Osim što je jednostavan za pripremu, cheesecake je i neodoljivo ukusan kolač kojem je teško odoljeti. Malo je onih koji ga ne vole, a ulazite li ipak u tu skupinu, svakako isprobajte ovu lažnu verziju s mileramom umjesto svježeg sira i bogatim preljevom od šumskog voća. Ova divna kombinacija izvrsno će se uklopiti u svakodnevno slađenje, ali i biti divan dodatak vašem ovogodišnjem blagdanskom stolu.
"Kombinacija finog prhkog tijesta, lagane vanilija-sir kreme i kiselog voća bila je moj odabir, a vjerujem da će i vas osvojiti", kaže Kristina i baca se na mućenje još jedne fenomenalne slastice.
Ostale recepte naše drage Kristine potražite na blogu Cutie and Pie i Facebook stranici.
Za mileram tortu potrebno vam je:
- 250 g brašna
- 100 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 130 g maslaca
- 1 jaje
Punjenje pripremite od:
- 500 ml mlijeka
- 2 vrećice pudinga od vanilije
- 200 g šećera
- 800 g milerama
Za voćni preljev trebat će vam:
- 450 g šumskog voća
- 4 žlice gustina
Priprema:
- Sve navedene sastojke za tijesto stavite u posudu.
- Maslac izmrvite vršcima prstiju, skupa sa suhim sastojcima.
- Umijesite prhko tijesto, zamotajte u prijanjajuću foliju i ostavite u hladnjaku 40-ak minuta.
- Namastite i pobrašnite kalup promjera 26 cm . Izrežite masni papir za dno kalupa i za stranice. Od navedenih sastojaka dobila sam 550 g tijesta od kojih sam uzela 300 g za dno kalupa.
- Tijesto razvaljajate preko masnog papira i prebacite na dno kalupa.
- Ostatak tijesta razvaljajte preko trakica i prebacite u kalup te prstima spojite tijesto. Imajte na umu da za stranicu neće biti potrebna cijela visina kalupa te će vam i 'ostati' tijesta da preklopite.
- Zagrijte pećnicu na 170° C.
- Punjenje pripremite tako da od navedene količine mlijeka odgrabite nekoliko žlica i razmutite prašak za puding i šećer.
- Mlijeko dovedite do vrenja te ukuhajte dobivenu mješavinu.
- U vrući puding umutite mileram i odmah istresite u pripremljeni kalup.
- Preklopite u ovom trenutku višak tijesta stranica na fil.
- Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 70 minuta. Nemojte da vas zbuni, ako sredina torte 'drhti' nakon spomenutih 70 minuta. Hlađenjem će se učvrstiti i sniziti, u odnosu na visinu tijekom ili nakon pečenja pa ćete u te 'praznine' moći ugurati voćni preljev.
- Ostavite da se ohladi prvo na sobnoj temperaturi, a zatim možete staviti u hladnjak.
- Na ohlađeno dodajte voćni preljev koji ćete pripremiti tako da smrznuto voće dovedete do vrenja te umiješate gustin. Miješajte dok se potpuno ne ukombinira i prokuha te zatim prespite u kalup. Nisam dodavala šećera, jer mi odgovara prirodna slatkoća šumskog voća.
- Pokušajte špatulom dio voćnog fila ugurati u 'prazninu' između fila i preklopljenog tijesta, a sredinu poravnajte.
- Stavite u hladnjak, jer će biti čistiji presjek kod rezanja.
U slast!