Bostonski zapečeni grah - ovakav još niste isprobali!

Thinkstock
Nešto drugačija i dugotrajnija priprema zapečeni grah pretvara u sasvim novo, još ukusnije jelo.
Vidi originalni članak

Bostonski zapečeni grah u Americi je vrlo popularan i može ga se pronaći u brojnim zalogajnicama. Najpoznatiji je po svom dugom i sporom pečenju koji ga pretvaraju u kremastu deliciju raskošnih okusa, no u nedostatku vremena ti ga uvijek možeš pripremiti s već gotovim grahom.

 

za prste polizati Ribollita: Toskansko varivo s grahom za hladne dane

 

Kod pripreme ovakve vrste graha važno je znati kako je zbog dodataka poput melase i smeđeg šećera ovo jelo umjereno slatkastog okusa, a dugotrajno kuhanje i spoj sastojka stvara ga divnim, ljepljivim jelom kojem ćeš se zasigurno poželjeti vratiti.

Možeš ga poslužiti samog ili uz roštilj ili meso s grill tave, posebno se dobro slaže uz ljepljiva pileća krilca.

 

gotovo za čas! Nemoguće im je odoljeti: Ljuta i ljepljiva pileća krilca

 

 

Potrebno ti je:

  • 225 g bijelog graha
  • 1 žlica suncokretovog ulja
  • 5 komada ljutike
  • 2 režnja češnjaka
  • 600 g pelata
  • 2 žlice začinskog bilja
  • 500 ml mošta
  • 30 g smeđeg šećera
  • 1 žlica melase
  • 1 mala žlica senfa
  • sol
  • svježe mljeveni papar


Priprema:

  1. Ocijedi namočeni grah i isperi ga pod mlazom hladne vode.
  2. Stavi ga u lonac, prelij hladnom vodom i ostavi da proključa.
  3. Kuhaj na jakoj vatri 10 minuta, zatim smanjite vatru i kuhaj još 50-60 minuta ili koristi već kuhani grah. Dobro ocijedi i stavi u vatrostalnu posudu.
  4. Zagrij pećnicu na 160°C. 
  5. U tavi zagrij ulje, dodaj ljutike i češnjaka te pirjaj pet minuta povremeno miješajući. Dodaj rajčicu sa sokom, suho začinsko bilje i suhi mošt.
  6. Posoli i popapri. Poklopi, ostavi da proključa pa smanji vatru i kuhaj još 10 minuta.
  7. Rajčici dodaj šećer, melasu i senf. Dobro promiješaj.
  8. Prelij umak preko graha i peci oko dva sata.

Dobar tek!

 

 

Posjeti Gastro.hr