Kolumne 01. studenoga 2018.

Drobljenac od jabuka i zobenih pahuljica za jednog ili u dvoje

foto: Cutie and pie
gastro postao gastro.24sata.hr
Moram vam nešto priznati. Pokleknula sam. Opet... Kao što već znate, slaba sam na sve male i slatke stvari.

Možete zamisliti moje oduševljenje kad sam naišla na ove preslatke keramičke posudice sa šarenim silikonskim zaštitama. Skroz su mi se učinile zgodnima; svaka osoba dobije svoj desertić, a ne samo dio velikog deserta.

Cijena posudica nije bila velika pa nisam dugo dvoumila. Uzela sam odmah dvije jer u dvoje je sve ljepše, zar ne?

Moja asocijacija je bila mac&cheese ili neki pravi jesenski desert. Po naslovu ste već sigurno vidjeli tko je pobijedio.

 

Možda vas zanima... Kolač potonule jabuke - sočan, fin i idealan uz čaj Kolumne

 

Kraljica jeseni je, po mom mišljenju, jabuka. Obožavam jabuke u svim varijantama, od svježe ubrane s grane do komadića jabuka u francuskoj salati.

Statistika govori da se slažete sa mnom jer je post za štrudlu s jabukama i grizom najčitaniji post na blogu. Hvala vam na tome. 

Ovo je idealan recept ako vam se jede nešto slatko, a ne želite nabaciti koju kilu ili ako dragoj osobi želite pripremiti slatko iznenađenje. Najlakše je kupiti, no dodatni se trud cijeni.

 

Možda vas zanima... Najsočniji banana kruh s orasima Kolumne

 

Recept potražite u nastavku, a želite li uživati u još slatkih i slanih delicija naše kolumnistice Kristine, zavirite na blog Cutie and Pie i istoimenu Facebook stranicu.

 

Možda vas zanima... Mirisne i meke rolice s kardamomom i limunom Kolumne

 

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie

 

Drobljenac od jabuka i zobi
prilagođen recept od Jamie Olivera

Potrebno vam je:

  • 400 g jabuka (cca 3-4 jabuke)
  • 40 g šećera
  • 1 žlica vode
  • 1 štapić cimeta
  • + začini (đumbir u prahu, mljeveni anis…)
  • 35 g zobenih pahuljica
  • 30 g brašna
  • 35 g maslaca
  • 20 g lješnjaka
  • + smeđeg šećera za posipanje

Postupak pripreme:

  1. Zagrijte pećnicu na 190°C.
  2. Ogulite, očistite, raščetvorite i narežite jabuke na kockice. Jabuke ubacite u tavu, prelijte vodom i pospite šećerom.
  3. Kuhajte na laganoj vatri pet minuta. Zatim podijelite jabuke u dvije keramičke posudice za pećnicu te prelijte sokom koji su pustile u tavi.
  4. Pomiješajte brašno i zobene pahuljice te ih zdrobite u mužaru.
  5. Dodajte hladan maslac narezan na kockice. Prstima gnječite maslac u smjesu brašna i zobi dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
  6. Dodajte narezane lješnjake i sve promiješajte.
  7. Dobivenu smjesu za drobljenac pospite preko pripremljenih jabuka u posudicama.
  8. Pospite smeđim šećerom preko cijele površine.
  9. Pecite u zagrijanoj pećnici 20 minuta ili dok površina ne poprimi zlatnu boju i postane hrskava.
  10. Poslužite uz kuglu sladoleda od vanilije ili samo uz žlicu.

Dobar tek!

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.