gastro postao
Potrudite se oko ove rolade i uživajte u slatkim čarima blagdana
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 12
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 26
Čokoladna krema
- 200 g tamna čokolada
- 1 šalica vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
- 2 žlica med, vrcani
Biskvit
- 4 žlica pšenično brašno, bijelo
- 4 kom jaje kokošje
- šećer, u prahu
- kakao u prahu, nezašećereni
Ostalo
- 2 žlica šećer, kristal
- 4 žlica bjelanjak kokošji
- 24 žlica maslac, slani
- 1 žlica kava, mljevena
- 1 žlica tamni rum
Priprema
- Napravite kremu. Natrgajte čokoladu u posudu i ostavite sa strane. Ulijte vrhnje u lonac i dodajte med pa ostavite da zavrije. Prelijte preko čokolade i ostavite da odstoji minutu. Promiješajte dok se čokolada ne otopi. Ostavite u hladnjaku preko noći.
- Pomiješajte šalicu šećera i bjelanjke u mikseru. Stavite iznad proključale vode i miješajte nekoliko minuta. Maknite s pare i miksajte dok se ne ohladi. Dodajte maslac pa miksajte dok ne dobijete mekanu smjesu.
- Umiješajte žlicu kuhane kave i ostavite sa strane. Ostatak šećera pomiješajte s rumom i žlicom vode. Neka zavrije pa kuhajte dok se šećer ne otopi.
- Ugrijte pećnicu na 200°c. Namastite i malo pobrašnite lim za pečenje obložen papirom.
- Izmiksajte šećer i jaja. Dodajte maslac i brašno. Poravnajte smjesu u lim za pečenje i pecite desetak minuta.
- Pospite dugački komad kuhinjskog ručnika ili krpe šećerom u prahu i na to izvrnite gotov biskvit. Pospite s još šećera i zarolajte. Neka se malo ohladi. Ponovno izravnajte pa prelijte rumom. Kad se upije, premažite kremom s kavom. Zarolajte. Nakon toga miješajte ohlađenu topljenu čokoladu dok ne postane glatka i, ako je potrebno, malo je ugrijte.
- Premažite kolač i vilicom ili čačkalicom prođite po vrhu da dobijete karakterističan izgled. Ohladite i poslužite.
Izvor Skuhatćute