Kolumne 13. rujna 2017.

Potpuno oduševljenje: Ferrero Rocher torta

foto: Cutie and pie
gastro postao gastro.24sata.hr
Kada je spremala ovu tortu, naša blogerica Kristina vodila se mišlju kako se živi samo jednom. Mi smo se odmah složili s njom i odlučili i sami isprobati ovu fantastičnu slasticu...

Čovjek jednom živi. Osim ciljeva koje si zada (ili mu ih zadaju drugi) i želja na koje misli kada padaju zvijezde, tu su oni sretni trenuci. Znate, oni za koje vam nitko ne plati, koji vam donose mir u duši i osmijeh na lice.

 

Možda vas zanima... Savršenstvo: Ombre cheesecake s malinama Kolumne

 

Smijeh s prijateljima, dekica i najdraža serija (ili više njih), onaj čvrsti zagrljaj od kojeg ti srce stane, topli sendvič za večeru, iako posni sir stoji u hladnjaku i još puno malih stvari. Život jesu male stvari. Hrpa sitnica koje ti uljepšaju trenutak, dan ili život.  Živim za te male stvari. Jedna od tih stvari je i bombastična super-čokoladna rođendanska torta. 

 

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie

 

Kao dijete, veselila sam se druženju s prijateljima, otvaranju poklona, raznim igricama i zgodama, no prije svega sam se veselila rođendanskoj torti.  Nije bitno čiji je rođendan, bitno da je zabavno i ukusno

Kako se mom dragom približavao rođendan, mozgala sam što i kako napraviti. Iskreno ne znam koji dio je bio zahtjevniji.

Što? Ići na sigurno s nečim što voli ili isprobavati neki novi recept i riskirati da mu se ne svidi?

 

Možda vas zanima... Sasvim drugačiji: Brownies s lješnjacima i brusnicama Kolumne

 

Kako? Kao što možda već znate, imam pećnicu na kojima nema oznaka ni za programe ni za temperature. Jedna tura muffina je izgorjela i bila sirova u isto vrijeme. Tako da nisam htjela riskirati s rođendanskom tortom. 

Igrala sam i s jednim i s drugim pitanjem na sigurno. Čokoladna torta o kojoj sam s raznih strana čula same hvale i mamina pećnica s kojom sam dobro upoznata. Bacimo se na konkretno, hoćemo li? 

 

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie

 

Biskvit:

  • 6 jaja 
  • 160 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 160 g čokolade
  • 140 g maslaca
  • 100 g brašna
  • 1 prašak za pecivo 

Krema:

  • 500 g mascarponea
  • 500 g Nutelle
  • 200 g prženih lješnjaka
  • 200 g napolitanki

Ukrašavanje:

  • Ferrero Rocher kuglice
  • Dolcela šlag krema s okusom čokolade
  • dio prženih lješnjaka i napolitanki navedenih u kremi

Postupak pripreme:

  1. Upalite pećnicu na 100° C. Koristite kalup promjera 26 cm. Na dno stavite papir za pečenje, a stranice namastite skroz do vrha. 
  2. Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u snijeg.
  3. Maslac i narezanu čokoladu otopite na pari i ostavite sa strane.
  4. Žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom pjenasto izradite.
  5. Postepeno dodajte otopljen maslac i čokoladu te izradite.
  6. U dobivenu smjesu prosijte brašno i prašak za pecivo, i izradite tek toliko dok se svi sastojci ne povežu. 
  7. Bjelanjke ukomponirati u smjesu špatulom, pazeći da ne izbijete zrak. 
  8. Smjesu izlijte u kalup i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 20 minuta, a zatim povećajte temperaturu na 150°C na 40 minuta. Napravite test čačkalicom.
  9. Izvadite i ostavite biskvit da se ohladi. 
  10. Pržene lješnjake grubo nasjeckajte, a napolitanke izmrvite.
  11. Mascarpone i Nutellu izradite i odvojite 4-5 žlica kreme sa strane za gornji sloj.
  12. U ostatak kreme dodajte lješnjake i napolitanke. 
  13. Ohlađeni biskvit prerežite na tri dijela i sa strane okomito zarežite da vam svi dijelovi stoje točno jedan na drugom kada ih kasnije budete slagali.
  14. Odaberite podlogu na kojoj će torta stajati, i onda krenite s gornjim biskvitom na dnu kako bi vam gornja ploha torte bila ravna. 
  15. Zatim ga premažite s polovinom kreme s lješnjacima i napolitankama.
  16. Na to ide drugi biskvit i ostatak kreme, koje slijede krema mascarponea i Nutelle koju ste odvojili. 
  17. Tortu ohladite kako vam se ne bi mrvila i kako biste je lakše ukrastili.
  18. Šlag kremu izradite na najvećoj brzini četiri minute zatim ukrasite tortu izvana. 
  19. Na vrh sam torte stavila dio nasjeckanih lješnjaka i izmrvljenih napolitanki te dvanaest Ferrero kuglica. 
  20. Neki su se bunili na debele kriške torte dok su oni najhrabriji s osmijehom smazali cijelu krišku. 

Recept za tortu prilagođen je s bloga Domaćica.

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie

 

Želite li uživati u još slatkih i slanih recepata naše blogerice Kristine, potražite ih na blogu Cutie and pie i istoimenoj Facebook stranici.

 

Možda vas zanima... Jabuka, šljiva, breskva: Brzi sezonski voćni tart Kolumne

 

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.