Naša nam blogerica Kristina s bloga Cutie and Pie ovog tjedna donosi recept za posve drugačiju pizzu - onu s češnjakom i čak tri vste sira. Kristina nam je otkrila čak i svoj tajni recept za pizza tijesto koji ćemo zasigurno koristiti još dugo vremena.
Tijesto:
- 500 g oštrog brašna + za podlogu
- 10 g soli
- 1 vrećica suhog kvasca (7 g)
- 325 ml hladne vode
- Maslinovo ulje
Postupak pripreme:
- Brašno i sol dobro pomiješajte u velikoj posudi.
- Suhi kvasac dodajte u hladnu vodu i promiješajte.
- Smjesu vode i kvasca dodavajte polagano u posudu s brašnom i soli.
- Sve dobro premijesite dok se ne poveže u homogeno tijesto.
- Premjestite tijesto na pobašnjenu podlogu i mijesite 10 minuta dok ne dobijete glatku i elastičnu lopticu.
- Budite pažljivi i nemojte dodavati previše oštrog brašna.
- Posudu nauljite maslinovim uljem, stavite lopticu tijesta unutra i prekrijte krpom koji ste namočili i ocijedili.
- Neka tijesto odstoji sat vremena na toplom mjestu.
- Tijesto rasporedite na dva dijela ili više manjih.
- Mi smo na jedan veliki koji vidite na fotografijama i tri manje pizze gdje je svatko sebi sam birao nadjev.
- Loptice ostavite u pobrašnjenoj posudi da odstoje još pola sata nakon što ste ih premijesili.
- Ako koristite pizza-kamen onda ga stavite u pećnicu na cca 45 minuta zagrijavajući je na 225°C.
- Ako korisite običan pleh, prvo naravno zagrijte pećnicu, 220-250° C.
- Izrežite papir za pečenje malo veći od promjera pizza-kamena.
- Pizza tijesto razvaljajte na ovaj način ili kako je vama lakše i prebacite na papir za pečenje.
Za nadjev će vam trebati:
- 4 protisnuta režnja češnjaka
- 3-4 žlice maslinovog ulja
- Origano, krupna sol
- 50 g Goude (ili neki drugi polutvrdi sir)
- 50 g domaćeg dimljenog kozjeg sira
- 25 g parmezana
- Papar
Postupak pripreme:
- Češnjak i maslinovo ulje zdrobite u mužaru.
- Prebacite u posudu i dodajte dva dobra prstohvata soli te origano.
- Popaprite po želji.
- S dobivenom smjesom premažite pizza tijesto.
- Dodajte krupno naribanu Goudu, trakice dimljenog kozjeg sira i sitno naribanog parmezana.
- Po želji rubove pizze premažite maslinovim uljem.
SAVJET: Ukoliko ćete koristiti običan pleh, okrenite ga naopako kako biste lakše izvadili gotove pizze. Dobar tek!