Možete zamisliti moje oduševljenje kad sam naišla na ove preslatke keramičke posudice sa šarenim silikonskim zaštitama. Skroz su mi se učinile zgodnima; svaka osoba dobije svoj desertić, a ne samo dio velikog deserta.
Cijena posudica nije bila velika pa nisam dugo dvoumila. Uzela sam odmah dvije jer u dvoje je sve ljepše, zar ne?
Moja asocijacija je bila mac&cheese ili neki pravi jesenski desert. Po naslovu ste već sigurno vidjeli tko je pobijedio.
Kraljica jeseni je, po mom mišljenju, jabuka. Obožavam jabuke u svim varijantama, od svježe ubrane s grane do komadića jabuka u francuskoj salati.
Statistika govori da se slažete sa mnom jer je post za štrudlu s jabukama i grizom najčitaniji post na blogu. Hvala vam na tome.
Ovo je idealan recept ako vam se jede nešto slatko, a ne želite nabaciti koju kilu ili ako dragoj osobi želite pripremiti slatko iznenađenje. Najlakše je kupiti, no dodatni se trud cijeni.
Recept potražite u nastavku, a želite li uživati u još slatkih i slanih delicija naše kolumnistice Kristine, zavirite na blog Cutie and Pie i istoimenu Facebook stranicu.
Drobljenac od jabuka i zobi
prilagođen recept od Jamie Olivera
Potrebno vam je:
- 400 g jabuka (cca 3-4 jabuke)
- 40 g šećera
- 1 žlica vode
- 1 štapić cimeta
- + začini (đumbir u prahu, mljeveni anis…)
- 35 g zobenih pahuljica
- 30 g brašna
- 35 g maslaca
- 20 g lješnjaka
- + smeđeg šećera za posipanje
Postupak pripreme:
- Zagrijte pećnicu na 190°C.
- Ogulite, očistite, raščetvorite i narežite jabuke na kockice. Jabuke ubacite u tavu, prelijte vodom i pospite šećerom.
- Kuhajte na laganoj vatri pet minuta. Zatim podijelite jabuke u dvije keramičke posudice za pećnicu te prelijte sokom koji su pustile u tavi.
- Pomiješajte brašno i zobene pahuljice te ih zdrobite u mužaru.
- Dodajte hladan maslac narezan na kockice. Prstima gnječite maslac u smjesu brašna i zobi dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
- Dodajte narezane lješnjake i sve promiješajte.
- Dobivenu smjesu za drobljenac pospite preko pripremljenih jabuka u posudicama.
- Pospite smeđim šećerom preko cijele površine.
- Pecite u zagrijanoj pećnici 20 minuta ili dok površina ne poprimi zlatnu boju i postane hrskava.
- Poslužite uz kuglu sladoleda od vanilije ili samo uz žlicu.
Dobar tek!