Kolumne 06. listopada 2017.

Hrskave lignje iz pećnice s umakom od jogurta i kopra

foto: Cutie and pie
gastro postao gastro.24sata.hr
Hrskave lignje. Tko ih ne voli, zar ne? Obožavam ih, no nikako ne obožavam onaj miris ulja u kojem se prže. Možda ste stekli dojam da je ovaj recept radi toga što je 'zdrav'. Varate se.

Lijenost u meni samo ne voli stajati kraj štednjaka, puno mi je draže nešto baciti u pećnicu i adio pameti. Činjenica da ne moram zračiti kuhinju/dnevnu je veliki plus.

 

Možda vas zanima... Divota: Domaća pizza sa češnjakom i tri vrste sira Kolumne

 

Natalija je glavni krivac što sam jedan jedini put upalila pećnicu ovo ljeto. Natalija i moja želja da napokon isprobam ovaj recept. Toliko su mi bile fine, da vam ne mogu reći uz koji prilog da jedete lignje, jer priloga nisam imala.

Pofotkala sam i sjela jesti hladne lignje u umaku od kopra, kao svaki neodlučni bloger. Bile su fine i hladne, kakve su tek tople. 

 

Možda vas zanima... Burek s mesom: Onako kako ga radi mama! Kolumne

 

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie

 

Hrskave lignje iz pećnice po receptu s bloga Natalie's Health

Sastojci:

  • 400 g očišćenih lignji
  • 1/2 šalice* krušnih mrvica
  • 1/2 šalice kukuruzne krupice (palente)
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • sol, češnjak u prahu
  • limun
  • jogurt
  • kopar
  • papar, sol

Postupak pripreme:

  1. Ako koristite zamrznute lignje, izvadite ih par sati prije i odmrznite.
  2. Odmrznute lignje stavite u cjedilo i pustite da se ocijede.
  3. Lignje prebacite u posudu i dodajte maslinovo ulje i dobro promiješajte.
  4. Pećnicu zagrijte na 200° C.
  5. Pleh obložite papirom za pečenje.
  6. Krušne mrvice i kukuruznu krupicu pomiješajte i dodajte začine po želji.
  7. Lignje obložene maslinovim uljem uvaljajte u ovu smjesu te posložite s razmakom na pleh obložen papirom.
  8. Pecite 15-20 minuta dok se ne zarumene, no pazite da vam se ne prepeku.
  9. Lignje izvadite iz pećnice, posolite i poškropite limunovim sokom.
  10. Servirajte tople lignje uz umak od kopra koji možete pripremiti tako da pomiješata jogurt (najbolje grčki), limun, kopar, papar i sol, malo češnjaka.

Savjet! Koristila sam američku mjeru šalice kod koje je 1 šalica(cup) = 240 ml.

 

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie

 

Kristinu zapratite na blogu Cutie and Pie, a njezine kulinarske majstorije možete potražiti i na istoimenoj Facebook stranici.

 

Možda vas zanima... Pretvorite slanutak u slasnu grickalicu koja ne deblja! Kolumne

 

Dobar tek!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.