Bostonski zapečeni grah u Americi je vrlo popularan i može ga se pronaći u brojnim zalogajnicama. Najpoznatiji je po svom dugom i sporom pečenju koji ga pretvaraju u kremastu deliciju raskošnih okusa, no u nedostatku vremena ti ga uvijek možeš pripremiti s već gotovim grahom.
Kod pripreme ovakve vrste graha važno je znati kako je zbog dodataka poput melase i smeđeg šećera ovo jelo umjereno slatkastog okusa, a dugotrajno kuhanje i spoj sastojka stvara ga divnim, ljepljivim jelom kojem ćeš se zasigurno poželjeti vratiti.
Možeš ga poslužiti samog ili uz roštilj ili meso s grill tave, posebno se dobro slaže uz ljepljiva pileća krilca.
Potrebno ti je:
- 225 g bijelog graha
- 1 žlica suncokretovog ulja
- 5 komada ljutike
- 2 režnja češnjaka
- 600 g pelata
- 2 žlice začinskog bilja
- 500 ml mošta
- 30 g smeđeg šećera
- 1 žlica melase
- 1 mala žlica senfa
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema:
- Ocijedi namočeni grah i isperi ga pod mlazom hladne vode.
- Stavi ga u lonac, prelij hladnom vodom i ostavi da proključa.
- Kuhaj na jakoj vatri 10 minuta, zatim smanjite vatru i kuhaj još 50-60 minuta ili koristi već kuhani grah. Dobro ocijedi i stavi u vatrostalnu posudu.
- Zagrij pećnicu na 160°C.
- U tavi zagrij ulje, dodaj ljutike i češnjaka te pirjaj pet minuta povremeno miješajući. Dodaj rajčicu sa sokom, suho začinsko bilje i suhi mošt.
- Posoli i popapri. Poklopi, ostavi da proključa pa smanji vatru i kuhaj još 10 minuta.
- Rajčici dodaj šećer, melasu i senf. Dobro promiješaj.
- Prelij umak preko graha i peci oko dva sata.
Dobar tek!