Na popisu meni dragih blogera i njihovih blogova nalazi se jedna Nevena. Nevena s bloga Hleb i lale.
Htjela sam sudjelovati u FBI rukavicama u lipnju, kad je tema bila istraživanje bloga Hleb i lale, no zbog obaveza nisam stigla. Drago mi je što sam čekala jer Nevenine rolice s kardamomom i limunom baš su mi sjele u ove hladne dane.
Nevenu (još) nisam imala priliku upoznati.
Nevena je draga djevojka. Jednostavna, simpatična, posebna.
Nevena voli dobru hranu, a još više voli tu hranu dijeliti s dragim ljudima.
Nevena uživa u malim stvarima.
Jedna je od osoba zaslužnih za Gozbu koja slavi dobru hranu i umjetnost druženja.
Također, ima i svoju radionicu/školu kuhanja.
A to se sve vidi na njezinom blogu, u kojem uživam.
Ona ne izbacuje tri recepta tjedno. Ne iskače iz svake paštete. Možda to nije njezin đir.
Nevena tu svoju ljubav prenosi kroz divne priče koje nisu samo uvod u recept. Oni su zasebna priča. Jer ona ima dar i zna s riječima.
Ovo vam pišem jer nikad ne znate kad ćete naići na divan bend, seriju, blog ili divnu osobu. A toga nikada dosta, zar ne?
Nevenin sam blog otkrila preko Ivaninog divnog bloga Slurp-O-rama & Cutensils, na koji BAŠ imam crush.
No, o tome nekom drugom prilikom...
Za kraj ću samo nadodati:
Na mojoj foodie bucket listi, tj. listi želja, pri vrhu je: doživjeti Gozbu iz prve ruke.
Jednom... Do tad, donosim vam recept za rolice s kardamomom i limunom kakve radi Nevena.
Za pripremu tijesta trebat će vam:
- 25 g svježeg kvasca
- ¾ šalice toplog mlijeka
- 75 g šećera
- 115 g maslaca sobne temperature
- 380 g brašna
- 1 žličica soli
- 2 žličice mljevenog kardamoma
- 1 jaje
- + jaje za premazivanje
Za punjenje vam treba:
- 40 g maslaca sobne temperature
- 150 g šećera
- 2 žlice naribane korice limuna
Za glazuru će vam biti potrebno:
- 2 žlice iscijeđenog soka limuna
- 120 g šećera u prahu
- ½ žličice cimeta
Postupak pripreme:
- Kvasac rastopite u mješavini toplog mlijeka i šećera te ostavite 10 minuta na toplom da odradi svoje.
- Tome dodajte omekšani maslac, sol, kardamom, umućeno jaje te postupno dodajte brašno. Tijesto će biti meko i blago ljepljivo.
- Mijesite rukom 10 minuta ili mikserom s nastavkom za tijesto šest minuta.
- Prekrijte prozirnom folijom i ostavite dva sata na toplom ili dok se ne udvostruči.
- U međuvremenu napravite punjenje. Omekšani maslac izradite sa šećerom i naribanom koricom limuna te ostavite sa strane.
- Kada je tijesto postiglo traženi volumen, pobrašnite lagano radnu površinu.
- Tijesto razvaljajte na pravokutnik debljine pola centimetra.
- Premažite tijesto pripremljenim punjenjem skroz do samih rubova.
- Zarolajte po dužoj stranici te režite na komade širine 2.5 cm.
- U pripremljeni pleh veličine 18 x 31 cm, koji ste podmazali ili obložili papirom za pečenje, posložite rolice, pazeći da između ostavite prostora kako bi imale prostora za rast.
- Prekrijte ih krpom i ostavite jedan sat da narastu.
- Ili ih prekrijte dobro folijom i ostavite u hladnjaku pa ispecite sljedeće jutro za doručak.
- Kad ih odlučite peći, izvadite ih jedan sat prije da se ugriju na sobnoj temperaturi.
- U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180°C.
- Rolice premažite umućenim jajetom. Ili, kao ja, zaboravite taj korak. Svejedno će se pojesti, he he.
- Pecite ih 25 minuta ili dok se fino ne zarumene.
- Ostavite sa strane da se malo ohlade,a u međuvremenu napravite glazuru. Ako ne volite jako slatko, možete glazuru i preskočiti. Tečnost glazure ovisi o veličini limuna, tako da mjere nisu precizne. Naša nije bijela jer smo morali dodati i neizbježni cimet.
Savjet! Smažite isti dan ili podgrijte sljedeći dan. Dobar tek!
Kristinu zapratite na blogu Cutie and Pie, a njezine kulinarske majstorije možete potražiti i na istoimenoj Facebook stranici.