Ovo ljeto zaista je bilo pravo ljeto kakvo poznajemo. Nadam se da ste ga mudro i maksimalno iskoristili, a ako niste ljubitelj +30 temperature onda vaše vrijeme dolazi.
Napokon se može lakše disati, no dok su košare s voćem pune, treba ih iskoristiti, zar ne? Prije nego se vratimo svemu kaloričnom i čokoladnom, stiže još jedna prava ljetna slastica - lagani i ljetni tart.
Inspiracija su bila hrskava lisnata peciva iz pekare koje sam nadogradila svježim sezonskim voćem. Kakav bi to bio pozdrav ljetu, ako nema sladoleda?
Ljeto = sladoled. Jesen = tart.
Hrskava podloga, mekano pečeno voće i sladoled koji se topi – može li bolje? U mojoj glavi (i stomaku) ovo je idealni spoj, a vi provjerite i javite mi dojmove.
Želite li uživati u još slatkih i slanih recepata naše blogerice Kristine, potražite ih na blogu Cutie and pie i istoimenoj Facebook stranici.
Voćni tart
- 250 g lisnatog tijesta
- 25 g mljevenih badema
- 1/2 jabuke (1 tart)
- 1 šljiva (1 tart)
- 2 nektarine (2 tarta)
- 1 jaje
- 2 žličice vode
- prstohvat soli
- vanilin šećer, kardamom, cimet
- sladoled
Postupak pripreme:
- Lisnato tijesto izvadite nekoliko sati prije pripreme da se odmrzne.
- Upalite pećnicu na 200° C.
- Zatim ga razvaljajte na pravokutnik 32*19 cm.
- Taj pravokutnik podijelite na četiri jednaka dijela dimenzija 8*19 cm.*
- Izrezane tartove premjestite u pleh s papirom za pečenje.
- Jaje, vodu i sol razmutite i premažite pripremljene tartove.
- Tartove pospite s mljevenim bademima**, vodeći računa da sa svake strane ostavite 1 cm do ruba.
- Preko badema posložite narezano voće po izboru. Osim navedenog voća, možete koristiti trešnje, marelice, kruške ili bilo koje drugo voće.
- Pecite u zagrijanoj pećnici 20-25 minuta ili dok ne pozlati. Ostavite da se malo ohladi.
Savjet!
Tartove pospite sa: šećerom po izboru (vanilin šećer, aromatizirani šećer s limunom ili narančom,...), začinima po izboru (cimet, kardamom,...). Poslužite topli tart sa sladoledom.