Kolumne 19. siječnja 2018.

Mirisne i meke rolice s kardamomom i limunom

foto: Cutie and pie
gastro postao gastro.24sata.hr
Kristina s bloga Cutie and Pie danas nam piše o slasnim rolicama i inspiraciji koju one sa sobom donose...

Na popisu meni dragih blogera i njihovih blogova nalazi se jedna Nevena. Nevena s bloga Hleb i lale.

Htjela sam sudjelovati u FBI rukavicama u lipnju, kad je tema bila istraživanje bloga Hleb i lale, no zbog obaveza nisam stigla. Drago mi je što sam čekala jer Nevenine rolice s kardamomom i limunom baš su mi sjele u ove hladne dane.

 

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie

 

Nevenu (još) nisam imala priliku upoznati.
Nevena je draga djevojka. Jednostavna, simpatična, posebna.
Nevena voli dobru hranu, a još više voli tu hranu dijeliti s dragim ljudima.
Nevena uživa u malim stvarima.
Jedna je od osoba zaslužnih za Gozbu koja slavi dobru hranu i umjetnost druženja.
Također, ima i svoju radionicu/školu kuhanja.

A to se sve vidi na njezinom blogu, u kojem uživam.

Ona ne izbacuje tri recepta tjedno. Ne iskače iz svake paštete. Možda to nije njezin đir.
Nevena tu svoju ljubav prenosi kroz divne priče koje nisu samo uvod u recept. Oni su zasebna priča. Jer ona ima dar i zna s riječima.

 

Možda vas zanima... Sharlotka - pet sastojaka za genijalan desert Kolumne

 

Ovo vam pišem jer nikad ne znate kad ćete naići na divan bend, seriju, blog ili divnu osobu. A toga nikada dosta, zar ne?
Nevenin sam blog otkrila preko Ivaninog divnog bloga Slurp-O-rama & Cutensils, na koji BAŠ imam crush.
No, o tome nekom drugom prilikom...

Za kraj ću samo nadodati:
Na mojoj foodie bucket listi, tj. listi želja, pri vrhu je: doživjeti Gozbu iz prve ruke.
Jednom... Do tad, donosim vam recept za rolice s kardamomom i limunom kakve radi Nevena.

 

Možda vas zanima... Keksići sa sirom - slasna domaća grickalica Kolumne

 

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie

 

Za pripremu tijesta trebat će vam:

  • 25 g svježeg kvasca
  • ¾ šalice toplog mlijeka
  • 75 g šećera
  • 115 g maslaca sobne temperature
  • 380 g brašna
  • 1 žličica soli
  • 2 žličice mljevenog kardamoma
  • 1 jaje
  • + jaje za premazivanje

Za punjenje vam treba:

  • 40 g maslaca sobne temperature
  • 150 g šećera
  • 2 žlice naribane korice limuna

Za glazuru će vam biti potrebno:

  • 2 žlice iscijeđenog soka limuna
  • 120 g šećera u prahu
  • ½ žličice cimeta

Postupak pripreme:

  1. Kvasac rastopite u mješavini toplog mlijeka i šećera te ostavite 10 minuta na toplom da odradi svoje.
  2. Tome dodajte omekšani maslac, sol, kardamom, umućeno jaje te postupno dodajte brašno. Tijesto će biti meko i blago ljepljivo.
  3. Mijesite rukom 10 minuta ili mikserom s nastavkom za tijesto šest minuta. 
  4. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite dva sata na toplom ili dok se ne udvostruči.
  5. U međuvremenu napravite punjenje. Omekšani maslac izradite sa šećerom i naribanom koricom limuna te ostavite sa strane.
  6. Kada je tijesto postiglo traženi volumen, pobrašnite lagano radnu površinu.
  7. Tijesto razvaljajte na pravokutnik debljine pola centimetra.
  8. Premažite tijesto pripremljenim punjenjem skroz do samih rubova.
  9. Zarolajte po dužoj stranici te režite na komade širine 2.5 cm.
  10. U pripremljeni pleh veličine 18 x 31 cm, koji ste podmazali ili obložili papirom za pečenje, posložite rolice, pazeći da između ostavite prostora kako bi imale prostora za rast.
  11. Prekrijte ih krpom i ostavite jedan sat da narastu.
  12. Ili ih prekrijte dobro folijom i ostavite u hladnjaku pa ispecite sljedeće jutro za doručak.
  13. Kad ih odlučite peći, izvadite ih jedan sat prije da se ugriju na sobnoj temperaturi.
  14. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180°C.
  15. Rolice premažite umućenim jajetom. Ili, kao ja, zaboravite taj korak. Svejedno će se pojesti, he he.
  16. Pecite ih 25 minuta ili dok se fino ne zarumene.
  17. Ostavite sa strane da se malo ohlade,a u međuvremenu napravite glazuru. Ako ne volite jako slatko, možete glazuru i preskočiti. Tečnost glazure ovisi o veličini limuna, tako da mjere nisu precizne. Naša nije bijela jer smo morali dodati i neizbježni cimet.

Savjet! Smažite isti dan ili podgrijte sljedeći dan. Dobar tek!

Kristinu zapratite na blogu Cutie and Pie, a njezine kulinarske majstorije možete potražiti i na istoimenoj Facebook stranici. 
 

Možda vas zanima... Hrskave lignje iz pećnice s umakom od jogurta i kopra Kolumne

 

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.