Recepti 8559 prikaza 04. veljače 2019.

Bostonski zapečeni grah - ovakav još niste isprobali!

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Nešto drugačija i dugotrajnija priprema zapečeni grah pretvara u sasvim novo, još ukusnije jelo.

Bostonski zapečeni grah u Americi je vrlo popularan i može ga se pronaći u brojnim zalogajnicama. Najpoznatiji je po svom dugom i sporom pečenju koji ga pretvaraju u kremastu deliciju raskošnih okusa.

 

Možda vas zanima... Ribollita: Toskansko varivo s grahom za hladne dane Recepti

 

Kod pripreme ovakve vrste graha važno je znati kako je zbog dodataka poput melase i smeđeg šećera ovo jelo umjereno slatkastog okusa, a dugotrajno kuhanje i spoj sastojka stvara ga divnim, ljepljivim jelom kojem ćete se zasigurno poželjeti vratiti.

Možete ga poslužiti samog ili uz roštilj ili meso s grill tave, posebno se dobro slaže uz ljepljiva pileća krilca.

 

Možda vas zanima... Za ručak: Pikantna krilca s narančinim umakom Recepti

 

 | Author: Thinkstock Thinkstock

 

Potrebno vam je:

  • 225 g bijelog graha
  • 1 žlica suncokretovog ulja
  • 5 komada ljutike
  • 2 režnja češnjaka
  • 600 g pelata
  • 2 žlice začinskog bilja
  • 500 ml mošta
  • 30 g smeđeg šećera
  • 1 žlica melase
  • 1 mala žlica senfa
  • sol
  • svježe mljeveni papar


Priprema:

Ocijedite namočeni grah i isperite ga pod mlazom hladne vode.
Stavite ga u lonac, prelijte hladnom vodom i ostavite da proključa.
Kuhajte na jakoj vatri 10 minuta, zatim smanjite vatru i kuhajte još 50-60 minuta. Dobro ocijedite i stavite u vatrostalnu posudu.
Zagrijte pećnicu na 160°C. 
U tavi zagrijte ulje, dodajte ljutike i češnjaka te pirjajte 5 minuta povremeno miješajući. Dodajte rajčicu sa sokom, suho začinsko bilje i suhi mošt.
Posolite i popaprite. Poklopite, ostavite da proključa pa smanjite vatru i kuhajte još 10 minuta.
Rajčici dodajte šećer, melasu i senf. Dobro promiješajte.
Prelijte umak preko graha i pecite oko dva sata.

Dobar tek!

 

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Jasam 22:14 04. Veljača 2019.

    mi to u srbiji zovemo "brebranac" hihihii