Kolumne 28. kolovoza 2017.

Jabuka, šljiva, breskva: Brzi sezonski voćni tart

foto: Cutie and pie
gastro postao gastro.24sata.hr
Sunce, sladoled, festivali, vožnja biciklom, kokteli, nebo puno zvijezda, kupanje, roštilj i nepečene slastice, a onda je tu i još brzi voćni tart koji obožavamo...

Ovo ljeto zaista je bilo pravo ljeto kakvo poznajemo. Nadam se da ste ga mudro i maksimalno iskoristili, a ako niste ljubitelj +30 temperature onda vaše vrijeme dolazi. 

 

Možda vas zanima... Volimo ljeto: Jogurtica s kupinama i marelicama Kolumne

 

Napokon se može lakše disati, no dok su košare s voćem pune, treba ih iskoristiti, zar ne? Prije nego se vratimo svemu kaloričnom i čokoladnom, stiže još jedna prava ljetna slastica - lagani i ljetni tart.

Inspiracija su bila hrskava lisnata peciva iz pekare koje sam nadogradila svježim sezonskim voćem. Kakav bi to bio pozdrav ljetu, ako nema sladoleda?

Ljeto = sladoled. Jesen = tart.

 

Možda vas zanima... Lažni cheesecake s mileramom i šumskim voćem Kolumne

 

Hrskava podloga, mekano pečeno voće i sladoled koji se topi – može li bolje? U mojoj glavi (i stomaku) ovo je idealni spoj, a vi provjerite i javite mi dojmove.

Želite li uživati u još slatkih i slanih recepata naše blogerice Kristine, potražite ih na blogu Cutie and pie i istoimenoj Facebook stranici.    

 

Možda vas zanima... Mramorni kuglof s višnjama - jer mramor je u modi Kolumne
 

 

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie

 

Voćni tart

  • 250 g lisnatog tijesta
  • 25 g mljevenih badema
  • 1/2 jabuke (1 tart)
  • 1 šljiva (1 tart)
  • 2 nektarine (2 tarta)
  • 1 jaje
  • 2 žličice vode
  • prstohvat soli
  • vanilin šećer, kardamom, cimet
  • sladoled

Postupak pripreme:

  1. Lisnato tijesto izvadite nekoliko sati prije pripreme da se odmrzne. 
  2. Upalite pećnicu na 200° C.
  3. Zatim ga razvaljajte na pravokutnik 32*19 cm. 
  4. Taj pravokutnik podijelite na četiri jednaka dijela dimenzija 8*19 cm.* 
  5. Izrezane tartove premjestite u pleh s papirom za pečenje. 
  6. Jaje, vodu i sol razmutite i premažite pripremljene tartove.
  7. Tartove pospite s mljevenim bademima**, vodeći računa da sa svake strane ostavite 1 cm do ruba.
  8. Preko badema posložite narezano voće po izboru. Osim navedenog voća, možete koristiti trešnje, marelice, kruške ili bilo koje drugo voće.
  9. Pecite u zagrijanoj pećnici 20-25 minuta ili dok ne pozlati. Ostavite da se malo ohladi.

 

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie

 

Savjet!

Tartove pospite sa: šećerom po izboru (vanilin šećer, aromatizirani šećer s limunom ili narančom,...), začinima po izboru (cimet, kardamom,...). Poslužite topli tart sa sladoledom.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.