Boza

Ovo je prirodan, bezalkoholan i osvježavajući napitak, a s obzirom na to da se radi s puno kvasca nakon dužeg stajanja pretvara se u alkohol i gubi okus
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: više od 180 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 390

Potrebno vam je

  • 1 šalica bulgur pšenica
  • 0.75 šalica šećer, kristal
  • 0.50 mala žlica ekstrakt vanilije
  • 7 g suhi kvasac
  • 0.25 šalica voda
  • mljeveni cimet
  • slanutak, suhi

Priprema

  1. Stavimo bulgur u vodu i ostavimo tijekom noći. Ujutro dodamo vodu i kuhamo dok zrno ne omekša na slaboj vatri. To će potrajati oko tri sata. Postupno dodamo vodu. Procijedimo u drugu posudu tako da sačuvamo vodu.
  2. Otopimo kvasac s vodom i šećerom. Ostavimo deset minuta da se malo digne. Dodamo ocijeđenom bulguru i dobro promiješamo. Pokrijemo krpom i ostavimo da fermentira. Povremeno promiješamo.
  3. Potrebno je oko tri dana da dobijemo dobar miris i kiselost. Nakon tri dana dodamo ekstrakt vanilije i šećer. Dok miješamo, postupno dodamo malo vode kako bismo dobili pravu čvrstoću.
  4. Boza bi trebala biti poput malo gušće juhe, odnosno 35% kreme. Čuvamo u hladnjaku tijekom noći prije posluživanja. Pospemo cimetom i poprženim i nasjeckanim slanutkom.

Izvor 'Kuhinje svijeta - Turska kuharica'

Posjeti Gastro.hr