Blagdanski kolač

Potrudite se oko ove rolade i uživajte u slatkim čarima blagdana
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 12

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 26

Čokoladna krema

  • 200 g tamna čokolada
  • 1 šalica vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
  • 2 žlica med, vrcani

Biskvit

  • 4 žlica pšenično brašno, bijelo
  • 4 kom jaje kokošje
  • šećer, u prahu
  • kakao u prahu, nezašećereni

Ostalo

  • 2 žlica šećer, kristal
  • 4 žlica bjelanjak kokošji
  • 24 žlica maslac, slani
  • 1 žlica kava, mljevena
  • 1 žlica tamni rum

Priprema

  1. Napravite kremu. Natrgajte čokoladu u posudu i ostavite sa strane. Ulijte vrhnje u lonac i dodajte med pa ostavite da zavrije. Prelijte preko čokolade i ostavite da odstoji minutu. Promiješajte dok se čokolada ne otopi. Ostavite u hladnjaku preko noći.
  2. Pomiješajte šalicu šećera i bjelanjke u mikseru. Stavite iznad proključale vode i miješajte nekoliko minuta. Maknite s pare i miksajte dok se ne ohladi. Dodajte maslac pa miksajte dok ne dobijete mekanu smjesu.
  3. Umiješajte žlicu kuhane kave i ostavite sa strane. Ostatak šećera pomiješajte s rumom i žlicom vode. Neka zavrije pa kuhajte dok se šećer ne otopi.
  4. Ugrijte pećnicu na 200°c. Namastite i malo pobrašnite lim za pečenje obložen papirom.
  5. Izmiksajte šećer i jaja. Dodajte maslac i brašno. Poravnajte smjesu u lim za pečenje i pecite desetak minuta.
  6. Pospite dugački komad kuhinjskog ručnika ili krpe šećerom u prahu i na to izvrnite gotov biskvit. Pospite s još šećera i zarolajte. Neka se malo ohladi. Ponovno izravnajte pa prelijte rumom. Kad se upije, premažite kremom s kavom. Zarolajte. Nakon toga miješajte ohlađenu topljenu čokoladu dok ne postane glatka i, ako je potrebno, malo je ugrijte.
  7. Premažite kolač i vilicom ili čačkalicom prođite po vrhu da dobijete karakterističan izgled. Ohladite i poslužite.

Izvor Skuhatćute

Posjeti Gastro.hr