sretni trenuci. Znate, oni za koje vam nitko ne plati, koji vam donose mir u duši i osmijeh na lice.
Smijeh s prijateljima, dekica i najdraža serija (ili više njih), onaj čvrsti zagrljaj od kojeg ti srce stane, topli sendvič za večeru, iako posni sir stoji u hladnjaku i još puno malih stvari. Život jesu male stvari. Hrpa sitnica koje ti uljepšaju trenutak, dan ili život. Živim za te male stvari. Jedna od tih stvari je i bombastična super-čokoladna rođendanska torta.
Kao dijete, veselila sam se druženju s prijateljima, otvaranju poklona, raznim igricama i zgodama, no prije svega sam se veselila rođendanskoj torti. Nije bitno čiji je rođendan, bitno da je zabavno i ukusno.
Kako se mom dragom približavao rođendan, mozgala sam što i kako napraviti. Iskreno ne znam koji dio je bio zahtjevniji.
Što? Ići na sigurno s nečim što voli ili isprobavati neki novi recept i riskirati da mu se ne svidi?
Kako? Kao što možda već znate, imam pećnicu na kojima nema oznaka ni za programe ni za temperature. Jedna tura muffina je izgorjela i bila sirova u isto vrijeme. Tako da nisam htjela riskirati s rođendanskom tortom.
Igrala sam i s jednim i s drugim pitanjem na sigurno. Čokoladna torta o kojoj sam s raznih strana čula same hvale i mamina pećnica s kojom sam dobro upoznata. Bacimo se na konkretno, hoćemo li?
Biskvit:
- 6 jaja
- 160 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 160 g čokolade
- 140 g maslaca
- 100 g brašna
- 1 prašak za pecivo
Krema:
- 500 g mascarponea
- 500 g Nutelle
- 200 g prženih lješnjaka
- 200 g napolitanki
Ukrašavanje:
- Ferrero Rocher kuglice
- Dolcela šlag krema s okusom čokolade
- dio prženih lješnjaka i napolitanki navedenih u kremi
Postupak pripreme:
- Upalite pećnicu na 100° C. Koristite kalup promjera 26 cm. Na dno stavite papir za pečenje, a stranice namastite skroz do vrha.
- Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u snijeg.
- Maslac i narezanu čokoladu otopite na pari i ostavite sa strane.
- Žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom pjenasto izradite.
- Postepeno dodajte otopljen maslac i čokoladu te izradite.
- U dobivenu smjesu prosijte brašno i prašak za pecivo, i izradite tek toliko dok se svi sastojci ne povežu.
- Bjelanjke ukomponirati u smjesu špatulom, pazeći da ne izbijete zrak.
- Smjesu izlijte u kalup i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 20 minuta, a zatim povećajte temperaturu na 150°C na 40 minuta. Napravite test čačkalicom.
- Izvadite i ostavite biskvit da se ohladi.
- Pržene lješnjake grubo nasjeckajte, a napolitanke izmrvite.
- Mascarpone i Nutellu izradite i odvojite 4-5 žlica kreme sa strane za gornji sloj.
- U ostatak kreme dodajte lješnjake i napolitanke.
- Ohlađeni biskvit prerežite na tri dijela i sa strane okomito zarežite da vam svi dijelovi stoje točno jedan na drugom kada ih kasnije budete slagali.
- Odaberite podlogu na kojoj će torta stajati, i onda krenite s gornjim biskvitom na dnu kako bi vam gornja ploha torte bila ravna.
- Zatim ga premažite s polovinom kreme s lješnjacima i napolitankama.
- Na to ide drugi biskvit i ostatak kreme, koje slijede krema mascarponea i Nutelle koju ste odvojili.
- Tortu ohladite kako vam se ne bi mrvila i kako biste je lakše ukrastili.
- Šlag kremu izradite na najvećoj brzini četiri minute zatim ukrasite tortu izvana.
- Na vrh sam torte stavila dio nasjeckanih lješnjaka i izmrvljenih napolitanki te dvanaest Ferrero kuglica.
- Neki su se bunili na debele kriške torte dok su oni najhrabriji s osmijehom smazali cijelu krišku.
Recept za tortu prilagođen je s bloga Domaćica.
Želite li uživati u još slatkih i slanih recepata naše blogerice Kristine, potražite ih na blogu Cutie and pie i istoimenoj Facebook stranici.
U slast!