Recepti 04. veljače 2019.

Bostonski zapečeni grah - ovakav još niste isprobali!

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Nešto drugačija i dugotrajnija priprema zapečeni grah pretvara u sasvim novo, još ukusnije jelo.

Bostonski zapečeni grah u Americi je vrlo popularan i može ga se pronaći u brojnim zalogajnicama. Najpoznatiji je po svom dugom i sporom pečenju koji ga pretvaraju u kremastu deliciju raskošnih okusa, no u nedostatku vremena ti ga uvijek možeš pripremiti s već gotovim grahom.

 

Možda vas zanima... Ribollita: Toskansko varivo s grahom za hladne dane Recepti

 

Kod pripreme ovakve vrste graha važno je znati kako je zbog dodataka poput melase i smeđeg šećera ovo jelo umjereno slatkastog okusa, a dugotrajno kuhanje i spoj sastojka stvara ga divnim, ljepljivim jelom kojem ćeš se zasigurno poželjeti vratiti.

Možeš ga poslužiti samog ili uz roštilj ili meso s grill tave, posebno se dobro slaže uz ljepljiva pileća krilca.

 

Pileća krilca Možda vas zanima... Nemoguće im je odoljeti: Ljuta i ljepljiva pileća krilca Recepti

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Potrebno ti je:

  • 225 g bijelog graha
  • 1 žlica suncokretovog ulja
  • 5 komada ljutike
  • 2 režnja češnjaka
  • 600 g pelata
  • 2 žlice začinskog bilja
  • 500 ml mošta
  • 30 g smeđeg šećera
  • 1 žlica melase
  • 1 mala žlica senfa
  • sol
  • svježe mljeveni papar


Priprema:

  1. Ocijedi namočeni grah i isperi ga pod mlazom hladne vode.
  2. Stavi ga u lonac, prelij hladnom vodom i ostavi da proključa.
  3. Kuhaj na jakoj vatri 10 minuta, zatim smanjite vatru i kuhaj još 50-60 minuta ili koristi već kuhani grah. Dobro ocijedi i stavi u vatrostalnu posudu.
  4. Zagrij pećnicu na 160°C. 
  5. U tavi zagrij ulje, dodaj ljutike i češnjaka te pirjaj pet minuta povremeno miješajući. Dodaj rajčicu sa sokom, suho začinsko bilje i suhi mošt.
  6. Posoli i popapri. Poklopi, ostavi da proključa pa smanji vatru i kuhaj još 10 minuta.
  7. Rajčici dodaj šećer, melasu i senf. Dobro promiješaj.
  8. Prelij umak preko graha i peci oko dva sata.

Dobar tek!

 

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Jasam 22:14 04. Veljača 2019.

    mi to u srbiji zovemo "brebranac" hihihii