Kolumne 07. travnja 2017.

Lažni cheesecake s mileramom i šumskim voćem

foto: Cutie and pie
gastro postao gastro.24sata.hr
Kristina Bilić s bloga Cutie and Pie već je počela s pripremama za bogat uskršnji stol

Osim što je jednostavan za pripremu, cheesecake je i neodoljivo ukusan kolač kojem je teško odoljeti. Malo je onih koji ga ne vole, a ulazite li ipak u tu skupinu, svakako isprobajte ovu lažnu verziju s mileramom umjesto svježeg sira i bogatim preljevom od šumskog voća. Ova divna kombinacija izvrsno će se uklopiti u svakodnevno slađenje, ali i biti divan dodatak vašem ovogodišnjem blagdanskom stolu

"Kombinacija finog prhkog tijesta, lagane vanilija-sir kreme i kiselog voća bila je moj odabir, a vjerujem da će i vas osvojiti", kaže Kristina i baca se na mućenje još jedne fenomenalne slastice.

Ostale recepte naše drage Kristine potražite na blogu Cutie and Pie i Facebook stranici.
 

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie

Za mileram tortu potrebno vam je:

  • 250 g brašna
  • 100 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 130 g maslaca
  • 1 jaje

Punjenje pripremite od:

  • 500 ml mlijeka
  • 2 vrećice pudinga od vanilije
  • 200 g šećera
  • 800 g milerama

Za voćni preljev trebat će vam:

  • 450 g šumskog voća
  • 4 žlice gustina

Priprema:

  1. Sve navedene sastojke za tijesto stavite u posudu.
  2. Maslac izmrvite vršcima prstiju, skupa sa suhim sastojcima.
  3. Umijesite prhko tijesto, zamotajte u prijanjajuću foliju i ostavite u hladnjaku 40-ak minuta.
  4. Namastite i pobrašnite kalup promjera 26 cm . Izrežite masni papir za dno kalupa i za stranice. Od navedenih sastojaka dobila sam 550 g tijesta od kojih sam uzela 300 g za dno kalupa. 
  5. Tijesto razvaljajate preko masnog papira i prebacite na dno kalupa.
  6. Ostatak tijesta razvaljajte preko trakica i prebacite u kalup te prstima spojite tijesto. Imajte na umu da za stranicu neće biti potrebna cijela visina kalupa te će vam i 'ostati' tijesta da preklopite.
  7. Zagrijte pećnicu na 170° C.
  8. Punjenje pripremite tako da od navedene količine mlijeka odgrabite nekoliko žlica i razmutite prašak za puding i šećer.
  9. Mlijeko dovedite do vrenja te ukuhajte dobivenu mješavinu.
  10. U vrući puding umutite mileram i odmah istresite u pripremljeni kalup.
  11. Preklopite u ovom trenutku višak tijesta stranica na fil.
  12. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 70 minuta. Nemojte da vas zbuni, ako sredina torte 'drhti' nakon spomenutih 70 minuta. Hlađenjem će se učvrstiti i sniziti, u odnosu na visinu tijekom ili nakon pečenja pa ćete u te 'praznine' moći ugurati voćni preljev.
  13. Ostavite da se ohladi prvo na sobnoj temperaturi, a zatim možete staviti u hladnjak.
  14. Na ohlađeno dodajte voćni preljev koji ćete pripremiti tako da smrznuto voće dovedete do vrenja te umiješate gustin. Miješajte dok se potpuno ne ukombinira i prokuha te zatim prespite u kalup. Nisam dodavala šećera, jer mi odgovara prirodna slatkoća šumskog voća.
  15. Pokušajte špatulom dio voćnog fila ugurati u 'prazninu' između fila i preklopljenog tijesta, a sredinu poravnajte.
  16. Stavite u hladnjak, jer će biti čistiji presjek kod rezanja. 

U slast!
 

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.