Kolumne 04. kolovoza 2018.

Najsočniji banana kruh s orasima

foto: Cutie and pie
gastro postao gastro.24sata.hr
Recept je prvotno bio sa zdravijim sastojcima, no u žaru želje za 'mrljanjem' u kuhinji, kako moja baka to kaže, posegnula sam za sastojcima koje imam kući i zamirisala ovih naših par kvadrata.

Mjesecima me nema. Nigdje. S nikim. S jednog mjesta trčim na drugo ili treće. Zapisujem u mobitel sama sebi zadatke i posjetnike, pa ih križam i mrvicu se onda bolje osjećam. 

Nisam pekla, nisam kuhala. Nije me bilo. Teško mi je padalo, no na kraju dana sam bila samo za tuš i odmor. Naše serije ili neki film. Ili šetanje s košarom u pozivanje i pričanje s ljudima.

 

Možda vas zanima... Mirisne i meke rolice s kardamomom i limunom Kolumne

 

Ne treba se osvrtati, nego samo naprijed gledati. 

Bez (daljnjeg) duljenja, stiže recept koji sam dva puta radila u zadnja dva tjedna i koji je prekinuo moju sušu. 

Naravno, potaknule se ga otužne banane na koje smo zaboravili u hladnjaku i javorov sirup kojeg sam pronašla nakon što sam smočnicu posložila. Hrčak, što reći. 

 

Možda vas zanima... Lažni cheesecake s mileramom i šumskim voćem Kolumne

 

Recept za sočni banana kruh prilagođen je od recepta Donne Hay.

Kristinu zapratite na blogu Cutie and Pie, a njezine kulinarske majstorije možete potražiti i na istoimenoj Facebook stranici. 
 

Možda vas zanima... Domaće karamele - slađe od najslađih slatkiša Kolumne

 

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie

Suhi sastojci:

  • 225 g brašna
  • 220 g šećera
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 2 žličice mljevenog cimeta

Mokri sastojci:

  • 240 g zrele banane
  • 1 jaje, sobne temperature
  • 60 ml suncokretovog ulja
  • 80 ml javorovog sirupa
  • 140 ml jogurta
  • 60 g oraha, izlomljenih
  • 1 banana dodatno, prepolovljena
  • javorov sirup

Postupak pripreme:

  1. Zagrijte pećnicu na 160° C. 
  2. Duguljasti kalup namastite i obložite papirom za pečenje te u sredini dodatnim papirom s kojim ćete lakše izvući ga van nakon pečenja. 
  3. U jednu posudu dodajte i izmiješajte 'suhe' sastojke. Ostavite sa strane. 
  4. Zrele banane dobro izgnječite te im dodajte ostale 'mokre' sastojke. 'Mokre' sastojke zatim dodajte 'suhim' te ih sjedinite. 
  5. Smjesu prespite u pripremljen kalup te stavite peći na 60-70 minuta ili dok čačkalica ne izađe suha. Pripazite da ne prepečete. 
  6. Prije posluživanja premažite s javorovim sirupom.

Dodatni savjet!
Ako želite ovaj lijepi izgled prepolovljenih banana koje nisu propale u smjesu, prevarite banana kruh. Pećnicu umjesto na potrebnih 160° C, zagrijte na 200°. Stavite kruh s polovicama banana na vrh peći na svega 5 minuta  te onda smanjite pećnicu na 160° C. 
Nema na čemu i dobar tek!

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.